Gå til sidens hovedinnhold

Se sjokktallene til Tromsø-OL

OL sprekker så det synger. Trond Giske presentert for milliardsmell.

REGJERINGSKVARTALET (NA24): - Staten må garantere for 28,6 milliarder kroner i forbindelse med OL i Tromsø, sier Åge Enghaug i Veritas.

NA24 – din næringslivsavis

I dag ble kvalitetsrapporten om hva OL i Tromsø faktisk vil koste lagt fram.

Bommer med ti milliarder
Tromsøs OL-organisasjon opererte med et budsjett på 15,5 milliarder da de konkurrerte med Oslo og Trondheim om å bli Norges OL-by i 2018.

Dette er over 13 milliarder mindre enn hva kvalitetsrapporten mener staten bør ta høyde for, altså 28,6 milliarder kroner.

Les også: - Ikke OL for enhver pris

Rapporten er utarbeidet av Veritas, Advansia AS og Samfunns- og næringslivsforskning AS, og ble i ettermiddag overlevert kulturminister Trond Giske.

Pulveriserer anslaget
Rapporten knuser også anslaget om hva staten må bidra med for å få Tromsø-OL på beina.

OL-organisasjonen har anslått nivået på de statlige tilskuddene til 9,5 milliarder kroner. Rapporten spenner fullstendig bena under anslaget, og mener staten må ut med 9,6 milliarder kroner mer, totalt 19,1 milliarder kroner.

- Vi har blant annet tatt hensyn til reallønnskostnadene, forklarer Enghaug på pressekonferansen.

Les også: Her er Stensbøls sluttpakke

Glemt sikkerheten
Det var i søknaden heller ikke tatt høyde for sikkerhet rundt arrangementet.

- Den politimessige sikkerheten rundt arrangementet, ikke sikkerheten på arenaene, vil koste 1,05 milliarder kroner. Dette var ikke tatt med i søknaden, fremholder Enghaug.

- Staten må også ta en risiko på to milliarder kroner, blant annet til deltakerlandsbyen, selv om dette skal bygges ut av private. Men IOC aksepterer ikke noe annet enn statlig garanti, forklarer Enghaug.

- Ikke forhandlingstema
Kulturminister Trond Giske (Ap) legger ikke skjul på at tallene fra kvalitetssikringsrapporten er høye.

- Det er ikke til å legge skjul på at dette bildet er noe annet enn det som fremkom av søknaden. Mange har snakket om smertegrensen for regjeringen. Det er ikke lett å si et eksakt tall, men jo flere milliarder det koster, jo vanskeligere er det å gi en statsgaranti, sier Giske.

Giske var krystallklar på at idretten må bidra med sitt og betale 22,3 prosent av kostnadene til å bygge idrettsanleggene.

- Hvis disse skulle bli dyrere, må idretten ta sin del av de økte kostnadene. Dette er ikke et forhandlingstema, fastslo Giske.

Han fremholdt at hvis idretten vil søke om OL, må de være forbered på bruke noen av de ordinære bevilgningene til idrettsanlegg til å bygge OL-anleggene.

Problematisk for Idretts-Norge
Mandag skal idrettsstyret ha et ekstraordinært møte for å behandle tallene som kommer fram i rapporten.

- Vi må bare konstatere at dette er andre tall enn det som har vært søkt statsgaranti for. Vi må være ydmyke og respektere at det sånn tallene er, sier Inge Andersen, generalsekretær i Idrettsforbundet til NA24.

Ifølge rapporten kan Idretts-Norge komme til å måtte betale opp mot 880 millioner kroner for anleggene. Dette er langt mer enn det opprinnelige anslaget på 650 millioner kroner, et beløp som allerede har ført til svært mye murring i idretten.

Sjansen for at Idretts-Norge sier ja til mer enn 200 millioner i ekstrakostnader er dermed små.

- Vi vet at både særforbund og idrettskretsene har klare synspunkter her, sier Andersen i en kort kommentar.

Høyere inntekter
Det eneste punktet der Tromsø-OL har vært for beskjedne, er på inntektssiden. I rapporten kommer det fram at inntektene kan bli på 6690 millioner kroner. Det er 500 millioner kroner mer enn i budsjettet, og Enghaug forklarer dette med økte inntekter fra TV-rettigheter og sponsorinntekter.

Les også: - Tviler på OL-ja

DETTE SKJER NÅ:

- Førstkommende mandag skal idrettsstyre behandle OL-rapporten i et ekstraordinært møte. Kulturminister Trond Giske sa tirsdag at idretten må bidra med 22,3 prosent av anleggskostnadene. Disse steg med mer enn 200 millioner da rapporten bel lagt fram, og mange særidretter og idrettskretser har varslet at de er negative til å bidra. Dermed kan OL-drømmen strande med et nei fra idrettsstyret mandag.

- Regjeringen må svare på om de vil gi statsgaranti OL, deretter skal saken opp i Stortinget for avstemning. Fremskrittspartiet er det eneste partiet som allerede har varslet at de vil stemme nei.

- Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité må deretter eventuelt sende inn søknad om å få arrangere OL i 2018 til Den internasjonale olympiske komité (IOK) i løpet av neste år.

- IOK fatter beslutning om hvilket land som får OL i 2019 sommeren 2011.

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobilabonnementet

Kommentarer til denne saken