Gå til sidens hovedinnhold

Se Statoil-sjefens karakterbok

Helge Lund får et elendig terningkast som Norges mektigste oljetopp.

NA24 har gjort en gjennomgang av investorenes, analytikernes og de ansattes syn på jobben Helge Lund har gjort som StatoilHydro-sjef.

NA24 - din næringslivsavis

Lund leder det soleklart mest profilerte norske selskapet i inn- og utland. Han har rukket å sette sitt preg på selskapet, etter at han meldte overgang fra Kjell Inge Røkkes Aker Kværner i 2004. Gjennomgangen viser at Lunds karakterbok så langt havner sånn midt på treet, eller for å bruke et mer tabloid språk; terningkast tre.

Kursfall
Investorenes tillit til StatoilHydro ble for alvor rammet i begynnelsen av desember da den norske oljegiganten sendte ut et varsel om svakere produksjon enn hva markedet hadde ventet. Den 7. desember falt aksjekursen nesten 11 prosent. Siden har rekordhøy oljepris bidratt til at aksjekursen har holdt seg på nivåene etter skuffelsen.

Onsdag skulle tilliten i aksjemarkedet til StatoilHydro gjenoppbygges, men det klarte ikke Helge Lund og hans menn. De hadde tatt turen til London og avholdt en kapitalmarkedsdag, og møtte de utenlandske investorene på deres hjemmebane.

Med seg på presentasjonen hadde Lund få positive overraskelser og aksjemarkedet ble ikke imponert. Aksjen falt 2,65 prosent og siden nyttår har kursen falt nesten 6 prosent.

Sliter med veksten
Fra investormiljøer i London og Norge får NA24 opplyst at flere nå er mer lunkne til StatoilHydro-aksjen. En av årsakene til dette er at fusjonen mellom Hydros oljedel og Statoil nå er ferdigstilt. Nå er det få nyheter ute som trigger investorene.

Ellers synes det som om flere synes at Lund sliter med veksten i selskapet sitt. Etter resultatvarselet til selskapet på slutten av fjoråret har veksten i Statoil blitt borte. I stedet har Statoil fokusert på planene til selskapet i 2012.

- Hvem i huleste er det som vet hva som vil skje i 2012? Oljeprisen kan være i alt fra 20 til 200 dollar, sier en aktør NA24 har vært i kontakt med.

Etter kursfallene til Statoil ved begynnelsen av året ligger prisingen av Statoil nå lavere enn normalen for denne sektoren. De største oljeselskapene handles stort sett til en P/E (pris/inntjening) på 10 til 11. Statoil er nå nede på en børsverdi delt på 2008-inntjeningen på 9,8.

Årsaken til aksjerabatten ser ut til å være vekstutsiktene.

Bom på produksjonen
En av Helge Lunds hovedsatsinger som Statoil-sjef er planene i Canada. Selskapets oljesand-investering er en klimaversting, noe som holder en rekke miljøorientert penger borte fra StatoilHydro-aksjen. I tillegg er produksjonen dyr.

På dypvann i Mexicogolfen ser det så langt ut til å gå bra, mens Lund er med som passiv eier i en rekke andre land. I Norge har selskapet problemer med gigantfeltet Snøhvit, mens Hydro-prosjektet Ormen Lange ser ut til å gå bra.

Helge Lund uttalte selv på kapitalmarkedsdagen onsdag at selskapet hadde ikke hadde klart å nå sitt viktigste kortsiktige må; nemlig å levere på produksjonen.

Lunken til Lund
Også analytikerne rundt selskapet melder om at tilliten til StatoilHydro er tynnslitt.

- Vi har klart sett at tilliten til selskapet ble ganske tynnslitt gjennom 2007. Dette kommer hovedsakelig av produksjonsguidingen selskapet har foretatt de siste 12 månedene, sier analytiker Arnstein Wigestrand i SEB Enskilda til NA24.

Også analytiker Knut Evensen i Danske Bank er skeptisk til om selskapet klarer å få fart på butikken og sier til Finansavisen at han er skeptisk til om StatoilHydro klarer å øke produksjonen i Norge.

Heller ikke analytiker Anne Gjøen i Kaupthing har noe særlig tro på at StatoilHydro vil reise seg.

- De starter lavt. Å snakke om vekst er litt rart når de vokser fra et lavere nivå enn de egentlig skulle vært på. Det er ganske lite konkretisering. Men vi kan ikke vente all verden - man gjenreiser ikke tilliten på en dag, sier Gjøen til samme avis.

En av de ansattes representanter i StatoilHydro styret Claus Clausen har i motsetning til resten fortsatt tro på at sjefen Helge Lund og selskapet vil levere varen.

- Tilliten til ledelsen er som den alltid har vært, den er bra, sier Clausen til NA24.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv