Gå til sidens hovedinnhold

Se stjernene på London-scenen

Musikaler er en ting, men du trenger ikke gå langt for å se både Star Wars-keiseren, Harry Potter eller den sinte Ben i «Hvilket liv!» på Londons teaterscene.

(SIDE2:) Det har lenge vært en sport å dra til Londons West End og bevise at du er skuespiller for amerikanske filmkjendiser. Men du kan like gjerne fryde deg over å se britiske talenter på teater i London.

Foruten de store musikalene, hvorav vår egen Lisa Stokke for tiden har den kvinnelige hovedrollen i «Guys and Dolls», er London-scenen også full av godt teater.

Pussig nok er mange av de kjente ansiktene vært med i Harry Potter-filmene, så er du fan av dem, får du en ekstra bonus.

The Old Vic

De fleste kjenner ham godt fra TV-komedien «Hvilket liv», men Robert Lindsay er også kjent som den strenge, men varmhjertede kaptein Edward Pellew i serien om Horatio Hornblower. Skuespilleren selv kan du se på The Old Vic i rollen som den kjente dramatikeren John Osborne. Med i stykket er også Pam Ferris, kjent som den oppblåste tanta til Harry Potter, og Ma Larkin i TV-serien med samme navn

På samme teater spiller teatersjefen selv, Kevin Spacey, i «Moon on Broadway» fra 29. mars til 10. juni. Han har blant annet med seg Colm Meany, en kar mange vil kjenne igjen fra uttallige filmer opp gjennom.

Les mer:The Old Vic

Gileguld Theatre

De fleste har nok fått med seg at Daniel Radcliffe, Harry Potter selv, skal stå på scenen i vår. Fra 27. februar er han og Richard Griffiths å se i det voksne, dramatiske og prisbelønte stykket ”Equus”. Stykket har ingen aldersgrense, men passer ikke for små barn da det både inneholder voksne temaer, seksuelle referanser og sexscener. Instruktør er Thea Sharrock som regnes som en av de mer fremadstormende i britisk teater.

Les mer:Gielguld Theatre

Almeida Theatre

Imelda Staunton blir også og se I Harry Potter og Føniksordenen til sommeren, men de fleste vil gjenkjenne henne fra Mike Leighs «Vera Drakes hemmelighet». Staunton spiller på Almeida i stykket «There Came a Gypsy Riding», instruert av Michael Attenborough.

Les mer:Almeida Theatre

Apollo Theatre

Ekte Tenessee Williams med store stjerner. Jessica Lange har tatt steget til London-scenen i «Glassmenasjeriet» eller «Glass Menagerie». I dette stykket spiller også Ed Stoppard, sønn til den mer kjente dramatiker Tom Stoppard. Ed hadde for øvrig en rolle i Roman Polanskis «Pianisten» som Adrien Brodys opprørske bror.

Donmar Warehouse

Synes du ikke keiseren fra Star Wars passer i et Ibsen-stykke. Det gjør vi. Iain McDiarmid kan sees i «John Gabriel Borkman» på det anerkjente Donmar Warehouse.

Les mer: Donmar Warehouse

National Theatre

I «Happy Days» av Samuel Beckett møter du tanten til Harry Potter, Fiona Shaw. Dessuten går «Notes on a Scandal»-regissør Richard Eyres nye stykke «the Reporter» her.

Les mer:National Theatre

Royal Court

Chiwetel Ejiofor, den britiske skuespilleren som spilte i «Love Actually», «Serenity», «Children of Men» og sist sett i tsunami-serien på TV3 er klar for Russell Crowe, Denzel Washington og Ridley Scott i «American Gangster», men først kan du møte ham i Tsjekovs «Måken» på Royal Court Theatre i London.

Les mer:Royal Court Theatre

Trafalgar Studios

Han er blitt kjent for å spille den onde selv, særlig i amerikanske filmer, men den sympatiske Jason Isaacs, alias Lucifus Malfang, i Potter-filmene kan for tiden sees i stykket «The Dumb Waiter».

Les mer:Trafalgar Studios