Ingen har funnet ut en klar forklaring på hvorfor noen blir venstrehendte. Å være venstrehendt er medfødt og arvelig. Om moren er kjevhendt er sjansen stor for at hennes barn også blir det. Det er flest gutter som er venstrehendte, og man antar derfor at det mannelige hormonet testosteron har noe med saken å gjøre. Det er hjernehalvdelene som avgjør hvilken hånd du bruker.

Andre talenter
Vi bruker venstre del for å røre på høyre side av kroppen, og motsatt. Evne til språk og matematikk styres gjerne av venstre halvdel, og derfor kan man anta at høyrehendte ofte er bedre i matte og språk, mens venstrehendte er gode i musikk og kreativitet. Samtidig er det påfallende mange mannelige venstrehendte som er gode i mattematikk. Venstrehendte folk har forekommet i flere tusen år, og det er cirka en av ti som er det. Er man først venstrehendt, har man som regel også venstreøye, venstreøre og venstrefot. Man kan blant annet se hvilket øre man holder telefonen med, hvilket øye man kikker i nøkkelhull med og hvilken fot man sparker med.

Fordeler og ulemper
De aller fleste apparater er laget for høyrehendte, og det kan være dyrt å skulle investere i for mye venstrehendtssaker. Svingdører går alltid mot venstre, og sakser, hjulvisper og tastaturer er beregnet for høyrehendte. Samtidig kan venstrehendte glede seg over at for eksempel potetskrelleren ikke er laget for dem, noe som er en ypperlig grunn til å slippe å skrelle poteter. I flere sportsgrener kan det også lønne seg å være venstrehendt, bortsett fra polo, der det faktisk er ulovlig å spille venstrehendt. Det er en ulempe å skrive med penn, særlig blekkpenner. Ikke bare blir alt man skriver dratt utover arket, men hele håndsida blir full av blekk, som kan være vanskelig å fjerne. Også instrumenter som gitar og fiolin kan være vanskelig å bruke.

Venstrehåndsarbeid
Det har ikke alltid vært like enkelt å være kjevhendt. For få hundre år siden mistenkte man venstrehendte for å være hekser og trollmenn. For enda kortere tid siden fikk ikke barn på skolen lov til å skrive med venstrehånda. I Bibelen er høyre ofte forbundet med det gode, og venstre med det onde. Djevelen er dessuten venstrehendt på de fleste eldre malerier. Ordet venstre er et negativt ord på flere språk, som ond på latin og truende på gresk.

Hårsveis
Hvilken hånd du skriver med bestemmer hårsveisen din. Mens mer enn 95 prosent av de høyrehendtes hår ligger med klokka øverst på hodet, mens venstrehendtes er mer forskjellig, og har både mot og med klokka. Forskeren som har funnet ut dette, Amar Klar, forklarer det som at et gen kan ha enten høyre- eller tilfeldig form, og at de som har to høyre-gen blir høyrehendte, mens de med ett eller to tilfeldiggen kan bli begge deler. Forsker Onur Güntürkün har funnet ut at både høyre- og venstrehendte legger hodet til høyre når de skal kysse.

Ting og tang
Her kan du kjøpe ting til venstrehendte. Sakser, kniver og kjøkkenutstyr er selvfølgelig å få kjøpt, i tillegg til venstrehendtspermer, bøker og tastatur. Du kan dessuten få tannbørste, hårføner og veggklokke der tallene står motsatt vei. Det finnes dessuten flere internasjonale sider.

Kjente venstrehendte
Noen berømte venstrehendte: H. C. Andersen, Jeanne d’Arc, Beethoven, Charlie Chaplin, Julius Cæsar, Einstein, Ned Flanders (Simpsons), Goethe, Michelangelo, Napoleon, Robert de Niro, Picasso, Mark Twain, Van Gogh, Leonardo Da Vinci. Og undertegnede.

Og glem ikke 13 august, det er nemlig Venstrehendtsdagen!