HOLMENKOLLEN PARK, OSLO (NA24): SeaDrill-sjef Alf C. Thorkildsen står fast på å gjøre riggselskapet til en pengemaskin for eierne. Utbytteplanene som de presenterte i forrige uke står fast, og det skal de bygge videre på.

NA24 - din næringslivsavis

Siden i fjor har riggselskapet til John Fredriksen sikret seg fullfinansiering av byggeprogrammet og driftsinvesteringene de har forpliktet seg til. Veksten skal også fortsette fremover. De venter at driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) vil vokse med 40 prosent i snitt årlig frem til 2011.

- Dere skal nå starte å betale utbytte og samtidig belåne riggene. Dette vil jo svekke balansen. Kan det være med på å gjøre det vanskelig å skaffe finansiering?

- På basis av den ordrereserven og finansieringen som allerede er på plass tror vi at dette vil la seg løse. Vi har valget om å bygge selskapet videre slik vi har gjort eller la ting være som det er, sier han til NA24.

Han mener at det ikke er noen fare og at bedringen i kredittmarkedene, og muligheter til å skaffe finansiering nå er lettere. Denne utviklingen venter Thorkildsen vil fortsette.

Se etter oppkjøp
I god gammel John Fredriksen-ånd skal Seadrill også være aktive når oppkjøpsmuligheter byr seg. Thorkildsen sier at de både er interessert i både å kjøpe mindre selskaper og, hvis anledningen byr seg, enkelte rigger.

Problemene for de større selskapene er alle de mindre selskapene som går under betegnelsen spekulative. Disse har lagt inn ordre på rigger, men etter finanskrisen slo inn for fullt så har disse selskapene fått problemer med å kunne betale verftene avdragene som er avtalt. Da kan selskapene bli desperate.

Dette er noe som i mindre grad bekymrer Thorkildsen, siden det kun er snakk om en kortere periode og et mindre antall rigger. Likevel vil det gi muligheter til å kjøpe billig.

- Vi ser på oppkjøps- og fusjonsaktiviteten og vi ønsker å være med, sier Thorkildsen til NA24, men vil ikke være mer konkret enn det.

Hvordan vil det slå ut på evnen til å betale utbytte?

- I en kort periode kan det gjøre det, men vi gjør dette for å få bedre dividendekapasitet.

Regner med Petrobras
Petrobras er en av de viktigste kundene for Seadrill, men han er ikke bekymret for selskapets evne til å skaffe finansiering. Med partnerne det brasilianske oljeselskapet har og posisjonen de innehar regner Seadrill med at Petrobras skal få på plass den finansieringen de trenger.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

På spørsmål fra Pareto om han frykter en priskrig mellom oljeselskapene og oljeserviceselskapene så svarer Seadrillsjefen at det er mer en stillingskrig for tiden. Allerede har det vært klare tegn til bedring.

- Etter sommeren har det vært en betydelig bedring i aktiviteten, sier Thorkildsen.

Fremover skal riggselskapet fokusere virksomheten rundt dypvannssegmentet. Det innebærer at de forsøker å skille ut de oppjekkbare riggene i et eget marked, og starte et nytt selskap der Seadrill skal være en større eier.

Seadrill skal også søke notering i det amerikanske aksjemarkedet, og dermed få tilgang på flere investorer.

Når det gjelder konflikten med PetroMena etter at obligasjonseierne, med Seadrill i spissen, overtok en av riggene selskapet hadde under bygging ved Jurong-verftet i Singapore så er ikke det noe som går inn på Seadrill-sjefen. Kravet på tre milliarder dollar ønsker han ikke å kommentere.

Les mer: Truer Fredriksen med gigantsøksmål

- Det er en ikkesak, sier Thorkildsen, som ikke legger skjul på at de ikke er blitt skremt av forsøkene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24