Den norske Burmakomité er opprørt over at Seadrill, hvor John Fredriksen er storaksjonær, skal ha signert en ny kontrakt for boring i Burma med det thailandske selskapet PTT Exploration & Production Company Ltd, skriver Burmakomiteen i en melding.

Signeringen vil ifølge Burmakomiteen medføre at Seadrill nok en gang bryter med norsk Burma politikk.

Senest i april 2010 høstet Seadrill kritikk, blant annet, fra Burma-komiteen etter å ha gjennomført to oppdrag i Burma. Gjennomføringen av disse oppdragene fikk også kritikk fra politisk hold da utenriksdepartementet, i en uttalelse, understreket at verken Seadrill eller andre norske selskap skal bidra til å finansiere et militærdiktatur.

Ulik motivasjon
Men Seadrills motiver stemmer nok ikke overens med norske politiske mål og Burmakomiteens retningslinjer.

- Det er grove brudd på menneskerettighetene knyttet til olje- og gassektoren i Burma. Det ble gjort klart overfor Seadrill etter deres forrige operasjon i Burma. Seadrill har åpenbart ikke tatt hensyn til dette. En ny kontrakt befester inntrykket av Fredriksen som en hensynsløs kapitalist som er mer opptatt av egen profitt enn rettighetene til de han tjener penger på, skriver Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité, i en melding.

- Hvorfor er kritikken rettet mot Fredriksen? Det norske folketrygdfondet er nest største aksjonær i Seadrill, hvorfor er ikke kritikken rettet mot det?

- Vi har tidligere kritisert de også, men i dag var det Fredriksen som var dagens nyhet, sier Lise Husøy, til NA24.

Ifølge meldingen har Rederiforbundet per brev anmodet Seadrill om å: - ta norske myndigheters råd med i vurderingen i tilfelle selskapet på nytt vurderer å leie ut rigger til aktører som opererer i Burma, noe Seadrill ikke skal ha etterkommet.

Konsekvenser
- Vi oppfordrer Rederiforbundet til å ekskludere Seadrill som medlem hvis selskapet ikke er interessert i å følge forbundets holdning til samfunnsansvar. Seadrill er ikke et selskap norsk skipsfart kan være stolt av i dag, skriver Husøy.

Norske myndigheter har siden 1997 oppfordret norske selskaper til ikke å investere i eller handle med Burma.

Folketrygdfondet ønsker ikke å kommentere saken

Les flere saker på NA24