Boreselskapet Seadrill bekrefter at den oppjekkbare boreriggen West Atlas brenner. Riggen befinner seg utenfor Australia hvor den borer for det thailandske oljeselskapet PTTEP.

NA24 - din næringslivsavis

Det skjer samtidig med at PTTEPAs plattform Montara også er rammet av brann. Alle ansatte på den nærliggende riggen West Triton er nå trygge.

Når det gjelder riggen West Atlas så ble denne evakuert allerede 21. august da det oppsto en gasslekkasje fra brønnen H1 ved Montara-feltet.

Les mer: - Dette er høyst uvanlig

Kan ta tid
Det var derfor ingen personell ombord på riggen da brannen nå oppsto.

- Hvor lang tid vil det ta før brannen er slukket.

- Det kan ta tid. Vi håper at vi får stengt brønnen innen de neste ti timene, og i løpet av det neste døgnet, sier konsernsjef Alf C. Thorkildsen til NA24.

Hvordan brannen egentlig oppsto har de ikke oversikt over, men Seadrillsjefen viser til at det har vært en gasslekkasje siden 21. august og at de visste at det var farlig. Han bekrefter at det ikke er noen skader på personell.

Uklart skadeomfang
- Hvor store er de materielle skadene på West Atlas?

-Det er for tidlig og si, sier Thorkildsen til NA24.

West Triton befinner seg to kilometer fra West Atlas og skal ifølge en pressemelding fra Seadrill ikke være påvirket av brannen, men skal i likhet med West Atlas på oppdrag for PTTEPA ved Montara-feltet. West Triton jobber med å tette lekkasjene ved brønn H1 hvor brannen brøt ut.

Nå jobber et kriseteam fra riggselskapet med det thailandske olje- og gasselskapet. Tidligere har Seadrill etterforsket lekkasjene so oppsto ved feltet for over to måneder siden.

Les mer: Fredriksens eksperter sjekker oljelekkasje

Kontrakter
Montara-feltet ligger i Timor-sjøen og befinner seg 690 kilometer vest for Darwin utenfor Australia.

Riggen West Atlas ble bygget ved verftet Keppel FELS i Singapore og ble levert til Seadrill i september 2007. Kontraktsprisen på å få bygget riggen lå på 129 millioner dollar da riggen ble bestilt. I dagens valuta tilsvarer det rundt 740 millioner kroner.

I september 2006 sikret Seadrill en kontrakt for West Atlas verdt 96 millioner dollar i en fast periode på tolv måneder. Denne kontrakten ble senere forlenget med ni måneder der dagraten ble på 252.000 dollar. Dermed har riggen samlet hatt kontrakter for nærmere 165 millioner dollar eller nesten én milliard kroner.

Kontraktspartner for Seadrill var det australske oljeselskapet Coogee som i fjor ble kjøpt opp av PTTEP.