Gå til sidens hovedinnhold

Seier for fildelere

Nå kan du være anonym på nettet. - IP-adresser er en personopplysning, mener EU.

Nå vil det bli vanskeligere for både underholdningsbransjen og offentlige etater å jakte på fildelere.

EUs datatilsynsmyndighet, European Union’s Group of Data Privacy Regulators, har nemlig slått fast at din unike IP-adresse bør vernes like strengt som personnummeret ditt og andre typer privat informasjon.

Viktig bekreftelse
Datatilsynet i Norge stiller seg fullt og helt bak uttalelsene fra EUs datatilsynsmyndighet. Informasjonssjef i Datatilsynet Ove Skåra mener uttalelsen er en viktig bekreftelse på at IP-adresser skal sees som en personopplysning.

- Dette er utrolig viktig for å kunne ivareta rettssikkerheten, og det er utrolig positivt at det nå blir allment kjent at en IP-adresse skal behandles som en personopplysning på samme måte som navn og andre ting som identifiserer en person, sier Skåra til Nettavisen.

- I tillegg stiller det strenge krav til informasjonssikkerhet hos dem som lagrer IP-adresser, og krav til sletting av denne informasjonen når den ikke lenger er nødvendig, sier han.

Krever rettslig kjennelse
Uttalelsen fra utvalget vil trolig få stor betydning for blant annet fildelere, ettersom det vil bli vanskeligere å koble en IP-adresse til en enkeltperson.

For å få lov til å spore opp hvem som gjemmer seg bak en IP-adresse skal det nemlig foreligge en rettslig kjennelse for at nettleverandøren skal oppgi hvem som skjuler seg bak IP-adressen. Kun i hastesaker hvor det er mistanke om svært alvorlige lovbrudd kan politiet få umiddelbar tilgang til informasjonen, og ta seg av rettskjennelsen i etterkant.

- Ingen trygghet
Men selv om det vil bli vanskeligere å koble IP-adresser til enkeltpersoner, advarer Skåra fildelere mot å føle seg for trygge.

- Fildelere vet og bør vite at det de gjør blir registrert og loggført. Vi har gitt konsesjon til et advokatselskap til å følge med på fildelere. Dersom de oppdager tilfeller med store volum eller mye aktivitet, vil de kunne gå til politiet, som igjen vil kunne gå til teleselskapene og få sporet en IP-adresse, forklarer Skåra.

Han poengterer at virksomheter ikke skal leke hobby-politi og ta vare på informasjon unødig lenge i tilfelle politiet vil være interesserte i informasjon i fremtiden.

- Google skryter av at de bare lagrer informasjon i 18 måneder. Hos norske søkemotorer lagres ikke IP-adresser lenger enn i én måned, sier Skåra.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene