Gå til sidens hovedinnhold

Seier mot Mo ga cupfinale

VALLHALL (vif.no): Vålerenga har møtt Mo to ganger tidligere i obligatorisk kamp. I 1980 skrev Vålerenga historie da klubben kvalifiserte seg til cupfinalen for første gang etter å ha slått Mo i semifinale-omkamp på Bislett.

I NM-semifinalen i 1980 møtte Vålerengas 2. divisjonslaget Mo som lå litt høyere opp på tabellen enn Vard som VIF slo ut i kvartfinalen.

Ca 8.500 tilskuere hadde møtt opp på Sagbakken stadion for å overvære Mo´s første semifinale gjennom tidene. Frem til kampens 90. minutt hadde det vært en kjedelig kamp uten store sjanser til noen av lagene. Men i aller siste minutt headet innbytter Lars Petter Røise i vinkelen, men på feil side av stolpen. Spenningen steg da ekstraomganger måtte til, og kampen tok seg litt opp uten at lagene klarte å få ballen over streken. Men så,da det gjenstod sekunder igjen av kampen. Det rekordstore publikummet reiste seg alle som en og var brennsikre på scoring da Petter Morstad i forsvaret misset på et tilbakespill til keeper. Mo´s innbytter Ståle Klubnes snappet opp ballen og stormet alene mot Tom R. Jacobsen. I noen sekunder syntes alt håp ute for VIF´s finale-planer. Klubnes skjøt fra tre-fire meter og Tom R. Jacobsen fikk så vidt parert skuddet med det ene benet. Tom R. var redningsmannen med stor R.

VG møtte banens beste:

Landslagskeeper Tom R. Jacobsen tar i mot gratulasjoner, skulderklapp, klemmer og kyss på skinnet til og med. Smiler godt der han sitter og slapper av i garderoben. - Om det ikke er den beste redningen jeg har gjort, vel så er det i alle fall den viktigste, sier han. Ingen tvil, ingen redning kan måle seg med denne. - Ikke minst økonomisk legger en smilende Vålereng-oppmann Kjell Enersen, til. - Det var en redning som kan bety opp imot 600.000 kroner i cup-kassa!

21/9 1980 Semifinale; 1.kamp:

Mo - Vålerengen 0 - 0eeo.(0 - 0)

Sagbakken stadion.

Tilskuere: 8.500. Dommer: Kaare H. Lindboe, Vidar

VIF: Tom. R. Jacobsen, Petter Morstad, Ernst Pedersen, Stein Pedersen, Tor Brevik, Tom Jacobsen, Arnfinn Moen, Vidar Davidsen, Stein Madsen, Erik Foss (Terje Olsen 50 min.), Morten Haugen (Lars Petter Røise 41 min.).

Endelig cupfinale!

Og endelig, etter 67 år, spilte Vålerenga seg fram til cupfinalen i 1980 etter å ha slått Mo i semifinalen med 20.615 tilskuere tilstede på Bislett.

Det var helt andre takter over Vålerengen i returoppgjøret. Allerede etter 13 minutter kom den første scoringen.

Et frispark fra Terje Olsen ute på høyresiden fant hodet til Arnfinn Moen, og fra selve streken skjøt Morten Haugen ballen i nettet via tverrliggeren. Fem minutter senere løp Erik Foss fritt igjennom et stillestående og avfolket Mo-forsvar. Erik skjøt et skråskudd helt opp i krysset; 2-0. Og dermed var saken klar. Det ble etter kampen fokusert på at Tom R. bokset ned Mo-spiller Trond Sollied etter at en situasjon foran mål var avklart. Tom R. slapp med gult kort og beklaget sterkt det som hendte.

Men overskriften i Dagbladet var klar: Finalerus for VIF. Endelig cupfinale for VIF. I det herrens år 1980 skulle det lykkes denne bohemklubben å spille seg fram til Ullevaal-finale, der motstanderen LSK har vært to ganger til i løpet av de tre siste årene. Et nesten fullsatt Bislett fikk oppleve VIF-jubel, nedslåing og storming av banen i går.

- Detta må i Guiness rekordbok

- Detta må inn i Guiness rekordbok! Vi snakker med Leif Eriksen i en VIF-garderobe som mer minner om Karl Johan 17. mai enn et sted hvor fotballspillere skal kunne hvile ut og skifte etter nitti minutter med fotball. Men i går var alt tillatt innenfor Vålerengas fire vegger. Stemningen var enorm, men det skulle da også bare mangle.

- Gratulerer Leif, sier "Tuben" med verdens bredeste smil rundt munnen. Dette har jeg ventet på helt siden jeg trente deg på småguttelaget.

- Jeg har venta jeg også, svarer Leif, men denne følelsen har det vært verd å vente på.

- Vi vant fortjent, fortsetter Leif. Viljen i laget var rett og slett fantastisk og det var to herlige goaler vi spilte oss fram til finalen på.

Arnfinn Moen banens beste

- To målgivende pasninger. Mer kan man vel ikke forlange av en spiller som bare har kostet 10 000 kroner, smilte midtbaneterrier Arnfinn Moen etter gårsdagens jubelkamp.

- Tidligere år har jeg for det meste fristet tilværelsen i 4. divisjon, og det er som et eventyr virkelig å være i cup-finalen. Da jeg kom til VIF fra Sel i fjor høst var jeg ikke engang sikker på å bli innlemmet i A-stallen¿

2/10 1980 Semifinale; omkamp:

Vålerengen - Mo 2 - 0(2 - 0)

Bislett stadion.

Tilskuere: 20.615. Dommer: Henry Øberg, Hamar IL

Mål: 14.min. 1 - 0 Morten Haugen, 18.min. 2 - 0 Erik Foss.

VIF: Tom R. Jacobsen, Petter Morstad, Ernst Pedersen, Stein Pedersen, Tor Brevik, Tom Jacobsen, Vidar Davidsen, Arnfinn Moen (Stein Madsen 1 min.), Erik Foss, Morten Haugen (Lars Petter Røise 5 min.), Terje Olsen.

SUPPORTERCLUBENS LENGSTE BORTETUR

I 1980 hadde Vålerenga sjansen til å nå sin første cupfinale. VIF supporterclub arrangerte derfor den lengste borteturen noensinne. Nils Enevoldsen var med i en av de tre bussene som satte kursen for Mo i Rana dagen før kampstart: "Bussen var framme kl. 07.00 søndag morgen etter 110 mil og 17 timers reise. Vi var 40 mann som stormet ut og vekket Mo med en megastor kassettspiller. Mo-supporterne var dårlige til å samle seg, så spillerne fikk god støtte fra oss omtrent 200 tilhengere på Sagbakken stadion.

Kampen endte 0–0 etter ekstraomganger, og da innkasserte vi seier´n på forhånd. Under øredøvende jubel ble vi sluppet inn i garderoben av oppmannen.

Turen hjem tok hele 27 timer etter uttallige stopp. Vi fikk to fartsbøter som vi måtte spleise på. Det hører med til historien at en av supporterne ble værende igjen. Ryktene sier at han gifta seg og bor der den dag i dag!"

Cupfinaleplass ble sikra og supportercluben var i stor aktivitet og satte ny rekord i antall supportereffekter. Ny omsetningsrekord ble satt på finaledagen mot Lillestrøm.

Flere selgere satt på tribunen med opptil 80 000 kroner i lomma. Totalt solgte cluben for nærmere 350 000 kroner denne helga.

Kongen kom som vanlig i blankpolert svart limousin til cupfinalen. Men dette året ble han møtt av fire kjole- og hvittdressede styremedlemmer i VIF Supporter Club. Gutta lettet på flossen og ønsket Kongen velkommen til cupfinalen på Ullevaal stadion.

Kongen likte gesten, smilte fornøyd og kommenterte: – Dette har ikke skjedd siden åtteogtjue.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai