Gå til sidens hovedinnhold

Selger gammelt kjøtt som nytt

Det er sjokktilstander i kjøttdisken hos søta bror. Les de hårreisende historiene her.

Flere kilder kommer med sjokkutsagn om håndteringen av kjøtt i svenske kjøttdisker til det svenske tv-programmet Vestnytt.

Ifølge kildene omfatter jukset blant annet merking og ompakking av gammelt kjøtt. Kjøttdeig brukes om igjen og hygienen er veldig dårlig.

En av kildene mener dette skyldes mangel på kunnskap samtidig som butikkene ønsker å unngå svinn.

Gammelt kjøtt merkes med ny dato
- Kjøttet kommer fra ulike pakkesentraler og legges ute i butikken. Når kjøttet utgår på dato tas det inn bak disk igjen. Pakken åpnes, kjøttet brukes eller merkes med ny best før-dato, sier en kilde til Vestnytt.

En annen kilde forteller om én måned gammel skinke som ble solgt over disk i delikatesseforretningen for fullpris, uten at forbrukerne ble informert. Argumentet var at ”best før-datoen” er ingenting å bry seg om.

Per Almén er tidligere butikksjef og har jobbet i kjøttavdelingen i over 30 år. Han bekrefter det utstrakte kjøttjukset som skjer bak ryggen til forbrukerne.

- Det har skjedd at for eksempel en billig entrecote blir merket som svensk når den egentlig kommer fra Brasil, sier Almén til Vestnytt.

Karin vil ikke stå fram med fullt navn, fordi hun fortsatt jobber i en kjøttdisk. På de stedene hvor hun selv har jobbet behandles kjøttet så dårlig at hun ikke ville kjøpt det selv.

- Blant annet vaskes ikke beholdere som kjøttet oppbevares veldig ofte, sier hun.

- Det er ikke tillatt å merke om kjøtt, og det finnes ingen unntak fra den regelen, sier inspektør Fredrik Karner ved Miljøforvaltningen i Göteborg.

Ikke ressurser til å følge opp
- Gammelt kjøtt skal selvsagt kasseres, og utgått kjøtt kan forretningene selge bare de merker pakningen og opplyser forbrukerne om det, sier Karner.

Det svenske mattilsynet er instansen som skal kontrollere om butikkene følger reglene, men ifølge Fredrik Karner må forbrukerne stole på butikkene.

- Ressursene er knappe. Vi er ikke for få inspektører i forhold til antall butikker. Vi gjør bare stikkprøvekontroller der vi kontrollerer at butikkene følger rutinene, sier Karner.

- Ingen grunn til bekymring
Nordmenn som valfarter over til butikkene på grensen har ingen grunn til å være bekymret, mener Bertil Tureson i Svinesund köpmannsforenig.

- Vi selger så mye kjøtt at det ikke rekker å bli gammelt. I tillegg stykker vi alt kjøttet selv, noe som gjør at vi har full kontroll over dette, sier Tureson til NRK Østfold.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken