Gå til sidens hovedinnhold

Selger godt på hukommelse

Oddbjørn By sin «Memo» danser i toppen av bestselgerlisten og sikrer forfatterdebutanten lønn for strevet. Snart kommer også en ny huskebok.

I «Memo: Den enkleste veien til bedre hukommelse» gir bergensstudenten leseren et helt nytt begrep om hva de er i stand til å huske. Han har forarget professorer ved universitetet som tror teknikken er pugging. Men dette er memorering. Bokkjøperne elsker det og sørget for at førsteopplaget ble utsolgt på kjappe to uker.

- Det er helt vanvittig, vi hadde aldri trodd at boka hadde så stort potenisale i forkant, sier informasjonsansvarlig Ingunn S. Eriksen ved Kagge forlag til TV 2 Nettavisen.

- Vi venter nå på tredje opplag og er da oppe i 20.000.

UKENS BESTSELGERLISTE FINNER DU HER

Må vente på pengene

Oddbjørn By har blant annet en bachelor-grad i historie fra Universitetet i Bergen. Til våren skal han ta en eksamen i religion, noe han gjør av økonomiske årsaker, forteller han til TV 2 Nettavisen.

- Da vil jeg få omgjort deler av lånet til stipend, forklarer By.

Salgsinntektene for «Memo» får han nemlig ikke før i april 2007.

- Jeg får et fast beløp på 36 kroner for hver bok etter solgte 7000, forteller han. Men det totale regnestykket for royaltyinntektene er komplekst så noe eksakt beløp for inntektene har han ikke. Men etter toppskatten sikrer det i hvert fall en årslønn for arbeidet med boka.

By så ikke for seg et slikt salg før han gikk i gang med boka, men han medgir at nytteperspektivet er viktig for ham. Det er noe av grunnen til at han aldri har ønsket å ta doktorgrad.

- Jeg orker ikke å sitte å skrive på en oppgave som bare få personer skal lese.

Ny bok til skolestart

Etter forespørsel fra Kagge forlag planlegger By en ny bok om hukommelse som skal i salg rundt skolestart 2006.

- Den gir en mer spesifikk oppskrift for skolefag, blant annet fra videregående, jus og medisin. Om du skal ha biologi-prøve om to uker kan man eksempelvis slå opp og finne oppskrift for hvordan du husker pensum, forklarer han.

Avviser kritikken

By er sterkt uenig i kritikken av hans metoder som er kommet fra akademisk hold.

- Det har ingenting å si hvor lang tid du bruker på å lære noe, så lenge du kobler det til langtishukommelsen, mener han.

Er du nysgjerrig på Bys metoder? Vi har fått ham til å demonstrere hvordan man husker en kortstokk på to minutter. SE VIDEO PÅ SIDE2 TV HER

Vurderer utlandet

For to uker siden toppet «Memo» bestselgerlisten for generell litteratur. Uken etter ble hanforbigått av den nye Stalin-biografien , og nå har Frode Hansens Mette-Marit-biografi rykket opp på andre. Dette har sammenheng med en salgskampanje på sistnevnte som har generert et atskillig større salg. Med andre ord må vi forvente oss at «Memo» kommer til å danse i bestselgertoppen en god stund fremover.

Ifølge forlaget vil de på lik linje med andre bøker eksponere «Memo» for utenlandske agenter.

- Men det er ikke bekreftet noe salg ennå, presiserer, Eriksen, men mener at de skandinaviske landene burde være aktuelle for boka.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken