Nylig ble en leilighet på Sandaker i Oslo trukket tilbake fra markedet fordi selgeren ikke fikk solgt objektet 450.000 kroner høyere enn prisantydning i prospektet.
Vinnerne av budrunden ville gi 268.000 kroner over prisantydning, men budet ble avslått - med et krav som lå nesten 200.000 kroner høyere.
- Det er jo ikke akkurat som vi har gitt et skambud, vi har faktisk gått nærmere 300.000 kroner over prisantydning, sier vinneren av budrunden til Nettavisen.
Hun og samboeren vant budrunden mot sju andre budgivere med et endelig bud på 4.218.000 kroner. Leiligheten hadde en prisantydning på 3.950.000 kroner og takst på 4.000.000.
- Føler seg hjelpeløs
Selgeren av leiligheten ønsket imidlertid ikke å godta vinnerbudet på 268.000 kroner over prisantydning. Enten måtte de by over seg selv og betale 4.4 millioner kroner, eller ikke få leiligheten. Paret valgte det siste alternativet.
- Det har jo vært vært en reell budrunde. Man føler seg veldig hjelpeløs som budgiver når slikt skjer. Man har ingen rettigheter til å få gjennomslag.
- Avslag på grunn av pågående rettssak
Megler Morten Melsom i iHus hadde megleransvar for leiligheten. Han forteller at det er en pågående rettssak som er mye av grunnen til at selger ikke ønsket å akseptere budet fordi rettssaken kan ha påvirket budgivingen.
- Vi gjennomførte en budrunde som stoppet på 4.218.000 kroner, og min anbefaling til selger var å selge. Det er en pågående rettssak mellom utbygger og sameie som har virket inn på avgjørelsen. Selger ønsket derfor å avvente til rettssaken er avsluttet. I fjor gikk en tilsvarende leilighet i bygget for 4,3 millioner kroner. Den lå for øvrig ute for salg med en lavere prisantydning på 3.850.000 kroner, sier han til Nettavisen.
Les også: Betalte to millioner for leilighet på 19 kvadrat
Bygget det dreier seg om, er et gammelt næringsbygg som er blitt rehabilitert. I forbindelse med dette har det blitt avdekket en del mangler under rehabilitering og utbygging - blant annet på uteareal og fasader.
- Har forventning om salg langt over prisantydning
- Hva tenker du om saken?
- Jeg tenker det er uheldig for både kjøper og selger at det ikke ble noen avtale om kjøp og salg. Vi merker at mange selgere har forventning om salg langt over prisantydning slik som markedet er om dagen, sier Melsom.
Les også: To millioner over takst - selger spår uro i boligmarkedet
- Hva er grunnen til at prisantydningen var lavere enn verditaksten?
- Vi hadde ikke fått takstrapporten da leiligheten ble lagt ut for salg.
- Så dette er ikke et lokketilbud?
- Annonsen ble godkjent av selger, svarer megleren.
- Men det var en reell budrunde? Er det ikke sannsynlig at det som skjedde i forrige budrunde, også vil gjelde i fremtidige budrunder?
- Jo, men nå vet jeg hva selgers minimumspris er, så den kommer til å bli markedsført på nytt, men da med en mye høyere prisantydning.
Les også: Oppgang i boligprisene
- Burde satt prisantydningen høyere
Budrundevinnerne sier at de var klar over rettssaken under visning og i forbindelse med budgivingen.
- Jeg forstår at selger skal ha rett til å akseptere og avslå alle bud, men her har vi møtt prisen selger forlanger og vel så det. Om de ville ha mer for leiligheten, burde de ha satt prisantydningen høyere, mener budgiveren, som ønsker å være anonym.
Lurer du på hvilke rettigheter du har som boligkjøper dersom selger krever et høyere bud enn prisantydningen? Les denne: