Gå til sidens hovedinnhold

-Ikke så feit som du tror

De tynne idealene vi blir eksponert for får oss til å tro at vi er tjukkere enn vi er.

(YEYE:) Vi lever i en verden som inspirerer kvinner til å være attraktive og tilgjengelige for menn. Og det til tross for at vi vet at de sosiale standardene av skjønnhet, skaper press og en plikt til å strekke til.

- Jeg snakker ikke om en sunn motivasjon for å se bra ut og føle seg bra, men om måten vi gjør oss selv til objekter på. Mange kvinner måler underbevisst sin verdi i midjemål og bh-størrelse, eller lar et litt høyere enn ønsket tall på vektskålen ødelegge dagen, sier psykoterapeut Blair Glaser i artikkelen The Weighting Game.

Fett er ikke årsaken
Etter tiår med feminisme og myndiggjøring av kvinner, så virker det som at kvinner er uvillige til å gjenvinne sin styrke på området rundt det å hate seg selv og sin kropp. Det synes psykoterapeuten er merkelig.

Årsaken til at jenter fokuserer sånn på kropp og utseendet, har ikke med kilo å gjøre ifølge Glaser, men med følelser og skam å gjøre. Hun mener at de sårbare og irrasjonelle følelsene sorg, anger og frykt kulturelt sett ikke passer inn i et suksessfylt image.

Det er det disse følelsene, og våre følelser rundt disse følelsene, som er limet som får oss til å hate oss selv, tror hun. Det er nesten som det er tryggere å hate sitt eget ytre enn å føle våre ekte følelser. Men så lenge vi forsvarer oss på denne måten, så stenger vi ute lykken.

Les også:
Slik skal jenter få bedre selvtillit
Få bedre selvtillit

Føler oss stygge
Når ei jente begynner å undersøke sitt hat mot seg selv, så vil hun begynne og legge merke til en underliggende rytme i det. Altså på dager når hun føler seg verst, så har det ofte mer å gjøre med hva som skjer på innsiden enn utsiden. For eksempel, når vi får mensen og føler oss oppblåste, og alle våre følelser kommer til overflaten, det er da vi hater oss selv mest.

- Vi kan endre denne dynamikken i oss selv, rolig og forsiktig. Når vi merker at vi begynner å hate oss selv, så må vi se det som et signal og ikke høre på det. Vi må tillate oss selv og lytte til våre ekte følelser, sier Glaser.

Alle jenter må støtte hverandre i å bli glad i hele seg selv.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Sliter du med selvbildet? Del det med leserne, du er garantert ikke alene.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken