OSLO: - Det er flott å ha en god distriktspolitikk, men det må være lov å ha en god bypolitikk også. Det er vi ikke flinke nok til i Norge, sier nyhetsredaktør Hege Bjørnsdatter Braaten i forbindelse med lanseringen av «100 grunner til å elske Oslo».
- Det er naivt å tro at denne diskusjonen hadde vært annerledes om Bergen hadde vært hovedstad. I steden må vi erkjenne at hovedstaden er landets største by, og også den som vokser mest i Europa. Da må vi lage en god politikk for å utvikle Oslo. Det er bra for resten av landet også, sier hun.
Stortinget har fått plass på denne første delen av dittOslos grunner til å elske Oslo - som en viktig symbolikk på at Oslo er landets hovedstad - og dermed viktigste by.
Det har vært en tøff kamp å velge ut kun hundre grunner til å elske denne praktfulle byen, for det er langt flere grunner til at vi elsker Oslo.
Hele 8 av 10 av Oslo borgere svarer at de er svært godt fornøyd med å bo i Oslo, og at de trives godt med å bo her, i følge Oslo kommunes egen trivselsundersøkelse.
dittOslo.no-redaksjonens mål er selvsagt at ti av ti skal elske byen sin, og derfor har vi tenkt til å dele hundre grunner til hvorfor vi elsker byen med dere.
Tidligere i høst ba vi dere lesere om innspill, og tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg. Nå er imidlertid lista klar, og vi presenterer her de ti første grunnene til at vi elsker Oslo.
ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!
BAKGRUNN: Vi kårer «100 grunner til å elske Oslo»
100. Frognerstranda:
Selveste innkjøringen til Oslo om man kommer vestfra. Synet som møter dem som kjører inn til byen er flott, med båter, strand og vann. Strandlinjen strekker seg fra Bygdøy til den innerste delen av Frognerkilen, med Kongen, Dronningen og slottet Oscarshall vakkert plassert i landskapet, er dette en perle i fjordbyen Oslo.
Det er jo ganske stilig at dette er det første man ser når man kommer inn til hovedstaden.
99. Middelalderparken:
Kommer du kjørende til vår fagre hovedstad fra sydøst, fungerer Middelalderparken som en vakker velkomst på høyre side. Plassert midt i Middelalderbyen Oslo (en del av Gamlebyen), er den både rekreasjonsområde for nærmiljøet med grønt gress, skyggefulle plasser under de store trærne, og et vannspeil som riktignok gjør mer nytte som pen utsikt enn badeplass, og en viktig del av Oslos historie. Ruinene minner oss om hvordan byen en gang var, og skulle du bli sulten eller tørst av alle inntrykkene, anbefales også en liten spasertur bort til Ladegården og den engelske hagen, der du kan nyte vått og tørt på en av byens fredeligste uteserveringer.
98. Gratis trening i parkene:
Du trenger slettes ikke å betale skjorta for å komme i form i hovedstaden. En rekke parker har fått gratis treningsapparater, blant annet Tufteparken på St. Hanshaugen eller treningsapparatene, som bydelen plasserte ut for noen år tilbake i Sofienbergparken (bildet). Anleggene er åpne døgnet rundt, passer for alle og er helt gratis.
97. Frognerseteren:
Like ovenfor Holmenkollanlegget ligger dette ærverdige trebygget. Opprinnelig var det en seter her, som tilhørte Frogner Hovedgård, men i dag er det restaurant med uteservering. Hovedrestauranten ble oppført i 1891. Her kan du få servert god norsk husmannskost, men aller mest kjent er nok den fagre setra for sin eplekake. Den er intet mindre enn legendarisk - og verdt et besøk i seg selv. Frognerseteren er et ypperlig utgangspunkt for både gåturer og skiturer, og for dem som trives best med en kjelke mellom beina, anbefaler vi Korketrekkeren - Oslos lengste akebakke, som er 2 kilometer lang, og går helt ned til Midstuen. Og du vet at du slipper å dra kjelken opp igjen? Du kan nemlig skli rett inn på t-banen, og ta den opp igjen til Frognerseteren!
96. Stensparken Café:
Naboene betegner gjerne Stensparken som "hagen min". Og hva er vel bedre med en cafè i hagen? Mat og drikke blir servert fra en campingvogn, og utserveringen ligger rett ved vannspeilet i parken. Dette er en skjult perle også for mange Oslo-folk. Nedre del av Stensparken domineres av vakre Fagerborg kirke, men om du tillater deg selv å bli litt andpusten, er det verdt turen opp på toppen til cafeen. Rett og slett idyllisk.
95. Nøklevann:
Denne badeperlen ligger i Østmarka, like ved Bøler og Bogerud, og ligger 164 meter over havet. Her er det godt tilrettelagt for å nyte en varm sommerdag, med både toaletter, baderampe og stupebrett. Tidligere var dette vannet drikkevann, og i dag har det status som "reservedrikkevann" for byen. De gode nyhetene er at det sjelden brukes, så her er det bare å kaste seg ut i på varme dager. Området rundt vannet er velegnet for tur også, både sommer og vinter. Vårt tips; Bruk t-banen!
94. Kolonihagene:
Visste du at Portveien 2 har vært feriehjem for Oslo-folk siden 1912? Og ikke nok med det, til sammen 1.600 parseller med små hytter er samlet i byens totalt ni kolonihager, den første anlagt i 1907. Samtlige ligger midt i etablerte boligstrøk. Disse er også åpne for publikum for øvrig, som på Rodeløkka for eksempel, hvor det ligger en offentlig park med café midt i hagen. Hagene er så koselige at vi nesten sporenstreks setter oss på liste for å få kjøpe. Det er tross alt opp mot 20 års ventetid ...
93. Kaffebyen:
Oslo-folk elsker kaffe, og vi elsker at vi kan nyte vår kaffe på et vell av kaffebarer rundt om i byen. I 2012 - bare 18 år etter at den første kaffebaren kom til byen - ble Oslo kåret til en av verdens ti beste kaffebyer av USA Today. Vi mener nå byen er den beste kaffebyen, og enten du liker mørkbrent, lysbrent, kraftig, mild, søt, bitter eller krydret har Oslos mange baristaer noe å by på. Og visste du at Oslo har en egen verdensmester i baristakunst? Tim Wendelboe heter han, og har sitt eget brenneri med café på Grünerløkka.
92. Sagene lunsjbar:
Vet du hva en drosjefrokost er? Om ikke bør du ta turen til legendariske Sagene lunsjbar å prøve. Ja, egentlig bør du det om du et hva det er også. Drosjefrokosten har lunsjbaren alltid servert, kanskje helt siden 1800-tallet, da de gamle kuskene spiste her. To egg, bacon og stekte poteter inneholder den, og er like fristende nå som da. Lunsjbaren ble pusset opp i 2007, og har blitt et kjærkomment tilskudd til bydelens restaurant- og uteliv.
91. Stortinget
At Stortinget ligger i Oslo ser vi på som en selvfølge. Hvor ellers skal landet styres i fra?
Stortinget er det viktigste symbolet på at Oslo er landets hovedstad, noe vi naturligvis setter stor pris på. Regjering og nasjonalpolitikk bør styres fra hovedstaden, det er så og si udiskutabelt i våre øyne - Oslo er landets desidert største by med over dobbelt så mange innbyggere som Bergen.
I tillegg er Stortinget et flott bygg. Det tok hele fem og et halvt år å bygge, før det sto klart våren 1866.
ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!