OSLO: Oslo er landets hovedstad, og derfor skal også nasjonale anlegg ligge her. Ferdig snakka.

Men vi har forstått at ikke alle er enige i det.

De siste dagene har det kokt i kommentarfeltene til dittOslo.no, der folk har gått hardt ut mot Oslo. Årsaken er artikkelserien "100 grunner til å elske Oslo".

Såre tær på Vestlandet

Fredag toppet debatten seg, da ba.no ble gjort kjent med at det i rådhuset i Bergen var tilløp til aggresjon, over at Fabian Stang påpekte at mens bergensere er kry av byen sin, så er Oslo-folk mer rause.

- Bergens-identitet er å skryte hemningsløst av Bergen, og å fremstille verden slik at det ikke finnes noen andre byer av verdi. Vi er nok mere påvirket av alle de andre flotte stedene som Oslo-folk kommer fra, så jeg håper vi er vesentlig rausere, og at det er en viktig del av Oslo-identiteten, sa han til dittOslo.no.

Riktignok ønsket ordfører i Bergen, Trude Drevland, ikke å kommentere saken, men det skal altså ha vært flere som så rødt i vestlandsbyen. Så ille ble det at Stang måtte gå ut i dittOslo.no og beklage om han hadde tråkket på noen vestlandske tær.

- Jeg hater ikke Bergen. Mine to sønner er halvt bergensere, og han ene bor i Bergen. Han går til og med på Brann-kamper, så min familie er absolutt ikke Bergens-fiendtlige, sa Stang til dittOslo.no.

Oslo er byen

Men beklagelse fra Stang til tross; her kommer nok en provokasjon fra oss i øst. Vi er fortsatt så utrolig glad i denne byen, og under gir vi dere ti nye grunner til hvorfor.

På toppen av dagens liste er vår kjære nasjonalstadion, Ullevaal stadion. Der vi har grått og ledd, jublet og sørget. Over Vålerenga og landslag.

Vi vet det har blitt ymtet frampå at et nasjonalanlegg kanskje burde ligge i Bergen eller Trondheim, men det faller naturligvis på sin egen urimelighet; Oslo er hovedstad, og da skal vi også ha nasjonalanleggene.

For som Klanens talsmann Erling Rostvåg sa det fredag, da de fikk æren av å toppe lista sammen med Vålerenga:

- Alle hater de som er størst og kulest, sånn er det bare. Vi merker jo at folk vi ikke bryr oss om, er sykelig opptatt av å mislike oss, men det kan like gjerne være Vålerenga som Oslo.

Men Ullevaal er ikke den eneste godbiten du finner på dagens liste over grunner til at vi elsker Oslo - sjekk de ti neste på lista under.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

BAKGRUNN: Vi kårer «100 grunner til å elske Oslo»


70. Frank Znort Quartet på Blå

Ikke bare har Oslo verdens største kvartett (de teller minst et dusin), men jammen spiller de ikke gratis hver eneste søndag - året rundt. Det er på Blå det skjer, med mottoet «we fuck up your mondays». For alle som har tatt en helaften med FZQ, er det lett å forstå hvor mottoet kommer fra, men vi mener bestemt det er verdt en litt slapp mandag, mot en heidundranes konsert på søndag kveld. Det er litt vanskelig å sjangerbestemme FZQ, men om vi sier et sted mellom ska, jazz og reggae, har du muligens skjønt tegninga.

69. Oslo Vinterpark:

Riktignok kan vi ikke skilte med høye fjell i denne byen, men det betyr ikke at vi ikke driver med vintersport. I Oslo Vinterpark er det et eldorado for den slags, med både Tryvann-anlegget og Wyller, i tillegg til at de driver Varingskollen Alpinsenter. Enten du foretrekker tradisjonelle alpinski, snowboard eller telemarkski, er det mulig å boltre seg her. Anleggene til sammen har 24 nedfarter, 16 heiser og cirka 300.000 besøk per vintersesong.

68. Bogstad Gård:

Bogstad gård ligger idyllisk til ved bredden av Bogstadvannet, og ved inngangen til Sørkedalen. Gårdens historie skriver seg tilbake til 1300-tallet, da dette var en tidligere storgård i Aker herred. I moderne tid er gården gjort tilgjengelig for allmuen, med café, butikk og museum. På Bogstad er det også dyr, til glede for de minste. En rekke arrangementer skjer også på Bogstad, blant annet sauens dag, åpen gård, bakedag og ikke minst Jul på Bogstad.

67. Vigelandsparken:

Vi kan ikke velge hundre grunner for å elske Oslo uten å ta med Vigelandsparken. Skulpturparken har gjort sitt for å sette Oslo på kartet og den er kanskje byens største turistatraksjon. Sinnataggen er kanskje parkens største kjendis, men vi synes hele anlegget er fantastisk, vi da. Vigelandsanlegget omfatter 320 mål inne i Frognerparken, og inneholder tilsammen 214 skulpturer av Gustav Vigeland.

66. Youngstorget

Et helt torg fullt av tilbud! Her er det restauranter med mat for enhver, brune puber, trendy puber og kulturelle puber. I tillegg har flere av dem uteservering. Som om det ikke var nok er det markedsboder med alt fra alpakkaull, russiske skjerf og smykker til hjemmelaget syltetøy og tacos. Plassen brukes ofte til arrangementer og konserter, eller til demonstrasjoner og appeller. Youngstorget er et naturlig samlingspunkt, og er arnested for noe av det beste innen uteliv i Oslo.

65. Sørenga:

Sørenga er en av Oslos ferskeste bydeler, og ligger utenfor Bjørvika, langs Mosseveien. Halvøya har de siste årene fått en rekke boliger, og i sommer åpnet også badebrygga like utenfor boligene - perfekt for et kveldsbad med Oslos «skyline» i bakgrunnen. På Sørenga har det også kommet et lite knippe restauranter og cafeer, og du kan spasere enkelt hit fra Sukkerbiten utenfor Operaen, på en sjølagt gangbru.

64. Karl Johans gate:


Vi kommer jo ikke utenom selveste paradegata - Karl Johans gate. Mellom Oslo Sentralstasjon og Det Kongelige Slott, finner du en haug av shoppingmuligheter, fra rimelige kjedebutikker til eksklusive designere på Paleet. Restauranter og uteserveringer kryr det av, og spesielt de to siste somrene har øverste del av Karl Johan vært en av våre sommerfavoritter med Karl Johan Sommerservering. Karl Johans gate er riktignok kjent blant Oslo-folk som turistgata - og har tradisjonelt ikke blitt frekventert flittig av byens egne borgere. Men med sommerservering, og fantastiske shoppingmuligheter fra øst til vest er vi parate; Vi skal ta gata vår tilbake!

63. Oslo Mikrobryggeri:

I Holtergata er det en oase for ølelskere. Bryggeriet introduserte oslofolket for mikrobrygget øl allerede i 1989. Faktisk var de det første av denne type bryggeri i Skandinavia. De jobbet i realtivt hard motvind de første årene, med bryggerigigantene som motstandere, men øltørste oslofolk har endelig fått øynene opp for mikrobrygget spesialøl, og nå har en rekke andre pubbryggerier fulgt etter. Vi elsker dem alle sammen, men velger å hylle Oslo Mikrobryggeri, som sto kampen av alene i så mange år. Takk!

62. Folkemuseet:

Norsk Folkemuseum er landets største museum. Ikke nok med det, museet er det eneste som har landsdekkende samlinger fra helt tilbake til 1500-tallet. Folkemuseet på Bygdøy ble grunnlagt i 1894 og kan skilte med verdens første friluftsmuseum. Her er det nok kulturarv å få med seg. Alle Oslo-borgere har vært her på skoletur, og husker kanskje aller best de gammeldagse sukkertøyene du kan kjøpe i et lite kremmerhus. De er her fortsatt, men i tillegg kan du nå også få et innblikk i ei vaskekte Obos-blokk, med autentiske leiligheter fra begynnelsen av forrige århundre til begynnelsen av dette.

61. Ullevaal stadion


Nasjonalarenaen og Vålerengas hjemmebane. Og selvsagt skal nasjonalarenaen ligge i Oslo. Det burde det ikke herske tvil om i det hele tatt!
Det som har skjedd på gressmatta på Ullevaal stadion har fått oss til å juble, til å gråte, til å le og til å bli ømme av kjærlighet. Selvsagt er Ullevaal en av grunnene til at vi elsker Oslo. Kun én gang i året holder vi oss borte; Når det er cupfinale uten Oslo-lag på banen.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!