(SIDE2): - Nettsamfunnene er skumle fordi de forherliger selvskading som lindrende metode for psykiske vansker, og det blir en form for suggerering i noen ungdomsmiljø om leder mot utøvelse av selvskading. Flere av ungdommene jeg har snakket med, har lært om selvskading ved å snakke med andre som driver med det - eller de leser om det i ulike fora på nett og i blader, sier fastlege Lene Dæhlen Selnes i Gjøvik til Dagens medisin .

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Dysfunksjonelle forhold
I gruppen 15-16-årskull regner man med at rundt 5000 jenter og 1500 gutter skader seg selv.

- Mye kan skyldes dysfunksjonelle forhold. Vi må finne dem når de er unge - og det er viktig å bryte et mønster i denne aldersgruppen, sier Selnes

Mange av ungdommene har opplevd en alenehet som ikke er til å forstå, sier hun.

«Hvor gammel bør en være før en begynner med selvskading?», spør en ungdom i et diskusjonsforum.» I ulike blogger og debattforum på internett deler selvskadere sine tanker og erfaringer - og lærer.

Jente (20)
«Selvskading.. Et rop om hjelp sier mange. Men dette ropet blir jo borte, vi skjuler det med lange gensere pulsvarmere og teite bortforklaringer “det var katten”. Vi går rundt med en isklump i magen, vil noen se det? Vil noe oppdage noe? Med påklistret smil og falsk latter møter vi hverdagen. Og ingen merker at noe er galt. Heldigvis.»

På et av de mere seriøse nettforaer for ungdom, drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, søker Side2 på «selvskading» og 87 spørsmål og svar kommer opp. Her får ungdom svar på sine alvorlige spørsmål fra blant andre familieterapeuter. Her er et utdrag av de problemene selskadere sliter med:

Jente (16)
«Jeg har i tre år nå slitt med selvskading og selvmordstanker. depresjonene startet i starten av puberteten, og selvskadingen tok til i 8. klasse. grunnen til at jeg kuttet meg var vel mangel på forståelse fra foreldre og at jeg var ensom. mine foreldre har alltid jobbet mye, og det er dager jeg ikke rekker å se dem fordi de reiser så tidlig og kommer hjem sent»

Ukjent (15)
«hei .jeg tror kanskje jeg har psykiske problemer eller noe. før drev jeg med selvskading(kutta meg selv) , så sluttet jeg nesten å spise og nå driver jeg og kaster opp en del. men det er ikke for å slanke meg. jeg tror egentlig at det er selvskading. går det ann at jeg stikker fingrene ned i halsen til jeg spyr, uten at det er bullimi? men at det er selvskading ?»

Jente (17)
«Hei. Jeg er en jente som fyller 17 i år. Jeg har drevet med selvskading i 2 år. Jeg har snakket med helsesøster på den gamle skolen min om dette. Men det er nå lenge siden.. Og problemet da var at jeg bare løy for henne, og jeg løy for meg selv. Jeg klarer bare ikke å slippe folk innpå meg.. Den gangen var ikke kuttingen ille engang, bare noen risp her og der. Nå er det lange dype kutt som blir store arr.»

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!