Ikke misforstå oss - det er helt strålende å være en ja-person. Alle elsker ja-mennesker. Venner, familie, kollegaer ... Men de aller fleste ja-mennesker blir slitne. For de ender jo også ofte med drittoppgavene som ingen andre vil ha: "For de er jo så positive bestandig".

Det er ikke rettferdig. Her er derfor 7 tips til alle dere der ute som synes "nei" er verdens vanskeligste ord. Bruk dem.

1. Ha en god grunn

Det er lettere å si nei, hvis du har en god grunn til at du faktisk ikke vil ta denne oppgaven, eller dra på det besøket. Så forbered deg på "hvorfor ikke"-spørsmålet først som sist. Da slipper du å bli svar skyldig, og ende opp med å mumle "nja" og måtte gjøre det allikevel.

2. Øv deg på en venn

Det høres kanskje banalt ut, men mange synes det er nyttig å øve seg på noen de kjenner. Få en venninne til å lage en liste med spørsmål, og øve deg på å svare "nei" på en trygg og overbevisende måte. Få venninnen din til å argumentere litt, slik at du må øve deg på å holde fast ved standpunktete ditt.

3. Husk at du og dine behov er like viktige som andres

Det er lett å la seg overkjøre. Plutselig virker det som "alle andre" har bedre argumenter for å slippe den kjipe søndagsvakta enn det du har. Nei, de har faktisk ikke alltid det - de bare roper høyere enn deg, og utnytter at du har vanskelig for å si nei. Dine behov er akkurat like viktige som alle andres.

4. Bruk kompromisser

Det er helt greit å bytte til seg tjenester hvis du stadig vekk er den som tilbyr dem. Hun venninnen som alltid ber deg om hjelp, si ja neste gang også, men på visse betingelser. Jeg hjelper deg å flytte på onsdag, hvis du henter meg på flyplassen neste søndag. Eller på jobben: Jeg tar søndagsvakten din, hvis du stepper inn for meg helgen etter.

5. Det ligger i tonefallet

Du kan fint avvise noens forespørsel uten å være verken brysk eller sur. Du kan til og med framstå som positiv og imøtekommende. Avviser du noen på en blid og høflig, men bestemt måte, blir du ikke oppfattet som negativ, og den konfliktsky ja-delen av deg kan pustet lettet ut.

6. Gi alternativer

Det er faktisk ikke bare du i hele verden som kan være til hjelp. Er blokka di full, er det ikke noe i veien for å foreslå noen andre.

7. Gjør research

Som regel er det de samme menneskene som utnytter ja-menneskene rundt seg. Så bruk litt tid på å studere dem som alltid kommer til deg med de kjipeste oppgavene og forespørslene. På samme måte som de har sin strategi for å presse deg til å si ja, kan du finne din egen strategi for å klare å si nei på en så ovberbevisende måte at det ikke gir rom for diskusjon.

Kilde: Allwomenstalk.com