Russland etter kommunismens fall er et paradis for kriminelle med hjernekraft, muskelkraft – og kontakter.

Tidligere presidentkandidat Grigorij Javlinskij sier det sånn:

– Vi har fått en kapitalisme uten lovverk, reguleringer og moralske grenser. Den er et villdyr som spiser seg selv og alle rundt seg.

I dette farvannet svømmer haiene tett. Som for eksempel Semion Mogilevich – The Brainy Don – den smarte mafiabossen.

Les også:

Ligaen der jenter spiller fotball i undertøyet

Norsk politi torturerte nordmenn

Svindlet utflytterne

Semion Mogilevich, «Seva» blant venner, er født i Ukraina av relativt velstående, jødiske foreldre. De sendte sønnen på universitet for å studere økonomi.

Unge Semion viste seg raskt å være en oppvakt student, som fikk topp karakterer, og raskt begynte å omsette sin kunnskap om valuta til business. Og Seva var ikke så nøye med å følge reglene.

Han greide å tjene en del penger før han ble arrestert i datidens Sovjetunionen, på 70-tallet, for valutasvindel.

Mogilevich havnet i fengsel, hvor han møtte langt mer hardbarkede kriminelle – med andre spesialfelt enn hvitsnippforbrytelser.

På 1980-tallet bygde han opp en formue på snedig vis, da titusner av jøder bosatt i Russland og Ukraina fikk tilbud om å bosette seg blant nybyggerne i Israel.

Mange flyttet på kort varsel, og Mogilevich tilbød seg å være flyttehjelp: Han skulle selge alle eiendelene de hjemvendte jødene ikke fikk med seg på flyttelasset: Alt fra møbler og kjøleskap til biler og sykler.

Så skulle han sende pengene til Israel. Seva solgt rubbel og bit. Men ingen av pengene ble sendt til Israel – de ble i stedet investert i ny, kriminell virksomhet i Russland.

Aksjesvindel i Canada

Da muren falt i 1989, åpnet det seg en ny verden for Semion Mogilevich. Han gikk ikke for det semi-offisielle «oligark-trikset», men valgte å fortsette å jobbe i skyggene.

Han giftet seg med Katalin Papp fra Ungarn i 1991, og bygde seg en gigantvilla utenfor Budapest, hvor de to fikk tre barn sammen.

Seva kjøpte seg inn i en lokal våpenfabrikk, i 1994 skaffet han seg kontroll over den russiske banken Inkombank, sammen med sittende styreformann.

Dermed hadde økonomiutdannede Mogilevich skaffet seg tilgang til verdens finansmarkeder, og det var omtrent som å sette bukken til å vokte havresekken.

Han gikk umiddelbart i gang med hvitvasking og valutasvindel, i Canada var han en av hjernene bak en gigantisk aksjesvindel som snøt innskyterne for mer enn 150 millioner dollar.

HTML EMBED

Lever i skyggene

Jim Moody er ekspert på organisert kriminalitet i FBI. Han har jaktet lenge på Mogilevich:

– Han er svært intelligent. Han elsker å sette opp svindeloperasjoner, som genererer store mengder penger.

FBI vet at Mogilevich driver stort innenfor våpensalg, smugling og prostistusjon, men de sliter med å få noen beviser mot ham.

I et intervju med BBC i 2003 blir han spurt om disse beskyldningene, men Seva bare trekker på skuldrene:

– De sier ditt og datt om meg overalt, men hvor er bevisene?

Mogilevic er nå bannlyst fra Ungarn, Storbritannia og Canada, og han er ettersøkt i USA for aksjesvindel.

FBI har satt ham på sin «10 Most Wanted»-liste og utlovet en dusør på 100 000 dollar, men det er lite sannsynlig at han reiser over dammen med det første.

Den styrtrike gangsteren ble sist arrestert i Moskva i 2009, med beskyldninger om skattesvik, men ble løslatt mot kausjon. Ifølge påtalemyndigheten var tiltalen «av mindre alvorlig art».

Nå er han bosatt i Moskva, men har trukket enda lengre inn i skyggene. Han gir aldri intervjuer, og det finnes ingen bilder av ham tatt etter 2009.

Artikkelen er først publisert på vimenn.no. Les også:

Legendarisk skarpskytter skutt og drept

Norges ukjente eventyrere

Regnskogens heksedoktor