Gå til sidens hovedinnhold

Sender 32 milliarder til u-land uten resultatmål

Nordmenn flest tror ikke bistand hjelper. Likevel er de for å bruke 32 milliarder kroner i året.

NETTAVISEN MENER: Hjelp mot fattigdom og nød er for viktig til at vi nøyer oss med å sende en sjekk på 32 milliarder kroner i året, uten å bry oss om pengene kommer frem.

Det er på høy tid med nytenkning om norsk bistand.

  • Kun tre av ti nordmenn tror den langsiktige effekten av bistand er god.
  • Likevel støtter åtte av ti nordmenn bistand.

Kortversjonen: Vi godtar å kaste milliarder ut av vinduet, så lenge det gir oss god samvittighet!

Dette er ikke snillhet, men kynisme. Og det understreker hvor viktig det er å ha kontroll over om norske bistandsmilliarder fører til utvikling.

Statistisk sentralbyrå undersøker hvert år nordmenns holdninger til uhjelp. Kortversjonen er at at støtten følger partilinjene, og at de fleste er nokså uinteresserte. Bare syv prosent vet at Brasil får bistandspenger - og det er landet som faktisk får mest.

Her kan du lese mer:Holdninger til norsk bistand 2013

Det er skuffende at befolkningen ikke bryr seg mer om de 32 milliardene vi bruker hvert år. Den ledende uhjelpsforskeren Roger Riddell viser at noe bistand har effekt, mens andre deler ikke virker:

  • Kina og Vietnam, som har fått minst bistand fra utlandet, har redusert fattigdommen fra 60-70 prosent, og ned til rundt 15 prosent.
  • Samtidig er bidrag til infrastruktur i uland stort sett positiv i 75-80 prosent av tilfellene (altså ikke en serie fiaskoer, slik mange tror).

Tenketanken lanserte i morges fire teser om norsk bistand:

  1. Norsk bistandspolitikk er mer opptatt av å bruke penger enn av resultater.
  2. Norsk bistandspolitikk tilpasser seg ikke en endret verden, men går på autopilot.
  3. Norsk bistand blir ikke målt mot langsiktige mål og strategier.
  4. Norsk bistand trenger en realistisk diskusjon for å lage tydelige mål.

I kortversjon: Vi er glade så lenge vi sender nok penger, og tar oss ikke bryet med å undersøke hvilken nytte mottakerne får av pengene.

Det oppmuntrende er at over 300 mennesker meldte seg på Civita-frokosten. Engasjementet viser at tiden er moden for en realistisk debatt om bistand.

Du kan se Twitter-feeden fra frokosten under:

Nettavisen mener at Norge må få mer ut av de 32 milliardene vi bruker på bistand. Det holder ikke at den gir oss god samvittighet. Pengene må komme de aller fattigste til gode og bidra til varig utvikling.

Hva mener du? Bør vi bruke mer eller mindre penger på bistand, og bør bistanden brukes på utvikling, infrastruktur eller nødhjelp?

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken