Gå til sidens hovedinnhold

Sender rekordmye penger ut av landet

Så mange millioner blir sendt til Romania.

Første halvår 2013 ble det sendt over 60 millioner kroner fra Norge til Romania. Det viser ferske tall Nettavisen har hentet inn fra valutaregisteret til Toll- og avgiftsdirektoratet.

Til sammenligning ble det sendt rundt 40 millioner samme periode i 2012. Antallet transaksjoner er nesten doblet, fra 14.400 til 22.600.

Tallene viser overføringer utført av blant annet Forex, Western Union og MoneyGram.

Tjener 2-300 kroner dagen

- Så flott, dette er direkte u-hjelp. Hvorvidt de er tjent på ærlig vis kan jeg ikke si noe om. Det kan være det ene og det andre, sier Ada Ingrid Engebrigtsen, forsker ved Nova, til Nettavisen.

Engebrigtsen har forsket på myter og realiteter om utenlandske tiggere i Oslo fra 2007 til 2012.

- Jeg vet at rumenerne tjener mye på tigging - rundt 2-300 kroner dagen, men det er nok ganske forskjellig, fortsetter hun.

Sendte 227 mill. til Pakistan

Det er polakkene som er den desidert største gruppen invadere i Norge. Ifølge tall fra SSB bor det 77.000 polske innvandrere i Norge. Den nest største gruppen er innvandrere fra Sverige. Romania havner langt nede på listen med 8.000 innvandrere. Tallene speiler ikke hvor mange som oppholder seg i landet til enhver tid.

Fra Norge til Polen ble sendt rundt 114 millioner kroner første halvår. En økning på 35 millioner halvår mot halvår. Til Sverige ble det «bare» sendt 20 millioner kroner.

I tallene som Nettavisen har hentet inn er det Pakistan som tar det største jafset. Første halvår i år ble det sendt 227 millioner kroner til landet.

Siden 2009 har beløpsstørrelsen økt med 152 millioner kroner. Antallet transaksjoner er økt fra 59.102 transaksjoner mot 17.235 i 2009. I snitt er hver overføring på 3.800 kroner. Det er en drøy tusenlapp mer enn snittet for Romania.

Betydelig underrapportering

Økokrim har så langt i år mottatt totalt 2.122 meldinger om mistenkelige transaksjoner. Sammenlignet med helårstallene de siste årene utgjør dette en betydelig nedgang.

- Vi mener at det nok er en betydelig underrapportering, sier Sven Arild Damslora, førstestatsadvokat ved Økokrim.

I 2009 og 2010 var det over 6.000 slike rapporter. I 2008 var det hele 9.000 slike meldinger. Økokrim forklarer dette med strengere kundekontroll hos en av de større aktørene.

Damslora legger ikke skjul på at valutaregisteret er et av flere viktige verktøy for de undersøkelsene og analysene som Økokrim utfører.

- Jo mer informasjon som finnes der, jo større mulighet har vi for å kunne gi en så god analyse og oversikt som mulig. Slik sett er det ingen utfordring for oss å behandle det økende antallet valutatransaksjoner i seg selv. Når grunnlaget for våre analyser gjennom dette blir bedre vil vi også i større grad ha mulighet til å plukke ut de aktørene som utgjør en trussel eller eventuelt gi oss et bedre grunnlag for både strategiske og taktiske vurderingen i arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering, fortsetter han.

Kommentarer til denne saken