Gå til sidens hovedinnhold

– Hei, har du smurt terningen, eller? Nervepirrende da ludo-folket møttes til årlig dyst

Alle står samlet rundt finalebrettet, der en nervepirrende dyst utspiller seg. Det er «NM i ludo» på Valka!

MAJORSTUEN: Ludo ble oppfunnet to ganger. Først i India og Korea, fjernt borte. Norunn Eidhamar og Ole Jan Borgund har gitt spillet renessanse.I slutten av januar hvert år er det duket for en tradisjon: Det tenkes strategi, og spises vitaminer. Klart for VM i ludo! Brune Valka på Majorstuen er fast arena.

- Det startet i India og Korea og deromkring, vandret gjennom Asia til Nord-Amerika og videre til Europa, sier Norunn.

– Indiske haremspiker i røde, gule, grønne eller blå klær (brikkefargene) forflyttet seg rundt på et stort brett, etter som eierne deres befalte. Brikker er mer praktisk da. Spillet har fått en nyrenessanse i vår tid, nå spilles det blant annet på Handelshøyskolen, forteller hun.

Måtte bli ludo

– Jeg kom borti det da jeg jobbet på kollektiv i Danmark. Det var praksis blant de sosialpedagogiske studentene. De tok meg med på en kro der de hygget seg med spillet. Jeg tok med reglene og noe av stemningen hit. Og en dag sa Ole Jan: Burde vi ikke ha en slags spillturnering? Noe sosialt som alle kan være med på? Da måtte det jo bli ludo!

Brettene blir rigget til, spillerne benker seg.

Noen har gjort alt for å ruste seg. Slitt apparater på treningsstudio, prøvd mental trening, drukket biola og pugget gangetabellen. En kar har fortært mengder av tranebær, men husker ikke helt hva det er godt for. Uansett - nå er de samlet til knivskarp konkurranse.

– Ludo har med matematikk å gjøre, mener en spiller.

– Å... er det derfor jeg aldri vinner?

– Ludo er egentlig oppfunnet av Ludvig van Beethoven. Latteren runger rundt bordene.

– Jo’a! Det var Ludo van Beethoven som fant på det! Veeeldig.

Men nei, det er Norunn som har innført ludoen til Valka i hvert fall, og fått til et årlig mesterskap i ledtog med trofast turneringsleder Ole Jan.

– Ludo er latin og betyr lek, spill, folkefest. Og det er hva vi skal ha her nå, en folkefest! Jubelen stiger mot taket som en løpsk varmluftballong.

– Hvordan er reglene? spør en vitebegjærlig deltaker.

– Man må slå en sekser for å komme ut av huset, forklarer Ole Jan.

– Ut herfra? Men vi kom jo nå!

–Huset på brettet. Feltet i midten. Den som har røde brikker, begynner. Spilleren til venstre er nestemann, og sånn fortsetter man etter tur rundt bordet, forklarer Ole Jan tålmodig. Man flytter brikkene ett felt fram for hvert øye man har fått på terningen, og...

Stor stemning

– Tror jeg legger lista lavt jeg, sier en annen. En av spillerne slår sekser etter sekser. Brikkene hans raser bortover feltene som gamper på Øvrevoll.

– Hei, har du smurt terningen, eller? Hei! Han har smurt terningen!

– Ditt råskinn! gauler en annen.

– Ja-a! Et triumfbrøl stiger fra et bord.

– Neiii!

Fortvilelsen skingrer ved et annet.

– Skadefryd er den største glede!

– Jeg er fargeblind, påstår en som har brukt opp alle andre argumenter.

– Er det virkelig VM altså? spør en tilskuer, grepet av stundens alvor.

Ved pause går de første taperne ut av spillet.

– Jeg begynte med ludo da jeg var tre år, og har ikke spilt det siden. Før nå, bedyrer en spiller. Kveldens utfordrer, Lars Bjørnhamar Nordhamar Lenning, vant den glitrende vandrepokalen i fjor. Han kunne dessverre ikke stille opp og forsvare sin ære, men han bedyrer i en melding til turneringsledelsen at han skal komme sterkt tilbake neste år.

Tar pokalen

I tredje runde er spenningen til å ta og føle på. Folk holder nesten pusten. Alle står samlet rundt finalebrettet, der en nervepirrende dyst utspiller seg.

De nærmer seg mål, terningen slår seg vrang. De stamper på stedet hvil. Terningøynene glaner i været, ett, tre, fem… Men så: JAAAA!

Anders Hansen reiser seg og utstøter et rungende seiersskrik, som får alle bråkmakere på gaten til å holde kjeft av respektfull beundring. SEIER!

Ole Jan foretar en høytidelig overrekkelse av pokalen. Oppi den ligger det knitrende sedler og litt klirrende mynt.

Hver deltaker betaler 55 spenn for å være med. En pils koster nemlig akkurat det, og vinneren må rive i på alle! En ubrytelig tradisjon. Et mer rendyrket non-profit-opplegg finner man neppe innen byens grenser! Det var en verdig kamp.