Gå til sidens hovedinnhold

Ser enormt potensial for Opera

Det norske programvareselskapet Opera Software kan gjøre storeslem med sin lette mobilnettleser. Sjekk hva meglerhuset Kaupthing og analytiker Didrik Kjeldahl mener om selskapet her:

NA24.no meldte torsdag morgen at Orange skal være i samtaler med Opera Software om en avtale for å implementere det norske programvareselskapets nettleser Mini på sine mobiltelefoner.Dette kan bli en meget stor avtale for Opera Software, som vil oppleve at mobilnettleseren de har utviklet kan komme på flere millioner mobiltelefoner i Europa.Les mer om den saken her:Ny gigantavtale til Opera?

Kursrakett

Selskapet er priset til 3,7 milliarder kroner på Oslo Børs og kursen steg rundt 5 prosent etter at NA24.no skrev om spekulasjonene om en storavtale med Orange. Flere analytikere har vært noe skeptisk til at selskapet er høyt priset, og en aksjemegler sa til NA25.no tidligere torsdag formiddag at prisingen nå var noe strukket.Men IT-analytiker Didrik Kjeldahl i meglerhuset Kaupthing har stor tro på selskapet. I forrige uke anbefalte han sine kunder å kjøpe aksjen og hevet kursmålet fra 30 kroner per aksje til 45 kroner. Torsdag ettermiddag handles Opera til kurs 34,6 kroner og kursen har steget 15,3 prosent den siste uken, og nesten 54 prosent fra begynnelsen av året.Stort potensiale

Opera Software løper nå rundt til alle de store mobiloperatørene for å få dem til å implementere Opera Mini, selskapets lette lettleser, på sine kunders mobiltelefoner.Dette er en nettleser som mobilkundene kan bruke for å komme seg på nettet med mobiltelefonen.I analysen til Kaupthing skriver meglerhuset at Opera Softwares annonserte avtale med T-Mobile og Debitel vil kunne innbringe mellom 1 og 2 euro i lisensinntekter fra operatøren per bruker per år. For operatøren blir dette tjent fort inn, i og med at nettsurfing fra mobilen blir belastet brukerens mobilregning.- Dette er en substansiell endring fra å bli betalt 0,50 dollar per installasjon fra mobiltelefonprodusentene for en nettleser som bare adresserer høyende-markedet, skriver Kaupthing i analysen.De skriver videre at salget til Opera kan mer enn ti-doble seg dersom strategien til selskapet lykkes, og de forventer flere annonserte kontrakter i løpet av 2006.På de eksisterende kontraktene Opera har fått for Mini-nettleseren forventer meglerhuset at selskapet vil kunne få 14 millioner kunder i løpet av ett år basert på at T-Mobile og debitel har rundt 40 millioner kunder og den årlige takten kan være på rundt 35 prosent.En aktiv bruker er definert som en bruker som bruker nettleseren minst en gang per kvartal. Dette gjør at opptaket av nye kunder vil være gradvis.- Gitt en pris på 1,5 euro per bruker per år og en 50 prosent penetrasjon, indikeres en omsetning på mellom 60 til 120 millioner kroner i 2007. Ser man inn 2009 til 2010, om Opera er i stand til å signere flere store kunder, så kan disse avtalene generere omsetning på rundt 1 milliard kroner, skriver Kaupthing i analysen.I 2005 omsatte Opera for 154 millioner kroner mens Kaupthing forventer en omsetning i 2006 på 242 millioner kroner.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken