Gå til sidens hovedinnhold

Ser gode kjøpsmuligheter

Goldman Sachs investeringsstrateg Abby Joseph Cohen mener en rekke aksjer er billige.

Nå er en rekke aksjer attraktivt priset for investorer som vil inn i markedet igjen. Det mener i alle fall Goldman Sachs investeringsstrateg Abby Joseph Cohen.

Hun mener at den siste tidens børsfall priser inn flere år uten inntjeningsvekst for selskapene. I et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNBC sa Cohen, ifølge di.se, at det er fordelaktig å kjøpe aksjer innen olje og energi, verkstedsnæringen og USA-baserte finansselskaper.

- Vårt investeringsteam titter på aksjer innenfor sektorer som har blitt rammet hardest av den siste tidens økonomiske statistikk. Det handler om energi, verksteder og USA-baserte finansselskaper, sa hun.

Ikke likt 2008
Cohen vil ikke sammenligne den nåværende børsutviklingen med børsraset i 2008. Hun viser til at bankene nå er godt oppkapitalisert og ser ut til å øke sine utlånsgrad, noe mener vil hjelpe til å skape vekst i økonomien.

Cohen påpeker videre at flere amerikanske selskaper har sunne balanser, og tilstrekkelig med likvide midlert som har brukes til investeringer og oppkjøp. Dette gir også potensiale for en økning av nyansettelser.

Andre positive inkikasjoner er at detaljhandelen vister tegn til å øke, og det er visse tegn til at nye arbeidsplasser skapes i USA, mener Cohen.

20 prosent overpriset
NA24 skrev fredag om den amerikanske økonomen Robert Shillers tall, som viste at markedet fortsatt er 20 prosent overpriset. Shiller er en amerikansk økonom, akademiker, og bestselgende forfatter. Han har vært tilknyttet National Bureau of Economic Research siden 1980 som forsker. Hans bok Irrational Exuberance, som kom i 2000, ble en New York Times-bestselger. Shiller er blant annet kjent for å ha advarte om at aksjemarkedet sent på 1990-tallet hadde blitt en aksjemarkedsboble som kunne lede til en kraftig nedgang.

Robert J. Shillers data viser altså at markedet fortsatt kan være dyrt.

Shiller har vært opptatt var risikoaspektet ved verdipapirmarkedet, og benytter seg av en metode innført av en tidligere kollega av ham, Benjamin Graham. Den tar for seg selskapenes inntjening over en 10 års periode. Tanken er at inntjeningspotensialet til selskapene kommer bedre frem hvis man glatter ut historisk inntjening. På den måten blir ikke prisingen til selskapene basert på en syklisk periode som har vært sterkt eller svak.

Basert på S&P 500-selskapenes 10 års inntjening er markedet 20 prosent dyrere enn historisk snittprising.

Shillers sykliske justerte pris/inntjeningssnitt ligger nå på 20, mens snittet de siste årene er nede på 16, viser hans data.

Sjekk Shillers databank her:

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken