I 2021 har vi ledd, grått, himlet med øynene og blitt forbanna - også på tv-seriefronten. Serieguiden har tatt oppgaven med å kåre de beste seriene fra 2021 innen en rekke kategorier. Dette er med andre ord serier du bør ha fått med deg, eller kan bruke jula på å «binge» om det skulle være noe du har gått glipp av.

Glad i serier? Bli med på praten i gruppa Seriensnakk!

La oss gå rett på sak.

Årets beste norske tv-serie: Pørni

Denne serien kom som en gigantisk overraskelse. Ikke det at Henriette Steenstrup ikke har vist sitt komedietalent før, men at det kunne blandes med så godt drama og en så god serie som en originalserie på Viaplay hadde nok ingen spådd. Et hestehode foran veldig mye annet fra Norge i år.

Du ser Pørni på: Viaplay

Årets beste dramaserie: The White Lotus

Det finurlige dramaet The White Lotus tok verden med storm, og miniserien og livet på en luksusresort kommer heldigvis tilbake. Det blir med en ny resort og nye mennesker, men vi håper den helt unike stemningen og dramaturgien følger med i neste sesong også.

The White Lotus ga oss den helt rette kombinasjonen av drama og mystikk, og nettopp det gjorde at det var omtrent umulig å slutte å se på.

Du ser The White Lotus på: HBO Max

Årets beste fantasy/sci-fi/superhelt: WandaVision

WandaVision er rett og slett en nydelig serie, og var en herlig introduksjon til Marvel-universet på Disney+. Her får du både nostalgi og sci-fi i en ypperlig kombinasjon, og det er både easter eggs og små cameos i bøtter og spann.

Elizabeth Olsen og Paul Bettany briljerer i rollene som Wanda/ Scarlet Witch og Vision. Det er synd Disney+ ikke har vært like kreative i alle sine Marvel-serier, selv om også Loki var veldig god.

Du ser WandaVision på: Disney+

Årets beste komedie: Ted Lasso

Apple TV er en av strømmetjenestene som har flest bom i år, med noen virkelig kjedelige science fiction-serier. Dette er derimot nok en gang en innertier. Ted Lasso er komedie på den måten hvor du elsker hovedpersonen, den sjarmerende og merkelige amerikaneren som prøver å lykkes i engelsk fotball. Herlig morsom.

Du ser Ted Lasso på: Apple TV +

Årets beste krim: Mare of Easttown

En påskekrim, om du vil, av den sorten du snakker om mange år etter. Her bryr du deg både om hovedpersonene og om hvem som egentlig gjorde det. Og, ja, det er overraskende og spennende. Denne bør du ikke ha gått glipp av.

Du ser Mare of Easttown på: HBO Max

Årets beste skrekk: Midnight Mass

Midnight Mass er for å være presis en blanding av skrekk/horror og drama, og heller kanskje aller mest mot drama. Men med skrekkelementene fortjener serien en seier her allikevel. Midnight Mass er nemlig både akkurat passe skummel, velskrevet og på mange måter vakker å se på. Det er til tider lange samtaler, og det går ikke alltid like fort fremover, men det fungerer allikevel utmerket.

En miniserie du uten tvil bør se om du ikke har gjort det allerede.

Du ser Midnight Mass på: Netflix

Årets beste actionserie: Arcane: League of Legends

Hvis du trodde at tegnefilmserier er bare for barn tar du sørgelig feil. En av de aller beste seriene i 2021 er basert på et spill, og tegnet. Prøv den, du vil ikke bli skuffet.

Du ser Arcane på: Netflix

Årets beste retro-serie: One Tree Hill

For alle som så på serier på 2000-tallet er sesongene med One Tree Hill på HBO Max en stor opplevelse. Et tenåringsdrama med bred appell, også nå flere år etter at den ble tatt av luften etter så mange sesonger.

Du ser One Tree Hill på: HBO Max

Årets slappe-av serie: Superstore

Dette er en serie som er så enkel i sin historiefortelling, og så sjarmerende at du bare må elske den. Nye episoder rett før jul på Netflix kan redde den mest stressede person. Virkelig morsom, og virkelig enkel nok til enhver dag.

Du ser Superstore på: Netflix

Årets overraskelse: The Sex Life of College Girls

Serien med det beskrivende navnet kom som en komet på slutten av året, og overrasket oss med å være både morsom og smart. Vi følger fire collegejenter som tilsynelatende har lite til felles før de havner på rom sammen, og som tittelen tilsier - det er mye sex. Serien klarer det vi mener at Sex and the City-oppfølgeren «And Just Like That» ikke helt klarer, nemlig å være i tiden uten å ta seg selv alt for seriøst.

Du ser The Sex Life of College Girls på: HBO Max

The Sex Life of College Girls ser du på HBO Max.

Årets skuespiller: Elizabeth Olsen

Hvem skulle tro at det var den yngste Olsen-søsteren som var den vi ville snakket om i 2021? Uansett, hennes rolle i Wandavision er rett og slett strålende. Du ser henne snart også i Doctor Strange in the Multiverse of Madness, samt i serien Love and Death som kommer på HBO Max.

Årets strømmetjeneste: Strim

Vi har lenge ønsket oss en strømmetjeneste som gjør at vi kan søke opp for å finne det vi vil se, og dette er nesten alt. Nesten siden du mangler noen viktige (Netflix, for eksempel), men veldig mye. Nå blir det slutt på letingen etter hvor en langrennsøvelse går eller hvem som sender en fotballkamp eller hvor du egentlig så på den serien.

Årets beste serie samlet: Pørni

Det blir norsk seier i år. You'll never Walk Alone, Henriette. Vi gleder oss til sesong 2.

Vi gleder oss til sesong 2 av Pørni, serien som rett og slett vant 2021.