Gå til sidens hovedinnhold

Bygger «afghansk landsby»

Militærleiren på Setermoen med nye måter for å øve på krigføring.

På Setermoen i Troms bygges det for tiden en typisk «afghansk landsby» inne i militærleiren. Målet er at norske soldater skal kunne øve på krigføring i en realistisk setting.

I den ene enden av «landsbyen» skal det ligge en rundkjøring.

- En del angrep på norske styrker i Afghanistan skjer i rundkjøringer. Derfor bygger vi nå en rundkjøring i skytefeltet her, sier prosjektleder for Forsvarsbygg på Setermoen leir, Torfinn Nilsen, til Teknisk Ukeblad.

Første fase koster 30 millioner kroner, men regningen for å ferdigstille hele «landsbyen» vil ligge på rundt 80 millioner. Nilsen har ledet den omfattende moderniseringen av leiren, som har pågått siden 2000 og så langt har kostet rundt 2,5 milliarder kroner.

Bebyggelsen er ikke kopiert fra en spesifikk landsby, men er ment å fange essensen av tettsteder på den afghanske landsbygda der norske styrker ferdes.

- Jeg har vært i Afghanistan med en delegasjon som har studert hvordan bygningene ser ut og hvordan folk oppfører seg. Alle landsbyene var like. De viktigste bygningene er butikken og politistasjonen, fortsetter Nilsen, og legger til at «landsbyen» skal bestå av 38 containere importert fra Tyskland.

Containerne skal kles og bygges om for å se ut som afghanske hus, og skal tåle skuddvekslinger utendørs og innendørs.

Scenarielandsbyen skal stå ferdig til bruk i 2014.

- Hvis Afghanistan-krigen er over får vi kanskje en annen krig og «landsbyen» blir dessuten lett å bygge om, sier Nilsen til Teknisk Ukeblad.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken