Gå til sidens hovedinnhold

Setter renten på vent

Lite trolig med renteøkning i dag.

Torsdag er det rentemøte både i den europeiske sentralbanken (ESB) og i Bank of England (BoE). Analytikene anser det som svært lite sannsynlig at renten vil bli endret på noen av møtene.

NA24 - din næringslivsavis

Det betyr at ESB trolig lar renten ligge i ro på 4 prosent, mens BoE ventes å holde renten uendret på 5,75 prosent

- Svært liten sannsynlighet
Årsaken er at Pengemarkedsrentene i eurolandene er fortsatt høye og det fortsatt usikkerhet knyttet til de realøkonomiske effekten av uroen i finansmarkedene den siste tiden.

- Sannsynligheten for noen andre utfall anser vi å være svært liten, og markedets fokus vil dermed trolig i første omgang rettes mot uttalelsene som følger etter at selve beslutningen offentliggjøres. I alle fall når det gjelder ESB, skriver DnB Nor Markets i en rapport torsdag.

Under press
Nordea Markets sier sterke pengemarkedsrenter gjør at sentralbanksjef Jean-Claude Trichet vil legge seg på vent, og venter i spenning på den skriftlige redegjørelsen fra den mektige sentralbanksjefen.

- Vi venter at banken fortsatt er bekymret for inflasjonspresset og pengemengdeveksten, og at den fortsatt er relativt optimistisk med hensyn til vekstutsiktene. I og med risikoen for lavere vekst har økt og pengemarkedsrentene er gått opp vil ESB fortsette ligge på vent, og legger til at det nå er mye politisk støy rundt den sterke euroen.

Finansuro, oppbremsing i amerikansk økonomi og svekket dollar har ført til rentenedsettelser i USA. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, kuttet i midten av forrige måned styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 4,75 prosent, det første rentekuttet siden 2003. Det har økt forventningen om at ESB også må holde igjen renten.

- Trichet er presset og har tidligere denne uka sagt at Washington ønsker en sterkere amerikansk dollar. Det er nær å være en muntlig valutaintervensjon. Liknende forsiktige forsøk på å snakke EUR svakere kan komme i dag, tror Nordea.

Analytikerne i Sparebanken Møre fremhever at allerede på det forrige rentemøte i ESB den 6. september la Trichet vekt på usikkerheten den finansielle uroen har skapt.

- Trolig vil også valutakursutviklingen spille en viktig rolle ettersom euroen nå ligger på rekordsterke nivåer mot dollar. Utover høsten vil eventuelle realøkonomiske virkninger av uroen i finansmarkedene gradvis bli fanget opp. Det vil da bli lettere å vurdere konsekvensene for samlet etterspørsel og produksjon. Vår oppfatning er at banken innerst inne fortsatt ser for seg økte renter, men at det foreløpig ikke er mulig å gi signaler om noe tidspunkt.

Sterkere dollar – svakere krone
Kronen går i svakere retning mot dollar etter å ha vært rekordsterk i begynnelsen av uken. Dollaren har styrket seg mot euro det siste døgnet.

Her er noen valutakrysninger torsdag formiddag:

USDNOK: 5,46
EURNOK: 7,69
GBPNOK: 11,07
EURUSD: 1,41

Følg valutakurser

BoE offentliggjør beslutningen klokken 13.00, og ESB følger opp klokken 13.45.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?