Gå til sidens hovedinnhold

Er sex viktig for forholdet?

Er det slik at man skal dumpe partneren hvis ikke sexen er bra nok?

(SIDE2): Du har vært på en del dater, hatt det veldig hyggelig sammen med en partner, og begynner å tro at dette er starten på noe langvarig. Samtalene er gode, og dere har de samme tanker om og mål for livet. Så hopper dere til køys og du blir så skuffet over din partner at du planlegger å gjøre det slutt. Men er det egentlig god nok grunn til å ødelegge et bra forhold?

Søk etter en partner her!

Den amerikanske forfatteren og journalisten Sara Susannah Katz ble sjokkert når hun hørte at hennes venninne Jenny hadde planlagt å gjøre det slutt med sin fantastiske partner, fordi sexen var dårlig. Var det virkelig god nok grunn til å dumpe en fantastisk type - fordi det ikke var fyrverkeri i sengen? Katz har fått noen eksperter til å uttale seg om emnet, og det er tydelig at de lærde strides.

Hva mener du? Si din mening nederst i saken.

Bra med «makeupsex»
«Dersom paret ikke får det til å funke seksuelt sett fra starten av, vil det bare føre til ytterligere problemer senere i forholdet», sier Linda Franklin, rådgiver og spesialist på folk med frykt for å eldes. «Sex er bra som et middel for å komme over krangel og uenigheter, og dersom sex uteblir kan man bygge opp mye aggresjon inni seg», forklarer hun videre.

Hun er opptatt av at dette er enda viktigere for dem som har vært i et langt forhold tidligere, og nå er på jakt etter livspartner nummer to.

«Dette er jo deres sjanse til å virkelig tenke etter hva de ønsker fra en partner. Dersom de mener sex er en viktig del av forholdet, så må de jo absolutt tenke på dette nå når de velger en ny partner. Var dette en av grunnene til at det skar seg sist, skal man jo ikke tro at man kan leve med dårlig sex eller uten, igjen. Det er også viktig at man er ærlig med hensyn til hva som tenner en. Er man redd for at man skal skremme bort beilerne med å innrømme dette, må man huske på at de som blir skremt, ikke ville blitt værene i lengden uansett», avslutter Katz.

Terapeuten Ann Fry mener at det kommer an på hvor viktig sex er for deg i utgangspunktet.

«Dersom sex er veldig viktig for deg tar du jo ikke til takke med en som gir deg dårlig sex» understreker hun. Fry var selv i et forhold hvor sexen var helt død, og hun trodde det kapittelet var helt over for hennes del. Dette var inntil hun møtte en ny mann, som vekket henne til live på dette området. Hun er nå sekstito år og omtaler seg selv som en vibrerende dynamo, og forteller at hun har intensjoner om å ta igjen for alt det tapte.

Annonse: Gjør julen frekk på erohuset.com

Jobbe med saken
Andre eksperter er mer optimistiske. De insisterer på at sex er en kunnskap, og at dårlig sex ikke er noen grunn til å forlate det som kan være drømmepartneren. «Vi er ikke alle født med denne kunnskapen om hvordan man skal tilfredsstille et annet menneske, men som alt annet i verden så er dette en ferdighet som man kan lære seg», hevder psykolog og spesialist på menneskelig seksualitet, Alvera Vayzer-Milberg.

«Det finnes alltids bøker, videoer og workshops, og hvis de ikke hjelper kan du alltids ta kontroll over din egen tilfredsstillelse selv. Det er heller ikke sexen som holder mennesker sammen, men det faktum at to mennesker passer godt sammen», forklarer Vayzer-Milberg. «Det er de forholdene som varer lengst».

«Det er korrekt at sexen kan forbedres», istemmer datingekspert Joan Allan, som også har skrevet boken «Celebrating Single and Getting Love Right: From Stalemate to Soulmate». Hun påpeker at noen medisiner, blant annet de for diabetes, blodtrykk og depresjon, kan ha en negativ påvirkning på folks libido, men at det dersom man er frisk, skal det være fullt mulig å forbedre sexen. Hennes oppskrift er øvelse, øvelse og atter øvelse, samt mye kommunikasjon både av den verbale og ikke verbale typen.

Vær tålmodig
Dersom du er vant til å ha sex med en partner, kan det også være vanskelig å omstille seg til å ha sex med en annen partner. Det er jo store forskjeller på mennesker, både når det gjelder kroppstype, oppførsel og ønsker. Andrea Syrtash er host for et amerikansk datingprogram, og hun sier at man må omstille seg om man skal få sexen til å fungere med en ny partner. En av hennes klienter var veldig opptatt av at sexen med partneren ikke falt på plass, fordi han var så annerledes. Han var både mindre og tynnere enn hennes ekstype. Allikevel så ble de mer og mer tiltrukket av hverandre etter hvert som den emosjonelle forbindelsen mellom de vokste.

Oppskriften er altså å være tålmodig med din nye partner når det kommer til selve sexakten, og også med seg selv. «Særlig folk som kommer ut av et forhold, har en tendens til å gå for tidlig til sengs med noen, fordi de er utsultet på området og tror det vil hjelpe dem å bygge opp igjen selvbildet», hevder Jessica Lippman, adjunkt og medlem av Northwestern University Medical School, samt forfatter av boken «Divorcing with children». Hvor banalt det enn høres, så er det altså viktig å ta seg tid til å bli kjent med hverandre, før man kler seg naken.

75% av medlemmene på Side2 Match ønsker seg et langvarig forhold.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken