Gå til sidens hovedinnhold

Lav sexlyst hos unge kvinner

Én av tre kvinner under 30 år har hatt trøbbel med å tenne på sex det siste året.

(SIDE2): Den manglende seksuelle lysten overrasker forskerne i studie om nordmenns seksuelle problemer, skriver Dagens Medisin.

- Det mest overraskende er at forekomsten av manglende lyst blant unge kvinner, er så høy. Dette er ny kunnskap. Det sier noe om livsvilkår og den tiden vi lever i, sier Bente Træen professor i helsepsykologi ved Universitetet i Tromsø. Hun er forfatter av studien.

Komplisert
- Årsakene til lystproblemer er kompliserte, noen problemer er det vanskelig å gjøre noe med. Hvis du ikke vil er det heller ikke bare å ta en pille. Uten å tenke «gudbedre; dette hadde vært deilig», blir det til at man tar en pille for andres skyld, sier Træen til nettstedet.

Studien viser at 37 prosent kvinner og 13 prosent menn mellom 18 og 67 år rapporterer vedvarende redusert seksuell lyst de siste tolv måneder.

Mannlig kjønnshormon
Spesialist i gynekologi, Kristina Johannessen, sier det har vært forsøkt å gi mannlig kjønnshormon i form av injeksjon eller gel, men det er gjort lite forskning på dette.

- Et par pasienter hos meg har fått dette, og de mener at de har opplevd mer lyst. Forskningen gir ikke entydige svar, men i enkelte tilfeller har man nok sett en virkning, fremholder hun.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken