(BiipMag): Noen spørsmål om sex kan rett og slett være for pinlige å stille, og noen er ikke komfortable med å snakke om sex i det hele tatt. For hvem skal man egentlig gå til? Mamma? Vennegjengen? Legen? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om sex.

Spørsmål: Hvor ofte er det normalt å ha sex?
Svar: Det varierer veldig fra person til person, og fra par til par. Noen har lyst på sex flere ganger om dagen, mens andre ikke føler for det på langt nær like ofte. Her finnes det ikke noe fasitsvar, men en oppfordring: Ha sex når du har lyst!

LES OGSÅ: Har du gjort det?

Spørsmål: Er det egentlig vanlig at jenter onanerer, eller er det en guttegreie? Og, hvordan gjør jenter det?
Svar: Undersøkelser viser at mer enn 70% av jenter under 18 år onanerer – de snakker bare ikke om det på samme måte som gutter, og føler av og til en skamfølelse knyttet til det. Men det er ingen grunn til å skamme seg! Jenter onanerer vanligvis ved finger-stimulering av klitoris, men det finnes ingen ”riktig” måte å onanere på. Det som føles bra, kan aldri bli feil.

Spørsmål: Kan man bli gravid dersom en gutt fingrer deg med sæd på hånda?
Svar: Ja, det kan skje, selv om det ikke er spesielt vanlig. Sperm kan leve utenfor kroppen i opptil 48 timer, så om gutten har sæd på fingrene, og putter dem inn i jenta, er det en risiko for graviditet.

Spørsmål: Er det noen aldersgrense på kjøp av sexleketøy?
Svar: Ifølge Norges lover er det ulovlig for personer under 18 år å handle på internett, uavhengig av hva produktet er. I butikk er det dermed ingen nedre aldersgrense, selv om noen butikker opererer med en egen "voksen-avdeling”. Ofte er det for at seriøse kunder skal få handle i fred. Så om du er ferdig med fnisingen, og tør å handle i butikk, har det ingenting å si hvor gammel du er.

Spørsmål: Kan man bli gravid av analsex?
Svar: Den eneste måten du kunne blitt gravid ved analsex, er om sæden ville lekket fra anus til vagina, hvilket er høyst usannsynlig. Men! Det betyr ikke at analsex er 100% sikkert, ettersom man kan få kjønnssykdommer på samme måte som ved vanlig samleie. Så husk kondomet uansett, og husk at man aldri skal gå rett over til vanlig samleie etter analsex, ettersom det kan oppstå alvorlige infeksjoner ved at bakterier overføres fra anus til vagina.

Spørsmål: Hvordan har egentlig lesbiske sex, siden ingen av dem har en penis?
Svar: Når vi snakker om sex, snakker vi egentlig om en intim opplevelse som gir fysisk tilfredsstillelse – hvilket kan inkludere berøring, kyssing, kosing, fingring, oralsex, og så videre. Noen lesbiske bruker sex-leketøy, men en penis er altså ikke nødvendig for å ha sex.

Spørsmål: Kan man få infeksjoner av å onanere?
Svar: Godt spørsmål, siden det er så mange som onanerer! Det korte svaret er ja. Iløpet av dagen kommer hendene dine i kontakt med massevis av bakterier, ved å ta på forskjellige ting. Disse bakteriene kan spesielt hos jenter spre seg, og føre til en urinveis- eller bakteriell infeksjon. For begge kjønn er et generelt tips å vaske seg på hendene først! (Og etterpå).

Spørsmål: Hvorfor skal ikke kondomer oppbevares i lommeboka?
Svar: Det er ganske enkelt fordi det ikke skal bli utsatt for slitasje. Da kan det oppstå små rifter og hull i kondomet, og det sier seg vel selv at det ikke er helt bra. Kondomer oppbevares best ved å ligge helt i ro.

Spørsmål: Hvordan kan jeg vite om jeg har klamydia? Og hvordan blir jeg kvitt det?
Svar: Klamydia er en av de vanligste kjønssykdommene i Norge, og hele 50 – 80 prosent av de som får det, merker ingen symptomer i det hele tatt! Andre merker at det svir når man tisser, væsking fra urinrøret (gutter), eller blødninger mellom menstruasjonene (jenter). Både fastlege, helsestasjon for ungdom og helsesøster på skolen tilbyr gratis testing og veiledning, og klamydia behandles enkelt med en kortvarig antibiotikakur. Har du et aktivt sexliv , og kanskje flere partnere, bør du teste deg for kjønnssykdommer med jevne mellomrom!

Mer om sex:

Hun tok Potters jomfrudom
- Hadde sex som 14-åring
Gjør sexlivet hett

Det siste fra BiipMag: Gå til forsiden her!