Gå til sidens hovedinnhold

Voksne har usikker sex

Man blir ikke klokere med årene.

(SIDE2): - Det er feil å tenke at kjønnssykdommer først og fremst gjelder unge, viser en ny undersøkelse. Studien som er gjort blant over 2000 voksne briter viser at hver femte person mellom 45 og 54 år har hatt ubeskyttet sex med andre enn en langvarig partner, skriver BBC News.

Undersøkelsen slår fast at voksne mennesker nødvendigvis ikke tar mer ansvar for å beskytte seg når de har sex enn yngre mennesker.

Den norske legen Christian Anker ved Helsenett.no , tror hyppigheten av ubeskyttet sex blant eldre som framkommer i studien er riktig.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Risikoen avtar ikke med årene
Det foreligger en misoppfatning om at risikoen for å få seksuelt overførbare sykdommer minsker i voksen alder.

Undersøkelsen viser at smitten faktisk har fordoblet seg i denne aldersgruppen de siste ti årene, og at den øker raskere enn i yngre aldersgrupper, skal vi tro The Royal Pharmaceutical Society of Great Britain (RPSGB).

- Mange kvinner i denne aldersgruppen bruker hormonspiral, p-piller eller de har passert overgangsalderen og har derfor å sluttet å tenke på muligheten for at de kan bli gravide. Hvorfor kvinner og menn ikke velger å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer skyldes nok også at lyst og romantikk går foran helsemessige betraktninger, sier Anker til Side2.

Han tror dessuten noen feilaktig tenker at kjønnssykdommer først og fremst forekommer hos unge og at behovet for sikker prevensjon er mindre i økende alder.

Er ofte single
Det er blitt mer vanlig at eldre mennesker er single eller gjennomgår endringer i sine personlige forhold. Og flere og flere godt voksne mennesker blir single.

LES OGSÅ: Hei vennen, vi skal skilles
Utro menn.
Færre bruker kondom.

Tar partneren på ordet
En fjerdedel av de spurte i studien oppgir at de ikke bruker beskyttelse fordi de stoler på at personen de hopper til sengs med ikke har en seksuelt overførbar sykdom.

Én av ti sier at de ikke liker å bruke kondomer generelt sett. Studien viser også at nesten én av tre anser smittefaren som svært liten, og velger derfor å ikke beskytte seg.

– Mesteparten av all informasjonen om sikker sex er myntet på tenåringer. Men ettersom flere voksne går inn i nye forhold senere i livet, trenger de tydeligvis også den samme informasjonen, sier en talsperson for RPSGB til BBC News.

Mer liberale holdninger
Lege Christian Anker antar at økningen i seksuelt overførbare sykdommer skyldes at en hel generasjonen med en mer liberal seksualmoral nå er blitt litt eldre.

- Hvis dette er forklaringen, vil forekomsten av seksuelt overførbare sykdommer trolig fortsette å stige i årene som kommer med mindre man opplyser om den tiltakende smitterisikoen, mener han.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar