Gå til sidens hovedinnhold

Så mange menn kjøper sex utenlands

- Fristende å tenke på sexkjøpere som monstre, men det er helt vanlige personer med helt vanlige liv.

(Klikk.no): - Mange tenker at de har et klart bilde av hvem sexkjøperne er. Vår erfaring er at det ikke finnes en fasit på hvem som kjøper sex. Vi møter menn fra alle samfunnslag, i alle aldre, med ulike typer jobber og ulik type utdanning. Noen har fast partner mens andre er single.

Det forteller Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier på klinikken Sex og samfunn – senter for ung seksualitet som ligger i Oslo.

Årlig kommer det rundt 20.000 pasienter innom klinikken som tilbyr smittesjekk for ulike seksuelt overførbare infeksjoner, deler ut prevensjon og har sexologiske samtaler. Den øvre aldersgrensen er på 25 år.

Én av åtte har kjøpt sex

Etter hver ferie ser klinikken en del personer som oppsøker dem for smittejekk etter å ha kjøpt sex både i Norge og utlandet.

- Skandinavisk forskning viser at cirka én av åtte nordiske menn oppgir å ha kjøpt sex. De fleste har gjort dette i utlandet og oftest i forbindelse med ferie, sier Røyneberg til Kvinneguiden.

- Hvert år, spesielt etter ferier, blir vi oppsøkt av unge personer, først og fremst gutter, som oppgir at de har vært i utlandet og kjøpt sex. En del har vært på venne-turer for eksempel til Thailand eller Sør-Europa og har der endt opp med å kjøpe sex, sier han

Helt siden klinikken startet har de ansatte jevnlig fått besøk av både personer som kjøper og selger sex.

På grunn av mengden pasienter som oppgav sexkjøp som bakgrunn for ønske om smittesjekk, har klinikken nå opprettet et eget tilbud kalt PKS-Helsetilbud til personer som kjøper sex.

Debut, spenning, ensomhet eller nytelse

- En del er nok fristet til å tenke på sexkjøpere som monstre, men vår erfaring er at dette er helt vanlige personer som lever helt vanlige liv, kan Røyneberg fortelle.

Grunnene til å kjøpe sex kan være mange. De som oppsøker tilbudet til klinikken forteller om ulike årsaker til sexkjøpet, Røyneberg nevner noen eksempler:

Ensomhet – noen er enslige og har ikke en partner de kan ha sex med.

Behov for nærkontakt og intimitet – spesielt menn litt opp i årene forteller de savner å ha sex og at de ikke får sex på andre måter. Enkelte av disse har en partner som ikke vil ha sex.

Nytelse – tilfredstillelse av seksuelle behov.

Spenning – noen tenner seksuelt på det å kjøpe sex.

Noen føler seg som tapere i forhold til kvinner. De synes det er vanskelig å kommunisere med kvinner og opplever lite respons fra kvinner de synes er tiltrekkende. De synes det er lettere og enklere å kjøpe sex enn å bruke tid på å sjekke opp kvinner for eksempel på byen.

Enkelte har seksuelle behov og lyster som partner ikke kan tilfredsstille, og som de lever ut gjennom å kjøpe sex.

Seksuell debut. Noen har ikke fått debutert seksuelt av ulike grunner og velger til slutt å kjøpe sex for å få denne erfaringen.

- Mange av de som har kjøpt sex på ferieturer tenker at sexkjøp er noe annet i utlandet enn det er i Norge. Det skjer noe med holdningene våre når vi drar på ferie. Men per i dag gjelder sexkjøpsforbudet også for nordmenn i utlandet, sier sykepleieren videre.

Samtidig forteller han om gråsoner som ofte eksisterer:

- Blant annet at den som kjøper sex er i tvil om det er et sexkjøp, for eksempel at man har hatt sex med en lokal person på et feriested, og så krever denne personen i ettertid penger eller gaver for sexen. Noen føler de blir litt lurt til sex-kjøp mens andre er hele tiden klar over det som skjer. Dette varierer, sier han.

Se også:Mange er smittet uten å vite det

- Vil bare prøve det

Thomas Winther, sexolog ved Curasenteret, har snakket med flere gutter og menn som innrømmer å ha kjøpt sex på ferie.

- De fleste har fortalt at de gjør det for spenningens skyld først og fremst. De er ikke nødvendigvis kåte en gang, de vil bare prøve det. Jeg tror ikke at dette er gutter som har spesielle problemer med å skaffe seg sex eller kjæreste hjemme i Norge, men de vil bare teste det ut, sier Winther til Kvinneguiden.

Røyneberg opplyser om at det er flere punkter som går igjen når pasienter kommer til klinikken for å sjekke seg etter å ha kjøpt sex på ferie:

- Angst for smitte, dårlig samvittighet, tvil om det var sexkjøp eller ikke, eller at sexkjøpet ble gjort i ruspåvirket tilstand, sier han og forklarer videre:

- De fleste som oppsøker tilbudet vårt forteller om skam og smitteangst i etterkant av sexkjøpet. Andre har ikke et problematisk forhold til det å kjøpe sex. Mange er bekymret for å ha fått seksuelt overførbare sykdommer, spesielt er angsten for hiv-smitte sterk. En del har også veldig dårlig samvittighet i forhold til fast partner og har en sterk angst for å overføre smitte til partner. Noen har dårlig samvittighet overfor den personen de kjøpte sex av.

Sykepleieren kan fortelle at også mange kvinner kommer innom klinikken for smittesjekk etter å ha hatt sex på ferie i utlandet.

- Vi har hatt noen kvinner på PKS-prosjektet også, men disse er partnere til personer som har kjøpt sex i utlandet, sier Røyneberg.

- Det er utrygt

Ifølge sykepleieren er den mest utbredte smitten klamydia. De ser også noe gonoré blant personer som har kjøpt sex i utlandet. I enkelte deler av verden, spesielt på feriesteder man vet at det er mer seksuelt overførbare infeksjoner. Der er det også mer alvorlig smitte for eksempel hiv og hepatitt som man ikke ser så mye av i Norge.

- Vi er opptatt av at personer skal ta vare på egen - og andres helse og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner. Skal man kjøpe sex, er det derfor viktig å bruke kondom. Mange er ikke klar over at det norske sexkjøpsforbudet også gjelder i utlandet, og ønsker man å holde norsk lov, er det best å la være, sier Røyneberg som samtidig understreker at de ikke ønsker å være moraliserende i forhold til dem som oppsøker klinikken:

- Vi ønsker å hjelpe personer med å slutte å kjøpe sex.

Sexolog Winthers subjektive opplevelse er at det blir feil å kjøpe sex uansett;

- Jeg har møtt noen prostituerte gjennom årene i mitt yrke, og få sier at de gjør det for sin egen del i tillegg til kundens del. Dessuten er det en grunn til at menn som har valgt å kjøpe sex i utlandet drar hjem for å teste seg; det er utrygt.

- Samtidig er jeg objektivt sett trukket mer mot midten; prostitusjon er verdens eldste yrke og noen er i en situasjon at de faktisk gjøre dette for å klare å overleve, mener sexologen.

Se også:Mye porno ødelegger sexlysten

Kan bli avhengig

Sexologen håper først og fremst at ungdom tenker på smittefaren ved å ha sex i utlandet, noe han mener det er svært mye av blant land i østen.

- Om man absolutt skal kjøpe sex, er det en selvfølge at man bør bruke kondom. Man har fortsatt HIV og klamydia, og selv om man kan bli smittet av herpes og kjønnsvorter til og med når man bruker kondom, reduserer det likevel smittefaren noe.

Også Winther understreker poenget med at dette er ulovlig også i utlandet for norske statsborgere.

- Blir man tatt av politiet får man ikke bare ganske friske bøter, man får det også på rullebladet sitt og det er ikke bra, sier han.

Dersom man har kjøpt sex én gang og dette gir mersmak, er veien til avhengighet svært kort, mener Winther.

- Jeg tror definitivt at man kan bli avhengig av å kjøpe sex på grunn av spenningen man kan kjenne på gjennom å møte et menneske for første gang og plutselig bare har sex med personen.

- I tillegg er det enkelt å slippe forpliktelser etterpå, sier han.

Les også:

Disse menneskene er mest ulykkelig

Så lett blir det ubalanse i forholdet

Du kan være bi-nysgjerrig


Kommentarer til denne saken