Gå til sidens hovedinnhold

- Sexkjøperen bør navngis

Brannfakkel fra redaktør.

«Hvem er stortingsmannen som er refset for sexkjøp?»

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Det var yrende debatt på Hegnar Online fredag, etter VGs oppslag om den sexglade stortingsrepresentanten på representasjonsreise. Flere politikere fikk sitt pass påskrevet, basert på rykter og spekulasjoner. Også representanter som overhodet ikke hadde noe med saken å gjøre.

- Sletter fortløpende
Den evigvarende debatten er i gang igjen.

- Hvem har ansvaret for at norsk lov ikke brytes på disse debattforumene?

- Vi har et ikke-redaksjonelt forum - det er like lett å bryte norsk lov på forumet vårt som på alle andres. Dersom noen bryter loven, er politiet rett instans. Men vi ønsker selvsagt ikke at man skal navngi personer basert på antakelser og rykter. Vi sletter fortløpende innlegg basert på klager, men har ingen forhåndssensur, sier ansvarlig redaktør Stein Ove Haugen i Hegnar Online til NA24 Propaganda.

Viktig for ytringsfriheten
Han poengterer at han mener liberale retningslinjer på nettet er viktig for ytringsfriheten, men at det dessverre alltid er noen som bryter trafikkreglene.

I dette tilfellet var det tallrike eksempler på regelbrudd. Enkelte stortingsrepresentanter fikk sitt liv og virke brettet ut, og ble beskyldt for å være denne stortingsrepresentanten som skal ha blitt refset for å ha kjøpt sex på tjenestereise.

- Det er faktisk noe vi må leve med. Men vi jobber kontinuerlig for å bli bedre, og for å unngå at slike spekulasjoner blir liggende, sier han.

- For feige redaktører
Haugen mener imidlertid denne debatten ofte blir altfor snever. Han mener en også må rette søkelyset mot det som skaper grobunn for spekulasjonene i utgangspunktet, nemlig disse oppslagene i riksmediene.

- Slik hemmeliggjøring gjør at hele Norge spør seg hvem søren denne representanten kan være. I dette tilfellet er det også et begrenset antall som var med på delegasjonen, så en liten gruppe blir med en gang mistenkeliggjort. Jeg mener norske redaktører rett og slett er altfor feige, understreker Haugen.

- Du mener VG burde offentliggjort navnet i utgangspunktet?

- Ja, alle de som vet hvem denne representanten er, burde konfrontert vedkommende med påstandene, fått vedkommende til å svare for seg, og navngitt vedkommende på trykk, sier Haugen, og fortsetter:

- Tør de ikke si hvem det er, kan de la være å skrive saken i det hele tatt. Det skaper grobunn for spekulasjoner, og går faktisk ut over langt flere enn den det gjelder. Alle i delegasjonen blir tross alt mistenkeliggjort. Dette rammer flere enn det faktisk bør ramme, poengterer han.

- Solid pressetisk dekning
Ansvarlig redaktør i Verdens Gang, Bernt Olufsen, er imidlertid helt uenig med sin redaktørkollega i Hegnar Media.

- Det her handler ikke om feighet. Jeg mener norske redaktører har et selvstendig ansvar for å vurdere pressetiske sider ved å publisere det de gjør eller ikke gjør. Vi har i denne saken veid forholdene for å offentliggjøre navnet og mot å offentliggjøre navnet opp mot hverandre. Konklusjonen har god forankring i norsk pressetikk, slik den er praktisert i ulike medier og i Pressens Faglige Utvalg (PFU), sier Olufsen til NA24 Propaganda.

Olufsen mener dette var en sak som absolutt måtte opp, og at det er oppsiktsvekkende at Stortingets tidligere president fant det nødvendig å irettesette en representant for sexhandel, og at han gjorde det kjent to uker før Stortinget skal behandle et lovforbund mot sexkjøp.

- Ikke forsvarlig
- Vi opptrer fullt i samsvar med vår samfunnsrolle. Men identifikasjon i denne saken er ikke forsvarlig. Forholdet lar seg ikke dokumentere 100 prosent, og forholdet var heller ikke ulovlig da det skjedde, sier han.

Han mener heller ikke oppslaget gir grobunn for spesiell spekulasjon.

- For å si det sånn: Jeg tviler på at flertallet av de mannlige stortingsrepresentantene føler seg mistenkeliggjort i denne anledningen. PFU har gitt klart uttrykk for hvor stor en krets skal være, dersom mistanken skal ramme uberettiget. Vi er her langt utenfor denne kretsen, sier Olufsen til NA24 Propaganda.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken