Gå til sidens hovedinnhold

- For lite sexleketøy for menn

Apotekene får kritikk for ensidig vareutvalg.

(SIDE2): Alliance apotekene har siden februar i år, solgt sexhjelpemidler i sine butikker. I samarbeid med, blant annet, RFSU tilbyr apotekkjeden en rekke produkter, deriblant massasjestaver, klitorisvibratorer, glidemiddel og vibratorringer.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Apoteket har tidligere fått kritikk for at prisen på flere av produktene er høyere enn det man finner andre steder, selv om produktene er akkurat de samme.

Les også: Dyr sexhjelp hos apotekene

Vil vurdere
Men nå får apoteket ytterligere kritikk. Det er liten tvil om at produktkategoriene som blir solgt, henvender seg i hovedsak til kvinner.

I Sverige har apoteket, som tilbyr samme produktkategorier til sine kunder, blitt anmeldt til den svenske likestillingsmyndigheten JämO, fordi sortimentet ikke tilbyr flere produkter for menn.

- Vi synes det er litt rart at de har blitt anmeldt, siden det tilbys flere produkter som er beregnet til begge kjønn, sier Vibeke Norbye, kommunikasjonssjef ved Alliance apotek til Side2.

Norbye opplyser at grunnen til det ikke er flere produkter tilpasset for begge kjønn i sortimentet, er at det er leverandørenes tilbud av produkter som avgjør hva de kan selge i sine butikker.

- Dersom en av våre leverandører, for eksempel RFSU, presenterer flere produkter tilpasset for menn, vil de bli vurdert på lik linje som alle de andre produktene, opplyser Norbye.

- Uheldig
Daglig leder i RFSU, Tone Berit Lintho, sier at det er uheldig at det på lanseringstidspunktet ikke var flere produkter rettet mot menn, og at dette vil det blir en endring på i fremtiden.

- Vi ser nå på et par nye produkter som er rettet spesielt for menn. Det har vært i planleggingen siden lansering å tilby produkter for begge kjønn, opplyser Lintho til Side2.

Selv om det i dag selges produkter hos apotekene beregnet for menn og kvinner i parforhold, innrømmer hun at det er få produkter rettet mot single menn.

- Det er helt klart at det er behov for produkter også for menn. Det ser vi, og det har ikke vært et bevisst valg å ikke tilby produkter også for menn, sier Lintho.

Ingen klager i Norge
Den svenske likestillingsmyndigheten, JämO, har ifølge Expressen allerede fattet et vedtak om at apoteket ikke diskriminerer, når det gjelder den ene saken de har fått klaget inn.

Likestillings- og diskrimineringsombudet i Norge vil foreløpig ikke foreta seg noe i saken.

- Likestillings- og diskrimineringsombudet har ikke mottatt noen klager på denne saken. Dette er heller ingen prioritert sak fra vår side, så vi kommer ikke til å foreta oss noe i denne konkrete saken, sier Ingrid Braate Prillard, presseansvarlig i Likestillings- og diskrimineringsombudet til Side2.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken