(SIDE2):For få uker siden begynte årets 6-åringer på skolen, og de skal tilbringe mange ettermiddager på Aktivitetsskolen (AKS). Det vil også si mange måltider.

«Skolemåltidet er et sentralt element i skolehverdagen når det gjelder å skape et godt lærings- og oppvekstmiljø for elevene. Det har betydning for barn og unges kosthold og helse på kort og lang sikt», heter det ifølge Helsedirektoratet.

Side2 har tatt en ringerunde til noen av Oslo-skolene, og det viser seg at flere Aktivitetsskoler (AKS) kun har mellom 2 til 3 kroner per barn til disposisjon når de lager mat til elevene. Likevel gjenspeiler skolens syn Helsedirektoratets undersøkelse fra 2013 – de er fornøyd med tilbudet de gir barna.

- Lykkes med sunne måltider

Helsedirektoratet publiserte studien «Mat og måltider i skolefritidsordningen (SFO)» i desember 2013. Her ble fire grunnskoler i ulike deler av landet undersøkt. Alle barneskolene tilbød minst ett måltid på SFO daglig.

Blant annet kom det fram at mat-og måltidstilbudet var lite prioritert, og arbeidet med å gi elevene et mattilbud var lagt ved SFO på alle skolene. Det var mest vanlig å servere kald mat i form av brødmåltid eller kornblanding. Ved tre av skolene forekom varme retter i hovedsak en gang per uke, og som regel inneholdt måltidet kjøtt. Den skolen som hadde varm mat flere ganger i uken, inkluderte også fisk. Alle skolene var fornøyd med ukesmenyen de kunne gi barna, og SFO-lederne og rektor mente at de har lykkes med å lage gode og sunne måltider.

Ved alle de fire skolene betalte foreldrene fra 100 kroner opptil 225 kroner i måneden for mat, som kom i tillegg til SFO-betalingen.

Mye for lite

Ved flere av skolene Side2 har snakket med, betaler ikke foreldrene ekstra for mat.

Likevel får skolene til å servere en relativt variert meny til barna. På for eksempel en av skolene fikk barna servert alt fra grønnsakstaco til tomatsuppe forrige uke. Skolen har 51 kroner per barn i måneden å rutte med.

Flere av skolene vi har snakket med opplyser at de har mellom 2 kroner og 2,80 kroner per barn om dagen når det gjelder matbudsjett.

Menyen på bildet øverst i saken er fra en skole der de har 75 kr per barn per måned. De opplyser til Side2 at skolen selv har et budsjett , og bestemmer hvordan de fordeler pengene.

Får gourmetmat

Forrige uke skrev vi om en skole i Tromsø, som har gått helt nye veier for å gi elevene god skolemat. Selnes skole har ansatt egen kokk som tilbereder de mest avanserte varme måltidene ved hjelp av mat som butikkene vanligvis ville kastet.

- Det startet med at jeg personlig var veldig opptatt av mat og hvordan det med mat kan øke konsentrasjonen til barn. Vi lever i en verden hvor det kastets mye mat og det ville jeg gjøre noe med. En faglært person ville også gi bedre mat på SFO, forteller Wenche Skallerud, rektor ved Selnes skole på Kvaløysletta i Tromsø.

BAKGRUNN: Her får barna gourmet-mat av råvarer som skulle vært kastet