Gå til sidens hovedinnhold

Verre enn sitt gode rykte?

Fire matvarer som kanskje ikke er så sunne likevel.

(SIDE2): Helsemagasinet SHAPE har listet opp fire matvarer som har et sunt rykte, men som de mener ikke er i nærheten av sunne likevel.

Her er listen:

AGAVENEKTAR
Nektaren fra Agavekaktusen komme ri mange varianter. den har lav GI, men fruktoseverdiene er allikevel høye. Den blir ofte presentert som «helt naturlig» og et godt og sunt alternativ til vanlig hvitt sukker. Sannheten er ifølge magasinet at nektaren inneholder mer fruktose enn de fleste siruper og er mer bearbeidet enn vanlig hvitt sukker.

Hva gjør du?
For å bli kvitt søtsuget i en verden der butikkhyllene er proppfulle av bearbeidet mat som ofte inneholder for mye sukker er det bedre å ty til rå honning, lønnesirup, dadler og til og med vanlig hvitt sukker.

MIKROPOPCORN
Alle vet at ikke popcorn har et godt helserykte, men de fleste tror at popcorn ikke er så usunt som annen type snacks som sjokolade og potetgull. Og popcorn trenger ikke være det med mindre du spiser popcorn som er tilberedt i mikrobølgeovnen. Nye studier viser at når du varmer opp posene i mikroovnen kan kjemikalier fra skjøtene på posene krype inn i popcornet og ifølge forskere fra UCLA, kan kjemikaliene være hormonforstyrrende.

Hva gjør du?
Popp popcornet på gamlemåten, i en kjele med lokk på.

TOMATER PÅ BOKS
Tomater er fantastisk godt og også sunt, proppfulle av lykopen og vitamin c, som de er. problemet er forpakningen. Produsentene bruker nemlig en spesiell type plast som inneholder karsinogener (Kreftfremkallende kjemisk forbindelse) og bisfenol A for å lukke boksene. Bisfenol A brukes i mange forskjellige produkter som plast, maling, lakk og lim. Ifølge miljøstatus.no har forbruket av dette stoffet økt i Europa og størstedelen av den mengden bisfenol A som produseres i EU brukes til fremstilling av polykarbonatplast. Denne plasttypen brukes blant annet i plastbeholdere for mat og drikke, elektroniske apparater og utstyr til biler. Ifølge enkelte studier på pattedyr kan eksponering for lave konsentrasjoner av bisfenol A under graviditet påvirke fosterets utvikling og læringsevne. Bisfenol A er klassifisert som reproduksjonsskadelig med risikosetningen "Mulig fare for forplantningsevnen" og skadelig for øynene, irriterende for luftveiene og allergifremkallende ved hudkontakt.

Problemet er at syren i tomatene bryter ned stoffet.

Hva gjør du?
De fleste produsenter av tomater på boks bruker stoffet så se heller etter tomater på glass eller i pappkartonger.

Ifølge Grønn Hverdag ble det påvist BPA i hermetikk ved hjelp av en norsk undersøkelse fra 2004, men verdiene var under grenseverdiene for det som regnes som trygt.

PLANTEMARGARIN
Her strides de lærde. For plantemargarin inneholder mange stoffer som er bra for kroppen. Margarinen industrielt fremstilt og tilhengere mener plantemargarinen er sunnere enn vanlig smør som gir for mye mettet fett mens blant andre lavkarboentusiaster i mange år har gremmet seg over at margarinen har fått en ufortjent stor plass i det norske kostholdet. Norsk margarin skal ikke lenger inneholde transfett, noe mange utenlandske margariner fortsatt gjør.

- De inneholder billige planteoljer, tilsetningsstoffer og for mye salt, skriver SHAPE.

Hva gjør du?
Gå for smør fra beitende kuer. Da vil du få i deg en sunn dose omega-3, CLA, B12 og andre godsaker.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken