Sherlock

Med Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Rupert Graves, Louise Brealy, Una Stubbs

NRK1 tirsdag 21.30

Britenes store kultserie er "Dr. Who". Bak står blant annet serieskaper Steven Moffat og skuespiller og manusforfatter Mark Gatiss. Det var visstnok på en togtur til Wales at de to derfor tilfeldig diskuterte sin dype kjærlighet for Sir Arthur Conan Doyles detektiv Sherlock Holmes. Derfra vokste ideen om å skape en ny Sherlock, i nåtidens teknologiske tidsalder og med god forankring i de originale historiene.

Skepsisen var stor, ikke minst hos skuespilleren Benedict Cumberbatch som ”Sherlock” ble skrevet for. Hvilket nytt aspekt kan man gi en figur som er filmet utallige ganger, sist med en suksessfull Robert Downey jr i hovedrollen som den ultraskarpe detektiven? Hva gjør man med hatten, pipen og (noen ganger) lorgnetten? Man fjerner dem, viser det seg, og erstatter dem med designerdresser, nikotinplastre og mobiltelefoner.

Moffats og Gatiss’ manus er smart turnert. Foto og bruk av virkemidler et hakk over det vi er vant til å se selv i britiske serier. Men det som har gjort ”Sherlock” til en slik hylende suksess i Storbritannia er duoen Benedict Cumberbatch som Holmes og Martin Freeman (”The Office”) som Dr. John Watson..

Som i Conan Doyles bøker vender Watson skadet hjem fra tjeneste i Afghanistan. Via en venn stifter han bekjentskap med Sherlock Holmes. En asosial, empatiløs, brilliant og mystisk fyr som driver sitt eget konsulentselskap, med flest oppdrag for inspektør Lestrade (Rupert Graves) fra New Scotland Yard som stadig må stole på Holmes’ utrolige hjernekoblinger.

Sherlock fatter en sjelden interesse for et annet menneske og tilbyr Watson et rom i leiligheten han leier av Mrs. Hudson (Una Stubbs). I motsetning til andre, les politiet, lar ikke Watson seg verken skremme eller fornærme av den sosialt imbecile Holmes. Han lar seg fascinere. Det gjorde også 8 millioner briter da første episode av "Sherlock" ble sendt .

Serien har skaffet den anerkjente teaterskuespilleren Benedict Cumberbatch en helt ny status som sexsymbol med sin intellektuelle og sensuelle fremstilling av mesterdetektiven.

Så hva gjør "Sherlock" så god?

Cumberbatch og Freeman sparrer i slikt et forrykende tempo at det kan være vanskelig å følge med på, men som vi lar oss imponere av. Dessuten er serien full av intelligent humor, som oppstår mest når Sherlock ligger milevis foran de fleste i mysterieløsning, men uendelig langt bak i sosial interaksjon, spesielt overfor den nervøse rettsmedisineren Molly (Louise Brealey). Selv beskriver han seg som en ”høyt fungerende sosiopat”.

Den første tredelte serien, ”A Study in Pink”, ”The Blind Banker” og ”The Great Game” er alle av spillefilmlengde på 90 minutter. Av episodene er ”The Blind Banker” den svakeste og mest konvensjonelle. Men de to andre episodene, sistnevnte som introduserer en helt ny vri på erkefienden Moriarity, veier mer enn godt nok opp for dette. Dette er intelligent underholdning av ypperste kvalitet.

PS: Benedict Cumberbatchs tolkning av Sherlock Holmes ble så godt mottatt av både kvinner og menn at den lange frakken han bærer ble det siste trendy for britiske menn da serien hadde sin premiere i 2010.