(SIDE2:) To år har gått siden britene så Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) falle til sin død fra taket av St. Barts-sykehuset i London. Og cirka et og et halvt år siden vi nordmenn så det samme. Først nå er det klart for fortsettelsen.

I dag, fredag, kun to dager etter den britiske premieren, kan norske «Sherlock»-fans benke seg fremfor skjermen og se hva som egentlig skjedde.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Vi vet at Sherlock lever, for han sto rolig og så på mens hans gode venn, Dr. John Watson (Martin Freeman) og Mrs. Hudson (Una Stubbs) så på graven hans, men som Watson og den tidligere husverten er vi like i tåkeheimen hvordan han klarte det.

Blir du noe smartere etter kveldens premiere? Nja – og mer skal vi ikke røpe.

Begeistret

Det eneste vi kan si er med The Independents ord.

«Denne gjennomført tilfredsstillende sesongpremieren beviser at seriens medskaper Mark Gatiss kjenner oss fans bedre enn vi kjenner oss selv».

De andre kritikerne er omtrent like begeistret og det er også størsteparten av fansen, om vi skal tro reaksjoner på sosiale medier.

«Sherlock» er blitt enda mer nyskapende for TV-sjangeren enn nordisk noir med sine forbrytelser og broer. Suksessen ligger i sammensetningen av Benedict Cumberbatch og Martin Freeman som Holmes/Watson, og en rad sterke og interessante biroller, deriblant manusforfatter Mark Gatiss som Sherlocks bror Mycroft.

Inne i Sherlocks hode

Men serien hadde ikke vært så spesiell om ikke skaperne Gatiss og Stephen Moffatt hadde hatt en så stor forkjærlighet for Arthur Conan Doyles krimhelt og klart å oppdatere ham på en så innovativ måte.

Seriens spesielle regi og klipp følger Sherlock Holmes’ tankesett og snurrer seerne som folkene rundt ham rundt lillefingeren.

Samtidig har de med stor suksess sneket nye figurer inn, som den håpløst forelskende rettsmedisineren Molly Hooper (Louise Brealey).

Fansen har hatt god tid på å tenke ut hvordan Sherlock arrangerte sin egen død. Teoriene har vært mange og omdiskuterte. Nettsiden til Sherlock og bloggen til John Watson er blitt nøye tolket.

Teoriene er flere:

Molly Hooper arrangerte Sherlocks død sammen med ham.

Sherlocks flaksing ned fra taket var nøye planlagt og han landet på beina.

Det sto en lastebil nær stedet der Sherlock falt, den tok av for fallet – men den kjørte også bort og avslørte at han lå uten puls på bakken.

Sherlock ga John Watson et stoff fra «Hunden fra Baskerville» som gjorde at han hallusinerte. Sherlock hoppet aldri.

Mycroft sto bak alt sammen og reddet lilelbror.

Hva som stemmer, får du se i kveld. Eller kanskje stemmer ikke noen av dem. Uansett så har serien åpnet veien for Benedict Cumberbatch med både roller i «12 Years A Slave» og «Star Trek». Skuespilleren har dog takket ja til å spille Hamlet på scenen i London til høsten, så det er bare å stille seg i billettkø.

Martin Freeman er som kjent Bilbo i «Hobbiten», og det var «Sherlock» som gjorde Peter Jackson oppmerksom på både ham og Cumberbatch, som spiller dragen Smaug.

Og sesong 3 av «Sherlock» blir reneste familiegjenforeningen for begge to. Bare vent å se.

HTML EMBED

LES MER:

- Han lå naken og vred seg på en fell
- Slik vil vi forandre måten å se på TV
Dette sier TV-seriene om deg
De mest sexy mennene