Shine A Light - USA 2008. Regi: Martin Scorsese. Med The Rolling Stones, Bill Clinton med flere.

Aldersgrense: Tillatt for alle

Martin Scorsese elsker The Rolling Stones. Og Martin Scorsese er en av de få regissører The Rolling Stones har godkjent bruker musikken deres i sine filmer. Ser du Scorseses filmer, sist «The Departed», vil du høre hans utstrakte bruk av Stones-låter.

Det var kanskje dermed også et tidspørsmål når den aldrende regissør bestemte seg for å lage en film om gruppa. Mest overraskende er det dog at han har valgt å lage en tilnærmet ren konsertfilm og ikke en av sine musikkdokumentarfilmer.

«Shine A Light» er nemlig først og fremst en stor konsert, filmet med 16 kameraer og helt ny kamerateknikk, som gjør at man får se konsertbilder i så intim form at man nærmest blir sugd inn i lerretet.

SE VIDEO FRA SHINE A LIGHT HER

(artikkelen fortsetter under)

205613

Scorsese har likevel ikke klart å holde fingrene av fatet når det gjelder å ta med et par dokumentariske snutter. Det gir en interessant tilstedeværelse i begynnelsen av filmen der selve «Shine A Light» diskuteres av to kontrollfreaker - nemlig Jagger og Scorsese som er høyst uenige om hvordan en konsert kan filmes.

Og det tilfører en god del humor til filmen når Jagger som noen og tyveåring kanskje tror The Rolling Stones vil vare et par år til, eller stiller til debatt om sømmelighet på et britisk landsted.

Merkelig nok blir det på sett og vis også filmens svakeste punkt fordi man stadig sitter og venter på en enda større grad av innsikt i hva som gjør The Rolling Stones til det glitrende bandet de er. Hva er det som har fått den rallende Keith Richards til ikke å gå seg bort i rusmisbruket og stille på scenen hver kveld, eller prektige Charlie Watts til å holde ut med de andre?

Det gir Scorsese ingen forklaring på fordi «Shine A Light» altså først og fremst er en konsert overført til lerret. Men bevares, det er skrekkelig imponerende, både filmatisk og ikke minst geriatrisk om man kan si det slik.

At Mick Jagger er 65 år er ikke til å fatte der han oppviser en energi og en perfeksjonisme som få andre vi har sett - for ikke å snakke om den samme kroppen som da han var 20!

«Shine A Light» er blitt en real rockehyllest som sikkert kamuflerer skjønnhetsflekkene hos The Rolling Stones. Samtidig er filmen blitt et manifest på at de gamle er eldst og ikke minst kanskje aller best forberedt. Det endelige bevis på hvorfor The Stones fremdeles er et av verdens fremste rockeband.