Lurer du på hvordan fremtidens teknologi vil forandre din hverdag?

Det er dette spørsmålet IBM har satt seg ned og forsøkt å finne svaret på, og har kommet fram til fem teknologier som har potensialet til å forandre livet vårt - på både store og egentlig utrolig små måter de neste fem årene.

(Se en videopresentasjon av teknologienen i bunn av artikkelen)

1. Solceller i alt fra bygninger til asfalt

Dagens solcelleteknologi er både relativt ineffektiv, og ikke minst utrolig dyr å produsere. Hovedproblemet er at det må brukes relativt tykke utrolig rent silisium for å lage dagens solcellepaneler, og det koster mye penger.

Nå er derimot dette i ferd med å snu, og i løpet av de neste årene regner forskerne med at solcellepanelene kan være en hundredel av tykkelsen av dagens paneler. Det betyr at produksjonsprisen vil gå ned betydelig, og ikke minst at disse nye løsningene kan integreres nærmest over alt. En ser nå for seg en reell fremtid der solceller kan implementeres på vegger av bygninger, i mobiltelefoner, sotede vinduer, biler, klar og til og med i asfalten.

2. Du vil gjennom analyseres

I løpet av de neste fem årene regner forskerne med at legene vil kunne gjennomføre en omfattende genundersøkelse av deg for å finne ut hvilke potensielle helseproblemer du er disponert for – og ikke minst finne ut hva det er lite sannsynlig at du vil bli utsatt for, basert på ditt DNA.

Det hele vil gjøres mulig basert på den forskningen som nå gjøres på genkartet som forskerne klarte å sette sammen for noen år tilbake.

Resultatene fra denne undersøkelsen kan legge grunnlag for forslag til endringer i livsstil som gjør at du vil kunne holde deg frisk lenger. En ser også for seg at dette kan bety at enkelte for eksempel vil få et genetisk svar på at det ikke er noe problem å spise litt ekstra potetgull eller ost, fordi en er mindre utsatt for potensielle problemer fra denne typen produkter.

3. Du vil snakke til internett – og få svar

Et internett med tekst og bilder er ikke nødvendigvis den eneste, eller mest fornuftige måten å forholde seg til internett på. Store deler av verden kan verken lese eller skrive, og forholder seg bare til muntlig kommunikasjon.

Utviklingen av stemmeteknologi går stadig fremover, og IBM ser for seg at vi om noen år har egne «stemmesider» der du rett og slett snakker direkte til en nettside, og den vil gi deg svar. Dette vil både kunne være en morsom løsning for folk flest, en uvurderlig mulighet for analfabeter – og ikke minst vil det være glimrende i mobiltelefoner.

Se for deg at du om noen år bare snakker i mobiltelefon og sier: «Nå er jeg på vei til butikken» - og vips er det ditt nye statusfelt på Facebook – eller kanskje du sitter i bilen, og ikke ønsker å fikle med GPS-en, og bare sier at du vil ha raskeste vei fra A til B.

4. En digital shoppingassistent

Tenkt deg at du er i klesbutikken, og har funnet noen klar du liker. Du går inn i prøverommet, og finner ut at enten er klærne i litt feil størrelse – ellers så skulle du gjerne prøvd det sammen med noe annet. Som regel må du da skrike etter en som jobber i butikken, vente på at de dukker opp, si hva du vil ha og så vente på at de kommer med det du skal ha – eller du kan gå å hente det selv.

En teknologi som allerede er i utprøvingsstadiet mange steder er en mulighet til å kommunisere direkte med betjeningen fra prøverommet, der du sender meldinger fra en liten datamaskin inni prøverommet. Fra denne maskinen kan du plukke ut de tingene du ønsker, og så vil disse ønskene bli sendt videre til betjeningen som vil komme med det til deg.

Konseptet kan også utvides med et eller flere kameraer i prøverommet som kan ta bilder av deg i flere forskjellige vinkler – som du enten kan se på selv, eller videresende til venner eller bekjente med MMS for «godkjennelse».

5. Å glemme er ikke så farlig

Den siste teknologien som nå spås å slå gjennom er en smule mer gjennomgripende. En ser for seg at alt man snakker om til vanlig, og kanskje skriver ned, vil bli lagret og analysert av datamaskiner, for så å bli organisert som et omfattende arkiv av ditt liv – og som en avansert kalender.

For å gjøre dette mulig ser forskerne for seg at alle vil gå rundt med mikrofoner, og muligens også kameraer som registrerer alt vi foretar oss til enhver tid.

Forskerne ser blant annet for seg at du aldri mer trenger å glemme at du skulle kjøpe noe på matbutikken, noe som din samboer forsøkte å si til deg mens du satt og så på TV. Mobiltelefonen din vil være koblet til denne databasen, og vil for eksempel ved hjelp av GPS kunne gjenkjenne at du er i nærheten av en butikk når du er i byen. Når du går forbi butikken vil den da gi deg en påminnelse om at du må kjøpe litt ekstra pålegg.

Det vil også være veldig enkelt å kunne gå tilbake å finne ut hva som egentlig ble sagt i en samtale du hadde for noen uker siden.

HTML EMBED
video_embed(12013);