Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan få pengene til å strekke til

VI hjelper deg med å få kontroll over pengebruken.

(YEYE): Når det er så mye man vil ha, kan man tilsynelatende aldri få nok penger. Du vil gjerne ha den nye buksa, samtidig som du egentlig må betale tilbake pengene du skyldte vennen din - i tillegg til alle fristelser du faller for på en bytur (en bolle her og en brus der - kan man få nok?). Her ser du hvordan du skal få pengene til å strekke til.

1: Skaff deg en jobb
Har du ikke en, så skaff en! Første måte å løse pengeproblemer på er å tjene penger. Det er ingen annen vei. Greit, du får ukelønn, men dersom den ikke holder til alle utgiftene dine, du må forstå at mor og far ikke kan være eneste pengekilde. Husk at i deres øyne trenger du ikke enda et par med jeans, selv om du vet bedre.

Les også:Sommerjobb? Raska på!

Du tenker kanskje at det er vanskelig å få seg en jobb, men det blir ikke vanskeligere enn du gjør det selv. Kjenner du noen som jobber på steder som kunne trengt flere ansatte? Mor og far, bestemor og bestefar, søsken eller tanter eller onkler... Mulighetene er mange! Og dersom du ikke finner noen muligheter i nettverket ditt er det bare å komme seg ut, dra til ethvert tenkelig sted og levere ut søknader og CVer (har du ikke hatt jobb før, sett opp utdanning og evt. arbeidsuke).

Tips: gå inn på nav.no. Her finner du alt du trenger å vite om jobb, CV og mer.

2: Lister
Det beste å gjøre når du ikke vet hvordan du skal fordele pengene, er å sette deg ned med et stykke papir og sette opp en liste. Lag en kolonne for hva du vet du trenger, og hvor mye det koster. Så kan du sammenligne det med hvor mye penger du har, og hvor mye du trenger for å få det til å gå opp. Etter at du har fått skrevet ned dette vil det bli lettere å se hva du bruker penger på, og også hvor mye du må sette av til de forskjellige tingene.

Det kan også lønne seg å sette opp lister over forbruket ditt - spar på kvitteringer, og i starten av hver måned skriver du ned hva du har kjøpt og hvilke utgiftsposter du bruker mest penger på. Kanskje du bruker mer penger enn du tror på unødvendige ting? Når du oppdager slike pengeslukere som du ikke visste eksisterte blir det mye lettere å slutte med de, og det betyr igjen at du sparer penger som kan gå til andre - viktigere - ting.

3. Vær kritisk
Når du først har fått penger, enten det er ukelønn eller månedslønn fra jobben, er det lett å føle seg som verdens rikeste person, og det hører gjerne med at man blir litt mindre kritisk til hva man kjøper. Når du står der og vurderer å kjøpe noe, tenk deg om to ganger. Får du nytte av det? Er det verdt pengene? Ville du kjøpt det hvis du bare akkurat hadde råd til det? Tviler du, dropp å kjøp det. Lite gjennomtenkt handling er som oftest den fella de fleste går i.

For eksempel: du er i byen for å kjøpe deg en ny veske. Du har 400 kroner, men vet ikke hvor mye av de pengene du skal bruke på veska. Du faller for fristelsen til å gå på en café. Du kjøper deg en kaffe (38 kr) og en bolle (25 kr). Når du betaler ser du plutselig at det kostet 63 kr, litt mer enn du hadde trodd. «Jaja, det gjør ikke noe, jeg har jo faktisk 400 kroner!» På leting etter veske får du øye på en kjempesøt T-skjorte på salg - bare 99 kr! Hvordan kan du motstå tilbudet? Du kjøper T-skjorta og nyter gleden over å eie nok en søt T-skjorte. Da du endelig finner drømmeveska blir du fortvilet - 379 kr! Den er alt du kunne ønsket deg, men nå har du ikke råd til den.

Moralen er: har du 400 kr til en veske, ikke bruk noen penger før du har funnet veska. Skulle veska koste mindre enn 400 har du penger igjen til både kaffe og T-skjorter, men du skal ikke selge skinnet før bjørnen er skutt.

Hvor mye penger får du i ukelønn? Har du jobb? Sliter du med penger? Kommenter under saken!

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?