Gå til sidens hovedinnhold

Ikke kjøp julegavene i dag

I dag er kjøpefri dag.

Den internasjonale ”Buy Nothing Day” går av stabelen lørdag 24. november i mer enn 65 land.

Kjøpefri dag er en internasjonal markering mot den vestlige verdens forbruksvekst. Aksjonen startet som "Buy Nothing Day" i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 60 land over hele verden. Norske organisasjoner deltar i aksjonen for 11. gang.

Varig endring
- Formålet for dagen er å fokusere på overforbruket og shoppingmentaliteten i den rike del av verden. I tillegg ønsker vi å fokusere på negative følger for miljø, livskvalitet og rettferdig fordeling, sier Laura Drivdal i Framtiden i våre hender til Nettavisen.

Hun understreker at aksjonen ikke først og fremst handler om å få folk til å endre sine vaner for en dag, men at det kan være starten på et liv der vi konsumerer mindre og produserer mindre søppel.

- Vi mener det er viktig å markere at det finnes andre, mer rettferdige, mer bærekraftige og mer miljøvennlige måter å gå jula i møte på, sier hun.

I fem byer
Kjøpefri dag blir markert i Bergen, Moss, Kristiansund, Trondheim, og Oslo.

I Oslo foregår aksjonen på Egertorget. Her stilles det ut en sovende mammon og publikum kan fritt benytte seg av en kredittkortmakulerer.

På Torgallmenningen i Bergen tilbyr arrangørene et avslapningstelt med øvelser for stressede julehandlere.

Organisasjonene bak årets Kjøpefri dag er: Framtiden i våre hender, AUF, Grønn Hverdag, PRESS, Changemaker, Miljøagentene, KrFU, Senterungdommen, Spire og Grønn Ungdom, Norsk Folkehjelp og Frivillighetssentralen.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken