Gå til sidens hovedinnhold

Shopper for 50.000 kroner hver sommer

Denne svenske familien tar sommerferien på kjøpesenter.

(SIDE2:) Det svenske varehuset Gekås i Ullared, sør for Göteborg, har en helt spesiell plass i mange svenskers hjerter.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Filosofien deres går ut på å tjene lite på hver vare, for heller å selge enorme mengder varer. Og «enorme mengder» er ikke en overdrivelse.

Strømper, smågodt og fryseposer
Gekås selger 12 millioner par strømper, 2000 tonn godteri og 800.000 cd'er hvert år. I sommermånedene selger de 220.000 fryseposer hver dag!

- Det er jo bra at det er billig, men man har det jo også så gøy når man kommer hit, ler Maggan fra Göteborg. Hun tar turen hver sommer sammen med venninnen Gittan.

De elsker varehuset der det hører med til opplevelsen å stå timevis i kø, bare for å komme inn.

Tar det som ferie
TVNorge viser nå dokusåpen «Ullared», om den ekstremt folkelige butikken, der over fire millioner svensker, og 100.000 nordmenn, handler hvert år. Det er mange av kundene som kombinerer handleturen med årets sommerferie, og tilbringer tiden de ikke shopper med å kose seg på campingplass i nærheten.

Rose-Marie er en av de som hvert år tar med seg familien til Ullared. De tilbringer to uker hver sommer i telt, og bruker dagene til å handle alt de trenger til det kommende året.

- Vi trenger både sommer- og vinterklær til ungene, for det de har nå er utslitt. Og så trenger de både julegaver og bursdagsgaver, og jeg må har greier til barnebarna, så det kommer til å bli en hel del, forteller Rose-Marie.

Shopper til hele året
I fjor brukte familien 50.000 svenske kroner på varehuset i løpet av to uker. I år sier hun at de kommer til å bruke enda mer. Familien forsøker å handle alt de trenger til det kommende året i løpet av de to hektiske sommerukene i Ullared.

- Jeg har skrevet en liste på alt det vi må ha med oss hjem, og den er vel cirka på en meter, forteller Rose-Marie.

- Men de to første dagene er det mest bare impulskjøp. Man blir jo så ivrig, man vil ha alt, ler hun.

- Det er jo så billig her i forhold til hjemme.

Orker ikke shopping
I shoppingorgiet er det ikke alltid lett å holde oversikt, og Rose-Marie innrømmer at det har hendt at hun har kjøpt ting to ganger, og ikke oppdaget det før hun kom hjem.

Mannen Kjell orker ikke shopping, så han blir igjen på campingplassen.

- Jeg orker ikke gå rundt i timevis på varehuset. Jeg vet hva jeg skal ha, så det er kjapt inn og fort ut igjen, sier han.

- Men hun kan jo gå der inne fra åtte på morgenen til åtte på kvelden, sukker han og konsentrere seg heller om å fyre opp grillen.

«Ullared» var en stor seersuksess i Sverige, og dokumentarteamet fulgte shopperne i seks uker. Nå kan du altså se harryhandelen på norske skjermer.

Se «Ullared» på TVNorge, mandager klokken 20.30

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken