Gå til sidens hovedinnhold

Verdens beste markeder

Hit reiser du for det beste utvalget av mat, klær og «jukseprodukter».

Noe av det aller hyggeligste med å reise til fremmede byer er å oppleve spennende gatemarkeder og annerledes utsalgssteder. Sjarmen er der både ved genuine lokal markeder hvor de fastboende handler inn kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt til dagens middag, og mer utspekulerte turistfeller hvor man kjøpe alt mellom himmel og jord. Ifølge eyeflare.com er disse markedene vurdert til å være blant de aller beste i verden:

Antikkmarkedet i Dongtai Road, Shanghai
Handel og markeder er på langt nær noe nytt i Kina, og et av dette enorme landets mest kjente turistmarkeder er antikkmarkedet i Dontai Road. Markedet befinner seg i utkanten av Shanghais historiske sentrum og har nærmere 150 antikkbutikker samlet på begge sider av en 200 meter lang gate. Det er ikke vanskelig å tilbringe halve dagen her. Dette er stedet for skattejakt, enten det nå er kurver, keramikk eller Ming-vaser. Men tro endelig ikke at du kjøper en original utgave av sistnevnte, selv om prisen du blir forelagt tilsier at det er det.

Det forventes at du skal prute, og ikke vær redd for å gi et skammelig lavt mottilbud. For de av oss som ikke er eksperter på antikviteter, så lar vi oss like mye friste av gamle Mao-bilder, forseggjorte spisepinner, lanterner og andre håndverksprodukter vi assosierer med Kina. Åpent alle dager fra 09:00 til 18:00. På mandarin heter for øvrig markedet Dong Tai Lu.

Les mer om Shanghai og hent gratis reiseguide om byen hos Reiseplaneten.

Sarojini Nagar i New Delhi
At markedene i India har varer som ikke koster all verden av penger er noe de fleste vet. Sko kjøper du for rundt 30 kroner. Men samme hvor lite du selv mener du betaler, er det nok selgeren som har gjort det beste kuppet. Sarojini Nagar er et hovedmarkedene i New Delhi og markedet er nok for mange tragisk nok mest kjent for bombeangrepet i 2005.

Opprinnelig var markedet et sted hvor statsansatte personer kunne handle, men det har opp gjennom årene utviklet seg til å bli et sted hvor «hvem som helst» kan kjøpe «hva som helst». Sarojini Nagar består egentlig av flere markeder, blant annet Babu-markedet (nordvestlige hjørne), Subzi-markedet i sør, og så videre. Du finner alt fra mat til siste mote, ja, kopiene kommer hit før originalene kommer til sine merkebutikker. Åpent fra tirsdag til søndag, 10:00 til 21:00. Husk å prute!

Les mer om New Delhi og hent gratis reiseguide om byen hos Reiseplaneten.

Sentralmarkedet i Phnom Penh, Kambodsja
Er du på jakt etter sølvprodukter så har du kommet til rett plass. Det samme har du hvis du leter etter grillede kakerlakker, klokker eller brukte klær. Med andre ord er markedet i Phnom Penh et sted hvor mangfoldet dominerer.

Central Market holder til i en bygning i Art Deco-stil fra 1937, og som er noe av et landemerke i byen. Vest for bygningen finner du Monivong boulevard som er Phnom Penhs mest travle shoppinggate. Her finner du butikker både innendørs og utendørs.

Adressen til Central Market er Neayok Souk. Markedet heter lokalt Phsar Thmey. Ikke bland dette med markedet Phsar Kandal som ligger ved tempelet Wat Unalaum.

Les mer om Kambodsja og Phnom Penh hos Reiseplaneten.

Matmarkeder i Europa
Vi må jo ha med noen markeder i Europa også. Siden det er vanskelig å finne markeder med klær og «jukseprodukter» i vår verdensdel som kan måle seg med de du finner i østen, har vi konsentrert oss om matmarkeder.

Bologna la Grassa
Bologna i Italia er en flott by, hvor matbordets gleder settes i høysetet. Internt i Italia rangeres maten herfra som noe av det beste landet har å by på, og det sier ikke så rent lite. Det er alltid en fryd å rusle rundt i de smale gatene i nærheten av majestetiske Piazza Maggiore. Ikke minst for å besøke markedet La Grassa (den fete) i gaten Via Clavature. La Grassa er for øvrig et kallenavn på Bologna på grunn av byens fokus på mat. Kjøp håndlaget pasta i form av herlig tortellini, olivenolje og mye mer. Møt opp tidlig om morgenen.

Se fotogalleri fra vakre og spennende Bologna hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Bologna her.

Borough Market, London
Londons eldste matmarked holder fortsatt stand som et av de beste og hyggeligste matmarkedene i Europa. Delikatesser fra hele Storbritannia er tilgjengelig her. I tillegg finner du flere gode og hyggelige restauranter i umiddelbar nærhet. Det er alltid noe som skjer på Borough Market, enten det er kokkekonkurranser, spesialdemonstrasjoner av utenlandsk mat eller tilsvarende. Åpningstider er normalt torsdag til og med lørdag. Torsdag fra 11:00 til 17:00, fredag fra 12:00 til 18:00 og lørdag fra 08:00 til 17:00. Ta tuben til Borough eller London Bridge.

Få gratis reiseguide om London her.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken