Gå til sidens hovedinnhold

Shoppingfestival i Dubai

Astri og Jørgen Kaastad la vinterferien sin til De Forente Arabiske Emirater og Dubai. Her kan du lese deres reiseskildring.

(SIDE2): Da vi gledesstrålende fortalte slekt og venner at vi skulle på shoppingfestival i Dubai i De Forente Arabiske Emirater, var responsen relativt laber. Dette skyldtes to ting: - Ingen hadde hørt om festivalen før, og landet De Forente Arabiske Emirater gav dem heller ikke så mange vibber. Så da så. Vi reiste likevel.

Turen gikk tidlig morgen 3.2 2005 kl 06.05 med rutefly SAS/Lufthansa fra Flesland via København og Frankfurt. Vi landet på Dubai Airport samme kveld kl 21.50. Denne februardagen hadde vi reist fra et overskyet Bergen med sine +1 grader, og befant oss nå i deilige +22. Fin start på en ferie, syntes vi!

Luksus og olje
De Forente Arabiske Emirater ligger i Asia. Naboland er Qatar, Oman og Saudi Arabia, og når du bader befinner du deg i Persiske Bukta. Dubai er en by med ca. 800 000 innbyggere, og landet er en rik oljenasjon. I motsetning til Norge har landet ikke noe oljefond. På rekordtid (15-20 år) har De Forente Arabiske Emirater (hovedstad: Abu Dhabi) utviklet seg enormt. Landet har ubeskjedent som mål å bygge seg opp til å bli en av verdens ledende handels-nasjoner før oljen tar slutt, og vi skal ikke nekte på at de kan lykkes. For 20 år siden var Dubai en søvnig liten by som få syntes var spesielt interessant. Nå prydes strendene ca en mil utenfor downtown med prangende luksushoteller på rekke og rad.

Sjustjerners hotell
Et av moderne tids sju underverker er verdens eneste sjustjerners hotell, Burj Al Arab. Her må du ha en avtale; lunsj el.l (kan bestilles fra hotellet du bor i byen) for å komme inn.

En natts overnatting koster 5000,- for et dobbeltrom¿. Hotellet, som er formet som et segl, ligger på en kunstig bygget halvøy, og man regner med at det må ha fullt belegg i 400 år for å dekke inn hva det har kostet å bygge det. Vi må skynde oss å legge til at her bodde ikke vi. Vi bodde inne i byen på Regal Plaza hotel (bydelen Bur Dubai); et greit trestjerners hotell med veldig sentral beliggenhet til det meste. Kan anbefales. Det er air-condition på rommet. Med et delux rom får du en helt grei base for oppholdet ditt. Pris inkluderer henting/levering flyplass. Du får også frokost med på prisen som er ca 700 pr. natt for et dobbeltrom.

Klikk deg gjerne inn her for mer informasjon. Kontakt hotellet på regaldxb@emirates.net.ae.

75 % avslag
Shoppingfestivalen i Dubai feirer i år sine ti år på rad, og i år gikk den av stabelen 12.1 -12.2. Folket der nede er stolt av festivalen sin, og vi kan vel bare føye oss i rekken av gratulanter. Dette har de fått til. I et land hvor varer fra før er unntatt skatter og avgifter kan salg med avslag på opptil 75% gjøre den mest shopping-vante nordmann litt positivt forbauset. I tillegg til en skammelig lav pris fra før er det lov til å prute, til og med i shopping-sentrene.

Det er likevel ikke alle varer det svarer seg å løpe langt etter. Mobiltelefoner, PC-utstyr og annen elektronikk kan du få like billig her hjemme på salg, selv om vi fant positive unntak der nede. Men røverkjøp på slike varer er lite sannsynlig å snuble over.

Derimot fylte vi fort opp kofferten med klær og sko. Her kunne vi med litt is i magen gjøre gode kupp. Hva sies til flotte selskapssko i silke i alle regnbuens farger med perler håndbrodert på til 40 kroner eller merkeskjorter til 35? Skredderne i de mange soukene (= butikker med samme salgsprodukter samlet i et område) formelig gned seg i nevene når vi stoppet opp for å beundre de mange nydelige stoffene de hadde å tilby. For å få sydd seg en kjole (velg selv modell) tar de i gjennomsnitt 100 kroner for arbeidet. En nydelig spesialsydd kreasjon til deg trenger derfor ikke koste mer enn et par hundrelapper, og da er du samtidig garantert at naboen ikke tropper opp i samme plagg på neste fest.

Souker fantes det nok av. Vi kan ikke nevne shoppingfestival i Dubai uten å komme inn på gullbutikkene.

Lave gullpriser
De har to slike. Souken i bydele

n Deira og The new goldsouk som ligger i Bur Dubai. Byen Dubai er delt i to av en elv. Vi besøkte den i Deira, og ble vel tatt litt på sengen av det som møtte oss: 400 gullbutikker og smykkene som henger i vinduene er gedigne. I Dubai får man fatt i 18-,22- eller 24-karat gull.

Gullprisen regnes som en av de laveste i verden, og fargene på gullet er utrolig spennende. Her kan du f.eks kjøpe rødt gull hvis du vil! Men uansett er pruting et stikkord enten du skal kjøpe klær eller gull. De forventer faktisk at du skal begynne å prute, og da er 20 til 50 prosent i reduksjon noe du med litt trening lett kan oppnå.

Hvis du blir sliten av å gå i de mange soukene (Det blir du!), og du fremdeles kan skvise inn noen varer i kofferten din, så er et av de mange shoppingsentrene stedet for deg.

De ligger spredd rundt om i Dubai. Her selges stort sett elektronikk, tepper, klær og sko. Med 40-75 % avslag (annonsert i butikkvinduene) på allerede gledelig pris kan du enkelt gjøre gode kupp her. Vi nevner to fasjonable sentre (Wafi City og Mercato Mall) og et «midt-på-treet»-senter som heter Lamcy Plaza. Alle disse ligger i Bur Dubai. Ta deg gjerne turen bort på Deira-siden til Deira Shopping Centre. Dette er greie butikker å besøke for å gi deg et snitt på utvalget av gode merke-varer, og i motsetning til soukområdene er dette sentre som ligner litt på de vi har i Norge.

Billige kopier
Vil du kjøpe kopivarer kan du ta turen til Karama Shopping Centre. Her ligger butikkene som perler på en snor på gate-plan, og ivrige indere er ivrig interessert i få deg inn i butikken sin. Ta med godt humør og dispril, for her kan du fort bli ør i toppen. Men absolutt verdt å besøke. - Special price for you Madame. De er flinke til å sette utenlandske damer i fokus. Et tips til norske menn¿? Vi bare spør.

Du blir sliten av å shoppe i Dubai. Vi anbefaler deg å puste ut mellom slagene i en av de mange koselige parkene som ligger rundt om i byen.Creek Park er en forhodsvis stor og romslig fredelig oase, og her kommer den vanlige innbyggeren av Dubai for å koble av nede ved elvebredden.

Hele familier tar med seg store tepper som de sprer utover en fantastisk frisert gressplen. Lassevis av mat og campingstoler kommer fram på et øyeblikk, og så tar de noen timer med kombinasjonen avkobling og matøkt. Koselig å få oppleve!

Dra på stranden

Jumeirah Park ligger borte på strand-delen av Dubai, og er en offentlig park med bademuligheter. Stranden er flott, og her er slettes ikke overfyllt. Felles for parkene er at du betaler 10-20,-.

De offentlige strendene er gratis. Skal du inn på en strand som er tilknyttet et av hotellene kan du risikere å punge ut med flere hundrelapper. Ingen vits i gå dit. De offentlige strendene er like flotte, og du har mer enn god nok plass å boltre deg på. Får du liggesår av håndkleet ditt kan du leie deg en vann-scooter eller stå på brett. Utleie-boder florèrer, og de er godt synlig på stranden. Ta med håndkle å ligge på!

For å komme deg rundt omkring er taxi den beste løsningen. Disse er rimelige og har dessuten taksameter, så du slipper å lure på om du har betalt overpris. Prisen starter på 3 dirham som tilsvarer 6 kroner. Dubai har ingen taxiholdeplasser, så overalt er det lett å praie en bil. De kjører rundt på slump for å få seg en tur, og det er mange taxier i Dubai. Vi betalte aldri mer enn 40-50 kr. Da kjører du i allefall i 20 minutter. Sjåførene forventer heller ikke mye tips. Det holder for en kort tur å runde opp til nærmeste hele dirham.

Ørkensafari
Ørkensafari i ymse varianter er også noe du bør få med deg. Besøk gjerne sjømannskirken (The Norwegian Seamen’s Centre/Church).

Der fikk vi en brosjyre om turer du kan ta. Sier du at du har fått tips om firmaet fra sjømannskirken får du bra avslag på pris.

For 300 kroner per person blir du hentet i en terrengbil på hotellet du bor. Så kan turen kanskje gå til Hatta. Dette er et fjellområde, hvor veien gjerne er i tørre elveleier. Du får også kjøre berg-og-dalbane i bilen over sanddynene ørkenen som omkranser området. Godt tips:- Ikke sitt bakerst i bilen.

Telefonnummeret til kirken finner de til deg i resepsjonen på hotellet. Dette er en heldagsutflukt. Lykke til!

Varmt og godt
Vi var i Dubai fra 3.2 – 12.2 2005. Du kan kjøre unna det meste av det Dubai har å tilby på kortere tid, men bare en langweekend blir nok i korteste laget. Reis gjerne i tidsrommet november t.o.m februar. Da ligger vanligvis temperaturen på 20-26 grader. I sommermånedene kan det bli i varmeste laget for oss nordmenn. Ville du gått på tur utendørs i 50 varmegrader? Bestem deg på forhånd om du vil ha by- eller badeferie før du booker hotell. Det er lange avstander fra strandhotellene og inn til byen.

Foreløpig er det desidert billigst å bestille rutefly og hotell via nettet sammenlignet med charter-priser. Fly tur/retur i februar kom på ca 5500,- pr.voksen. Men sjekk litt før du bestiller. Det er store prisforskjeller hos de forskjellige flyselskapene. Skjekk foruten Lufthansa gjerne med Brittish Airways. De har av og til gode tilbud!

Vi (ektepar i 40-50 årene) reiste uten barn nedover, men du må gjerne ta med deg hele familien hit. Fornøyelsesparker, klima, vennlige mennesker, en utrolig ren by, flotte strender og et generelt lavt prisnivå vil få deg til å nyte livet og ferien. Dubai ligger bare 5 ½ time med fly fra Frankfurt, og er på denne årstiden faktisk et interessant alternativ til f.eks Kanariøyene.

Er du ennå litt skeptisk til å pakke kofferten og legge i vei? Da må vi skynde oss å fortelle om «Raffles»

Hver dag/uke, avhengig av hvilket produkt du kjøper, kan du vinne utrolige premier! Det hele går ut på at du kjøper gull,sko,elektroniske produkter etc. i en butikk. Når du har betalt for varen (må overstige 100,-/300,-kr) får du utlevert et lodd. Dette fyller du ut med navn, adresse og eventuelt e-mail adresse + telefonnummer hjemme. Så kan du vinne en bil fritt levert hjemme i Ola Dunk-land, gull-barrè, Jorden rundt-reiser med mer. De Forente Arabiske Emirater er interessert i å få deg nedover på en prøvesmaking av hva det gode liv har å tilby. Og vi legger til: - Du blir garantert ikke skuffet.

Vi sier til slutt: Løp og kjøp.God reise!

Med gode anbefalinger fra

Astri og Jørgen Kaastad