I jungelen av julegaver og tilbud er det lurt å tenke på hva mottakeren faktisk har behov for å få. Gaver som blir stuet bort i skuffer og skap bidrar bare til rot og unødvendig forbruk.

Det er flere måter man kan gi mer bærekraftige gaver til jul. Gaver som varer lenge og som er av god kvalitet er smart. Vintage og gjenbrukbare produkter er et godt alternativ. Opplevelsesgaver og tjenester er også en sikker vinner under treet.

Her kan du finne inspirasjon til grønnere gaver under det grønne, glitrende treet:

1. Vintage- og gjenbruk gave

Dette vintage slipset fra Brioni kan brukes med god samvittighet. Det er nemlig plukket ut blant Miintos 40.000 vintage produkter.

Gjenbruk kan være like fint som nytt og man kan ofte få produktene til en billigere penge. Bra for miljøet er det også.

Her ser du flere vintageskatter.

2. Overnatting i tretopphytte

Gi bort en opplevelse i gave. Det er både en gave som gir glede og som er godt for miljøet. Hva med en annerledes kveld med overnatting i toppen av et tre?

Gaven som tar deg høyt opp i et tre passer perfekt under juletreet. Her kan du booke overnatting i en tretopphytte.

3. Gi bort en konsert

Å gi bort en konsert er både en personlig gave og noe man kan glede seg til lenge etter at julen er forbi. For eksempel Imagine Dragons som kommer til Bergen 27. juni 2022.

Her finner du flere opplevelser.

4. Gjenbrukbart bakepapir

Dette produktet virker kanskje som en kjedelig gave, men det er et produkt som gir glede på sikt. Tenk deg å nesten aldri gå tom for bakepapir igjen? Dette bakepapiret kan gjenbrukes ca. 1000 ganger, det har non-stick effekt og tåler opptil 260° C.

Den største bonusen med papiret er at du ved enkel resonnering kan regne deg frem til at du sparer jordkloden for ca. 1000 bakepapir.

Her finner du gjenbrukbart bakepapir.

5. Gavekort på lydbok

Et gavekort fra Storytel er en fin gave til familie og venner som bor et stykke unna. Gavekortet kan nemlig sendes digitalt. Et gavekort fra Storytel gir muligheten til ubegrenset lesing og lytting fra nettbrett eller mobil.

En smart gave som passer de fleste. Her finner du gavekort på lydbok.

6. Digitalt italiensk matkurs

Gi bort noe lærerikt. Et digitalt italiensk matkurs er en kombinasjon av et kurs og en hyggelig kveld med en profesjonell kokk som lærer bort sine italienske oppskrifter.

Dette får du i kurset:

💻90-120 minutter direktesendt, digitalt italiensk matkurs.

👨🏻‍🍳Ledes av en profesjonell kokk og assisterende moderator.

Her finner du kurset. Her og her finner du enda flere opplevelser.

7. Gavekort på kino

Gavekort på kino er en fin gave til de fleste, og spesielt til folk man ikke aner hva man skal gi. Med et gavekort på kino kan nemlig mottakeren selv velge hva de vil se og det blir sjelden feil.

Du finner kinogavekort både her og her.

8. Metallsugerør

Engangsprodukter er sjelden lønnsomt i lengden. I følge butikken kastes det ca. 500 millioner sugerør hver dag. Sugerør i rustfritt stål havner ikke i søpla etter en gangs bruk, men kan vaskes og brukes om igjen.

Her finner du metallsugerørene.

9. Bestill en julehilsen fra en kjendis

Hva gir man til personer som har alt? Her kan man tenke kreativt. Hva med en hilsen fra favorittfotballspilleren, favorittskuespilleren eller en kjendis fra årets TV-program.

I tillegg til overraskelsesmomentet og det personlige preget en slik gave har så er det også en gave som ikke blir liggende i en skuff. Perfekt gave til en som bor langt unna.

Her kan du bestille julehilsen fra en kjendis. For eksempel fra den svenske Hollywood-fruen Maria Montazami eller Gaute Ormåsen.

10. Strømpebukser som (nesten) ikke blir ødelagt

Disse strømpebuksene er rett og slett geniale. De er laget i et stoff som er utrolig slitesterkt og som ikke rakner lett. Undertegnede har kjøpt ett par, og flere skal det bli.

Produkter av god kvalitet og som ikke blir ødelagt med en gang er bedre for miljøet. Disse strømpene er en perfekt gave til kvinnene i ditt liv.

Her finner du strømpebuksene.

11. Redesign bok

I denne boken lærer man om gjenbruk og redesign av klær - slik at man slipper å kjøpe nytt. Boken inneholder 15 enkle trinn for trinn oppskrifter med alt fra klær til bager.

Denne gaven fortsetter å gi både til mottakeren og til miljøet. Boken passer fint for unge fra 9 år og voksne som vil lære seg å sy. Det kreves ingen forkunnskaper.

Her finner du boken.

12. Gavekort på Hello Fresh

Matkasse fra Hello Fresh er en gave til hverdagen. Kassene er fylt med ingredienser og oppskriftsark, slik at man får full kontroll på middagen uten å måtte handle og planlegge på forhånd.

Vi har testet kassen. Det kan du lese mer om her: Dette sparer vi penger på og det er utrolig godt.

Et stort pluss med matkasser er at man ikke trenger kjøpe mer mat enn akkurat det man trenger til middagen. Hvor mange gulrøtter eller poteter har man ikke fått med ekstra når man bare trengte et par?

Gavekortet kan brukes på alle Hello Freshs matkasser og oppskrifter. Her finner du gavekortet.

13. Paint & Sip

Gi bort en opplevelse dere kan dele sammen. Dere kan for eksempel bli enige på forhånd om at årets gave er en opplevelse sammen, eller overraske med en opplevelse under treet.

Konseptet Paint & Sip er enkelt. Dere får utdelt maleutstyr og et glass mens en instruktør viser vei. Her finner du aktiviteten.

14. Gjenbrukbar sminkefjerner

Denne gjenbrukbare sminkefjerneren er et miljøvennlig alternativ som kan erstatte bruken av engangspads. Sminkefjerneren tåler opptil 1000 vask og fjerner sminke kun ved hjelp av vann.

Godt for både miljøet og lommeboken. Her finner du sminkefjerneren.

15. Engangsgrill

Engangsgrillen Eco Grill er ikke som andre engangsgriller. Den er laget av tresorten or og er derfor enkelt nedbrytbar i naturen. Perfekt gave til din Lars Monsen.

Informasjon om grillen:

🍀Gjenvinnbar engangsgrill

🌲Laget av or

⚖️Vekt: ca. 1,3 kg

💦Tennvæske er ikke nødvendig

🔥Brenntid: 1,5-2 timer

Her finner du den.

16. Salsakveld for to

En salsakveld passer både til en danseløve eller til en som aldri har vært på dansegulvet. Kurset krever nemlig ingen forkunnskaper. Denne gaven passer godt til par.

Her finner du kurset.

17. Gi hjemmelagde godsaker

Lag deilige hjemmelagde godsaker som du kan gi bort i gave. En personlig og praktisk gave som blir brukt (spist).

Glasset er også en gave i seg selv som kan brukes om igjen. Her finner du det.

18. Gi en tur

Gi bort en helgetur utenom det vanlige. Her kan du få inspirasjon til alt fra romantiske turer til sporty opplevelser.

Forslag: En natt i svevetelt.

19. Praktiske ting

Disse gavene sier kanskje ikke WOW og HURRA - men praktiske gaver gir glede i lang tid fremover.

Gaver som er nyttige og som erstatter engangsprodukter er både bra for miljøet og lommeboken.

Forslag: Stasher oppbevaringspose i silikon

🙅‍♂️Ingen plastikk

🍀Gjenbrukbar

💦Tåler oppvaskmaskin og mikroovn

Her finner du den.

20. Gavekort på opplevelser

Et gavekort på opplevelser kan brukes fritt på hele utvalget til True Story. En perfekt gave når du ikke aner hva du skal gi og som du er garantert at faller i smak.

Her finner du gavekortet. Det er mulig å velge pris selv.

Gavepapir

Når gavene er i boks gjenstår det å pakke dem inn. Her kommer en liste til inspirasjon for en mer miljøvennlig innpakning:

📜Kraftpapir

📰Avispapir

👔Tøystykke

🐝Bivokspapir

🎁Spar på gavepapiret

Tips: Tidlig ute? Hva med å gi en adventskalender med mening.