Hvorfor velge robotstøvsuger? Svaret er så enkelt som at du slipper å tenke på å støvsuge, sier Otto Robsahm. Han er kjent fra TV som «Sinnasnekker´n», og tjenesten TeamOtto.no.

Den erfarne håndverkeren har fire barn og smarthjem, og robotstøvsuger er derfor en selvfølge i hjemmet - både når det gjelder vedlikehold, og for å bruke mindre tid på rengjøring.

– Jeg er ikke glad i å vaske. Med robotstøvsuger får jeg mer tid til familien, og prosjekter jeg brenner for, sier Robsahm.

Her finner du stor oversikt over ulike merker og robotstøvsugere. Og her er en oversiktlig guide for deg som bor i hus, leilighet, eller ønsker en rimeligere støvsuger:

BESTE ROBOTSTØVSUGER FOR HUS

NEATSVOR X600 PRO er blant testvinnerne i år. Robotstøvsugeren har både mopp og vask - så du kan altså stille den inn til å støvsuge og vaske hele huset!

Batterilevetiden er på 120-180 minutter, og den lader deretter automatisk.

Du styrer husarbeidet via en app, som er kompatibel med Google Home. Og er du ikke hjemme kan du da følge med via telefonen og sjekke når det er skinnende rent - eller hvor lenge det er igjen.

Neatsvor X600 PRO ble kåret til best i test både 2021 og 2022 av Tekguiden. Den fikk spesielt pluss for overlegen sugekraft og app-funksjon. «Spesielt når vi testet støvsuging av hundehår merket vi at den kraftige sugekapasiteten på 6000 PA gjorde en merkbar forskjell sammenliknet med mange av de andre modellene», heter det i testen.

ROBOROCK S7 er blitt kåret til best i test av tek.no, mye takket være den soniske vaskingen som faktisk skrubber gulvet i stedet for å bare skli over.

Her finner du den.

Versjonen Tek har kåret til best i test er den som kalles S7+, hvor plusstegnet indikerer at den kommer i en pakke med dokkingstasjon. Med dokkingen slipper du å tømme støvsugeren selv mellom hver vask, og selv om du må tømme dokkingen/poser gjøres ikke dette hver gang.

Dokkingstasjonen finner du her.

S7 kan også løfte moppen opp når den kjører over tepper og liknende, noe som gjør at den i praksis kan være på hele tiden.

Disse nyvinningene kommer på toppen av en allerede fantastisk robotstøvsuger. - Tek.no

Robotstøvsugeren kommer med automatisk romgjenkjenning og kartlegging av opptil 4 etasjer, samt en vibrasjonsteknologi som skrubber gulv opptil 3000 ganger per minutt. Du kan styre støvsugeren via mobilapp (Android og iOS).

Den forrige testvinneren Roborock S6 MaxV finner du på tilbud her. Den er også et supert valg, som en del billigere enn S7.

IROBOT ROOMBA I7150 er kjent for svært gode rengjøringsresultater, men ligger i en høyere prisklasse.

Fordelen med denne er kraftig sugeevne, så den passer bra for familier med dyr eller allergi. Det som er ekstra luksus er at den kan tømme seg selv i en ekstern støvbeholder, slik at du over lengre tid slipper å tenke på å støvsuge. Har ellers de fleste tekniske egenskapene du bør forvente av en robotstøvsuger.


Sinnasnekker´ns beste tips når du kjøper robotstøvsuger:

Generelt mener Robsahm at folk bør automatisere huset sitt så mye som mulig. Da kan mye av det tekniske i huset styre seg selv - som robotstøvsugeren som går om natten, eller når familien ikke er hjemme.

- Mine beste tips når du velger robotstøvsuger er selvsagt å sjekke at den rengjør godt, deretter bør den være stillegående, styres via app, både tømme og lade seg selv, og komme til på de fleste steder og over dørterskler.ROBOTSTØVSUGER FOR LEILIGHET

iROBOT ROOMBA 694 er en enklere versjon av iRobot-familien, ved at den for eksempel har en kortere driftstid. Du trenger kanskje ikke like mange timer med robotstøvsuger hvis du ikke har så stor plass?

Støvsugeren lover likevel å fjerne både små og store støvkorn, både på tepper og hardere gulv. Roboten unngår trapper og andre hindre/gjenstander, og rengjør langs lister.

CLEVERIO T-800 kartlegger rommene i sanntid, og øker sugekraften automatisk på tepper. Styres også vi app, eller med fjernkontroll hvis du ønsker.

- Veldig fornøyd med denne robotstøvsugeren, heter det fra en person som har anmeldt robotstøvsugeren hos Kjell & Company. Vedkommende gir pluss for høy sugekraft, våtmopping og at den rengjør godt.

CLEANMATE S1000 havnet blant toppen i svenske Aftonbladet i 2019. Avisen testet 12 ulike robotstøvsugere, og denne fikk høyest poengsum hos söta bror.

Dette er Cleanmates mest innovative robotstøvsuger, men likevel ikke blant de dyreste på markedet. En smart robotstøvsuger for deg som bor i leilighet, og også fungere godt i hus.

Her kan du lese mer og finne robotstøvsugeren.

RIMELIGE ROBOTSTØVSUGERE

De mest avanserte robotstøvsugerne koster selvsagt en del - fordi de har flere smartfunksjoner og svært gode rengjøringsevner.

Men hvis du ikke er ute etter timevis med batteritid, har store overflater og kan tømme maskinen selv, finnes det noen rimeligere alternativer. Funksjonen er likevel den samme, du kan ligge på sofaen å se HBO, mens det støvsuges.

NEDIS har en støvbeholder på 0,3 liter og du slipper pose. Robotstøvsugeren har en batteritid på 90 minutter.

VILEDA VR201 PET PRO ligger lavere i pris, men er likevel ikke blant de aller billigste. Reklamerer for å være god på dyrehår og har en driftstid på 1,5 time.

SMART ROBOTSTØVSUGER er den rimeligste varianten vi har funnet, og også den enkleste versjonen. Batteridrevet og skifter automatisk retning når den støter på hindringer. Brukstiden skal være på 80 minutter.