Prisen for Beste norske kokebok deles ut av bokhandlerkjeden Norli, og årets utdeling blir den 14. i rekken. Nå er finalistene klare.

Juryen har vurdert 25 kokebøker etter et bredt spekter av kriterier: Foto og trykk, språklige kvaliteter, kreativitet og originalitet, og design.

- Tre trender preger årets kokebokutgivelser: Mat med stor vekt på plantebaserte ingredienser vinner terreng, sier jurymedlem og kokeboksamler Per A. Borglund, som også er redaktør i magasinet Mat fra Norge.

Dette er de fem nominerte kokebøkene

Asiatisk mat

En ekstremt visuelt tiltalende utgivelse i stort format, en kombinert salongbord- og kokebok. Kulinarisk byr den på en rundreise i store deler av Asias fristende matfat, med enkle oppskrifter stort sett basert norske på norske råvarer og eksotisk krydder.

Her finner du boken.

Barnas aller beste kokebok - 80 favoritter fra Geitmyra

Både Geitmyra matkultursenter for barn og forfatteren tar de minste kokkene på alvor. I en variert og en pedagogisk kokebok blir de unge introdusert for norske mattradisjoner og får god råvarekunnskap. Dette er naturfag i praksis. Også barn lever bedre når de spiser bedre!

Her finner du boken.

Hellstrøms grønne hemmeligheter

Hellstrøm blir en bedre og bedre formidler, og i en sober, franskinspirert kokebok er det rett på sak med enkle og gode oppskrifter. Maten er grønn, uten å være bare vegetarisk. Dette er en vakker og fargerik kokebok med gode grafiske grep og tydelige bilder.

Her finner du boken.

Potetkokeboka - en kjærlighetserklæring

En bok man knapt har sett maken til på norsk, med stor variasjon og til stor inspirasjon. Poteten er på vikende front på norske middagsbord, og dette er en viktig utgivelse der ambisjonen er å vise at knollen duger både til hverdag og fest.

Her finner du boken.

Aichas salatfantasier - Mer salat på alle fat

En bok som på alle måter gjennomført bok, med vekt på variasjon, sunnhet og i stor grad plantebaserte (og fargerike!) ingredienser. Også Aicha Bouhlou surfer på en grønn bølge, uten å bli helt vegetarisk. En frodig og appetittvekkende utgivelse.

Her finner du boken.

Juryen består av:

  • Per Borglund (redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling)
  • Matthias Kappelhoff (Testleder for sensoriske tester og Produktutviklingskokk i Coop Norge)
  • Janneken Øverland (tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene)
  • Knut Stene-Johansen (professor i litteratur og matskribent)
  • Andreas Reutz (designer hos Bouvet)
  • Camilla Tvedt (kategorisjef Norli)