Bryllupsdag er den dagen din partner og du inngikk ekteskapet. Det vanlige er å markere de 15 første hvert eneste år, og så hvert femte år etter det.

Etter 50 år med ekteskap er det gullbryllup, men før det er det mange andre bryllupsdager som kan markeres med gaver og oppmerksomhet.

Det er vanskelig å vite hvor alle tradisjonene med bryllupsdager, og hvorfor de forskjellige tingene har blitt hvordan man markerer bryllupsdagen. Tradisjonen med å markere med gaver og annet er sannsynligvis nordisk-germansk, og er veldig like i Tyskland, Norge, Danmark og Sverige.

Her finner du blomster til bryllupsdagen

Her får du guiden til bryllupsdagene:

1 års bryllupsdag: Papirbryllup

Det første året er markert med papir. Papiret er både sterkt, men kan også rives i stykker. Et hvitt papir er også symbolet på den nye starten man har sammen.

I flere germanske tradisjoner markeres det også på veien til den første ordentlige bryllupsdagen. Etter et halvt år kan bryllupet markeres med en drømmedag, og etter 3/4 år er det ølbryllupsdag. Vi har en mistanke om at det sistnevnte muligens er en oppfinnelse fra en øltørst ektemann en eller annen gang for noen hundre år siden.

Gavetips til papirbryllupet

En bok
Hva med denne romantiske klassikeren fra Ernest Hemingway?

En notatbok
En god, gammeldags klassisk notatbok i god kvalitet vil alltid falle i smak og passer godt for et papirbryllup.

Kort
Naturlig nok vil et kort være en fin gave på bryllupsdagen. Du finner et fint utvalg her.

Poster
Hva med kjærlighetsplakater for å markere det første året sammen? Her finner du det.

En moderne versjon av den første bryllupsdagen er at dette er klokkedagen. Det vil si at man gir hverandre en klokke for tiden man har sammen. Du finner klokker her.

Blomster til bryllupsdagen finner du her

2 års bryllupsdag: Bomullsbryllup

Bomull er ofte starten på noe som skal vare, og etter to år begynner et par å kjenne hverandre enda bedre. Selv om mange har vært kjærester en stund før giftemål er det etter to år fastslått en slitesterk union mellom to mennesker. Denne bryllupsdagen markeres ofte med å gi hverandre litt ekstra oppmerksomhet.

Gavetips til bomullsbryllupet

Bomullsundertøy
Det er ingen tvil om at et godt bomullsundertøy er en holdbar gave til begge kjønn, og du finner et godt utvalg her. Etter to års ekteskap skal det også være greit å finne størrelsene.

En personlig t-skjorte
Etter to år er dere gode venner og et par som kjenner hverandres sider godt nok til å velge ut en morsom og personlig t-skjorte. Her finner du et strålende utvalg for begge kjønn.

Sengesett i bomull
Et vakkert sengesett til deres felles seng er en gave som begge kan like lenge, og ha felles nytte av. Sjekk blant annet disse.

3 års bryllupsdag: Lærbryllup

Det slitesterke læret markerer at dere nå er i ferd med å bli et etablert par. Deres store indre styrke kombineres nå til en romantisk enhet. Tallet 3 symboliserer ekspansjon, og utvidelse og ofte er det flere i familien etter 3 år om det ikke var det fra før av.

Gavetips til lærbryllupet

Lærhansker
Det er ingen tvil om at vanter eller hansker passer godt for begge kjønn. Her finner du klassikere til kvinner og her finner du virkelig gode til menn.

Vesker
Både kvinner og menn vil like en god veske i ekte skinn. Du finner kvalitetsvesker for kvinner her og her for menn.

Interiør
Det er mye godt interiør som har skinn. Hva med denne designvinneren av en høyttaler? Eller så kan du gå for en stol eller en sofa i skinn? Sjekk her for mange gode valg.

PS! For de litt mer vågale kan man finne voksenlær her

4 års bryllupsdag: Blomsterbryllup eller linbryllup

Denne bryllupsdagen har to tradisjoner, så det er litt valgfritt hvordan det markeres at kjærligheten kanskje på nytt trenger litt oppmerksomhet. Det er usikkert hvorfor denne dagen har to forskjellige tradisjoner, men i Tyskland er dette kun linbryllup mens man i Sverige markerer blomsterbryllup.

Gavetips til blomsterbryllupet er selvfølgelig blomster.

Gavetips til linbryllupet er anbefalt å være sengesett i lin. En fin gave som begge nyter godt av. Vi anbefaler å gå for høykvalitets-lin.

5 års bryllupsdag: Trebryllup

Tre er i drømmetydning seksuell tilfredstillelse, og etter fem år skulle man tro at det er noe som fungerer godt i et ekteskap. Lager du noe av tre skal det bety at du klarer å forme ditt liv slik du ønsker. Ekteskapet er etter fem år solid som et tre, men det vokser fortsatt.

Gavetips til trebryllupet

En hagebenk i tre
Om ekteskapet har gitt hus og hage er en hagebenk for dere to en investering som både innehar symbolikk og er praktisk. Sjekk denne.

Et skjærebrett
Det finnes billige versjoner, og det finnes noen som passer til at dere har vært et par i 5 år. Dette er gourmetversjonen.

Etter fem år er det også kanskje på tide å gjøre noe med hjemmet? Et prosjekt i tre sammen kan være gaven dere gir hverandre. Få inspirasjon og guider her. Det er også etter fem år det kan være på tide å ta en skikkelig ferietur sammen, så får det være at det blir trebrygge som blir det som passer til symbolikken.

6 års bryllupsdag: Sukkerbryllup

Kan det bli søtere? Den sjette markeringen av ekteskapets inngåelse er et sukkerbryllup. Sukker symboliserer suksess, og seks år er noe å feire. Er dere nå fortsatt like glade i hverandre uten skjær i sjøen er det på tide å feire skikkelig.

Det beste er selvfølgelig å bestille en virkelig god kake, eller noen annet søtt og morsomt. For de litt mer avanserte kan dette spiselige settet hete opp de fleste kvelder.

7 år bryllupsdag: Ullbryllup

Denne nordiske varianten av det som var kobber i Europa skyldes nok klimaet vårt, men ull er en varme også et forhold trenger etter syv år. Kjøp et godt ullplagg, eller bare lag en koselig varm stemning hjemme. Det kan være at det trengs!

Hva med et klassisk ullskjerf som gave? Dette slår garantert alltid an. En like stor klassiker er et virkelig godt ullpledd.

8 års bryllupsdag: Bronsebryllup

Hadde dette vært olympiske leker er dette tredjeplassen på seierspallen, men dette er et forhold som har overlevd mye og fortjener oppmerksomhet.

En god gave kan være kjøkkenutstyr i bronse, eller bare i fargen bronse. Kjøp noe som kan vare like lenge som forholdet har vart slik som denne kjøkkenmaskinen. Du kan også gå for interiør i bronse, som dette.

9 års bryllupsdag: Keramikkbryllup

Keramikkbryllupet er den niende bryllupsdagen. Akkurat denne bryllupsdagen har mange nasjonale variasjoner mellom landene i Europa, men i Norge har det blitt tradisjon for keramikk, som også slik det er i USA og England. Det både sterke og skjøre i keramikken er nok et godt bilde på et ekteskap som har vart i ni år. Bryllupsdagen bør markeres godt.

Her finner du mange fine gaver i keramikk (Alt fra kopper til kar!)

10 års bryllupsdag: Tinnbryllup

Den tradisjonelle måten å markere bryllupsdagen på etter 10 år er med tinn. Tinn tåler mye, er lett å forme, men kan også sprekke. Siden tinn ikke er så utbredt lenger, unntatt som interiørdekorasjon, har det i moderne versjoner av markering av bryllupsdag blitt til at 10 års bryllupsdag feires med diamant.

Det er ikke alt for lett å finne gode ting som vil fungere som tinngave om du ikke vil gi bort noe som ligner på en pokal, og om du ikke vil gå for diamanter så anbefales det å kjøpe noe som er personlig og sier noe om dere som par.

En reise er for eksempel aldri feil. Hva med å ta en reprise av bryllupsreisen? Sjekk om hotellet er ledig her.

11 års bryllupsdag: Stålbryllup

Den moderne versjonen av stålbryllupet er smykker og tilbehør, om du synes det er vanskelig å finne noe i stål. Et forhold som har vart i 11 år er sterkt, men behøver fortsatt pleie.

En veldig god gave til bryllupsdagen med tradisjonell vri for 11 år er klokker i stål. Ellers kan små og store interiørgaver med mye eller lite stål fungere, slik som dette. Kjører du litt mer moderne vri kan du sjekke etter smykker her.

De litt mer voksenavanserte kan kjøpe noe annet i stål.

12 års bryllupsdag: Silkebryllup

Silkebryllupet er mykt, behagelig og sensuelt. God silke er luksus, og silkebryllupet bør også markeres slik. Et dusin år er vel verdt å gjøre noe spesielt ut av. Dette er også en av bryllupsdagene hvor det er enkelt å finne gaver, spesielt til henne.

Gavetips til silkebryllupet:

Klær i silke, selv om det er silkepyjamasen som nok er den store klassikeren.

Enda mer klassisk er nok et silkeskjerf, sjekk utvalget her. Du kan eventuelt kjøpe noe av det mest eksklusive undertøyet i verden. Se bare her. Etter 12 år fortjener hun kanskje det?

Eller hva med et deilig hotellopphold på et norsk hotell?

12 1/2 års bryllupsdag: Kobberbryllup

Du er nå halvveis til sølvbryllupet, og mange velger å markere det spesielt. Det kalles ofte kobberbryllupsdagen.

Her finner du blomster til bryllupsdagen

13 års bryllupsdag: Blondebryllup

Etter tretten år er det mange år med lykke som skal markeres, og bryllupet som har gått fra å være knipling til blonder er fint å markere sammen som en av de siste bryllupsdagene som markeres kun ett år etter den forrige. En mer moderne, kjønnsnøytral versjon, er at dette er den bryllupsdagen hvor man kjøper et dyrt plagg som skal vare resten av ekteskapet.

Blonder er det på mye, men for de fleste ektefolk er dette undertøy for henne.

Skal vi anbefale gode eksklusive plagg bør du handle her til henne og her til ham.

14 års bryllupsdag: Elfenbensbryllup

Denne markeringen har en tradisjon som ikke lenger er like aktuell for veldig mange. Elfenben må her mer sees på som en overført betydning, og ikke at du skal kjøpe noe som er utrydningstruet og forbudt. Det er kanskje derfor den har blitt erstattet av smykker av gull i mer moderne beskrivelser. Samtidig er dette en bryllupsdag mange unngår å markere for å spare opp til året etter.

Her finner du blomster til bryllupsdagen

15 års bryllupsdag: Krystallbryllup

Den siste bryllupsdagen med bare ett års feiring siden den forrige er krystallbryllupet. Dere har nå vært gift i hele 15 år, og styrken er stor i krystallen. Den kan likevel knuses, og da går den i tusen biter. Solen skinner godt gjennom krystallene, og har dere fortsatt tak på det sosiale er dette starten på resten av livet sammen.

Gavetips: Glass i krystall som disse designklassikerne eller en krystallvase som dette.

17 1/2 år: Fleskebryllup

Dette er en bryllupsdag som er regnet som en av de morsomste. Tanken er å fleske til, men mer bokstavelig. For de som spiser svin er dette bacon og grisekjøtt, men den viktigste tanken er å spise godt sammen.

Spis gjerne ute, hva med på et hotell?

20 år: Porselensbryllup

Porselen er skjørt, men etter 20 år kan det også sies at det er klassisk. Dette er bryllupsdagen man tar virkelig vare på. Porselen finnes i mange utgaver, men ofte er det slik at man etter 20 år har det meste. Hvis ikke kan et slikt servisesett som dette være den gode løsningen eller disse her.

25 år: Sølvbryllup

Den store bryllupsdagen for veldig mange. Sølvbryllupet markeres ofte med fest fra loft til kjeller, og med gode og store gaver. Selv om sølv er konseptet for mange er det egentlig snakk om å finne noe til sin partner som passer godt, basert på hvordan du kjenner ham eller henne.

Her er de neste bryllupsdagene:

30 år: Perlebryllup

35 år: Korallbryllup
40 år: Rubinbryllup
45 år: Safirbryllup
50 år: Gullbryllup
55 år: Smaragdbryllup
60 år: Diamantbryllup
65 år: Kronjuvelbryllup
70 år: Jernbryllup
75 år: Atombryllup
80 år: Platinabryllup
90 år: Granittbryllup

Det finnes noen som har tradisjoner for alle årene, vi gjengir den listen med årene mellom her:

16 år - månebryllup
17 år - ametystbryllup
18 år - margerittbryllup
19 år - granatbryllup
21 år - turkisbryllup
22 år - alliansebryllup
23 år - tulipanbryllup
24 år - karatbryllup
26 år - fløyelsbryllup
27 år - knivbryllup
28 år - rosebryllup
29 år - venusbryllup
31 år - brokadebryllup
32 år - grytebryllup
33 år - nellikbryllup
34 år - marsbryllup
36 år - satinbryllup
37 år - kjevlebryllup
38 år - liljebryllup
39 år - jupiterbryllup
41 år - viskosebryllup
42 år - vannøsebryllup
43 år - linjekonvallbryllup
44 år - saturnbryllup
46 år - blondebryllup
47 år - synålbryllup
48 år - blomkarsebryllup
49 år - uranusbryllup