Du vet aldri når du kan våkne opp med en sår hals, rennende nese, og litt kløe i halsen. Og når det først skjer, er det nå litt skumlere enn det pleide å være. For å ikke få helt panikk kan det være en idé å ha én eller flere antigen-tester på lur.
Her kan du bestille antigen-test hjem.
Hva er en antigen-test?
FHI skriver at "Antigen-hurtigtester gir raske svar og fanger opp de fleste av de mest smittsomme personene." De skriver også at å teste seg med antigen-tester bidrar til å redusere smittespredningen i samfunnet.
Når man tar en test hjemme bør man sjekke at den er CE-IVD merket. Det betyr også at den finnes på en "EU common list". Det er viktig å lese instruksjonene for det spesifikke testutstyret før man bruker testen, og at man følger med på anbefalinger om oppebevaring, holdbarhet og aldersgrenser.
(Kilde: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/testing/antigen-hurtigtester/)
Du kan bestille test fra både Apotekhjem og Farmasiet.
Hvordan funker det?
Å ta en antigen-test er ikke vanskelig. Resultatet kommer mellom 20-30 minutter etterpå. Man kan bli usikker på om man har gjort det riktig, men test-utstyret vil bekrefte for deg at du har gjort det på riktig, og svaret vil være klart. I visse tilfeller bør du bekrefte antigen-testen med en PCR-test, de spesifikke tilfellene kan leses om på NHI sin nettside.
Dessuten er det ganske lett å teste seg selv. Her er alle stegene:
(Husk å sjekke de spesifikke instruksene på selvtesten du bestiller hjem.)
- Stikk bommulspinnen inn i nesen
- Sett bommulspinnen i et rør med væske i 1 minutt
- Hell væsken over i kasetten
- Vent 20-30 minutter
Et gyldig svar vil vise en strek ved en kontrollinje, i tillegg til svaret på test din. Dermed vil du også vite om testen din faktisk er gjort riktig.
Hvor får du tak i testen?
Du kan bestille testen hjem både via Apotekhjem og Farmasiet. Begge to har tester som er listet på "EU common list".
Selvtest fra Boson
Her kan du bestille den hjem fra Apotekhjem.
5 tester fra Clinitest
Disse bestiller du her, via Farmasiet.
Denne saken er skrevet som innhold av Nettavisen. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid. På generelt grunnlag vil det i slike artikler være lenker, herunder dyplenker og s.k. «embedding» som ikke er kommersielle, men som er satt inn for å illustrere eller gjøre artikkelen mer relevant og nyttig for leserne.