Det er mange ting som overlever dødsdommer fra eksperter som har tatt alt for mye tran. Vi har aldri spilt mer brettspill, og en hel ny generasjon av spill er tilgjengelig for den som liker en god pause.

Bakgrunnen er nesten selvfølgelig nok. I en verden hvor vi knapt ser hverandre i øynene er de gode, gamle brettspillene med sine fysiske krav for at vi er tilstede og følger med å hverandre en virkelig god medisin.

Vi har plukket ut de aller beste brettspillene for voksne, familier, venner, nybegynnere, barn og to spillere. NB! Vår alderstips er våre egne, og ikke nødvendigvis de samme som utgiveren har satt.

Enkelt for hele familien: Gigantisk kaste gris

Antall spillere: Egentlig ubegrenset
Alder: 3+

Dette spillet klarer selv mor, far, bestemor, onkel og naboen. Du kaster gris, og teller poeng. Versjonen her er en stor versjon, med store griser. Morsomt, enkelt og lett å ha med seg. Siden det kan spilles for både veldig små og veldig gamle, og har veldig enkle regler er det kanskje det perfekte enkle familiespillet som krever veldig lite.

Her finner du spillet

Best for aktivitet: Goat Yoga

Antall spillere: Fra 2
Alder: 10+

Dette kan hele familien spille, venner på fest, kollegaer og nesten hvem som helst. Hysterisk morsomt, enkelt og mye knall, fall og latter. En sikker vinner, og lett å ha med seg rundt.

Her finner du spillet

Best for familien: Carcassonne

Antall spillere: 2-5
Alder: 7+

Dette spillet kom i 2000, og har fått mange utvidelser etter at det kom. Basisutgaven er likevel mer enn nok å starte med. Enkelt nok handler dette spillet om å få makt over et brett som bygges gjennom spillets gang. Den som har kontrollen over veier, åkre, slott og kirker får poeng. Den som har mest poeng til slutt vinner.

Hver runde trekker man en brikke som skal legges som en del av et kart (brettet man bygger hver runde) for å lage slott, veier eller annet. Det er mulig å legge lange planer, få poeng fort eller ødelegge for andre. Spillet er spennende, engasjerende og er lett å lære. Små barneskolebarn lærer det fort, og voksne legger mer avanserte strategier. En runde tar rundt en time, litt basert på hvor streng man er på tidsfrister for hvert trekk. Både lærerikt (strategi og taktikk), morsomt og enkelt å sette igang med. Klart anbefalt.

Her finner du spillet

Best for barn: Ticket to Ride My First Journey

Antall spillere: 2-4
Alder: 5+

Originalen, Ticket to Ride, er litt som om Monopol faktisk var gøy og spennende. Denne juniorutgaven er strålende og veldig morsom også for voksne (som er en fordel siden en del barnespill er noe kjedeligere for de største). Du samler kort, gjør krav på togruter og tar billetter. Enkle regler og raskt å spille.

Her finner du det

Best for familier med skolebarn: Labyrinth 3D

Antall spillere: 2-4
Alder: 6+

Dette spillet er veldig gøy for store og små, og kan spilles fra ganske unge. En litt oppdatert versjon av klassikeren siden brettet er tredimensjonalt.

Her finner du det

Lærerikt: Planet

Antall spillere: 2-4
Alder: 10+

Dette spillet lærer barna om planeten, og miljøet. Spennende, og morsomt som har vunnet Mensa Award.

Her finner du spillet

3 klassikere:

1. Den forsvunne diamanten

2. Monopol

3. Alias

Spennende og lokalt: Ticket to Ride Nordic version

Antall spillere: 2-3
Alder: 8+

Dette er togspillet, men lokalisert til Norden. Det er veldig morsomt både fordi man kjenner kartene ganske godt, og fordi spillet i seg selv er underholdende. Raskt å spille, og enkelt nok å sette seg inn i.

Her finner du det

En moderne klassiker for avanserte: Quacks of Quedlinburg

Antall spillere: 2-4
Alder: 10+

En særdeles morsomt spill som klarer den deilige kombinasjonen av avansert strategi med relativt enkle spillmekanismer. Kort fortalt er du en kvakksalver (quack) som skal prøve å lage medisin. Du brygger ved å trekke ingredienser, men venter du for lenge uten å selge tjener du ikke nok til å kjøpe avanserte ting. Morsomt å spille for to, og enda morsommere om man er 4. Vant årets kjennerspill i 2018.

Her finner du spillet

3 alternativer med lisens:

1. Trivial Pursuit Harry Potter Ultimate - for Harry Potter-fansen

2. Venner for Livet - Monopol - for alle oss som husker Friends

3. Peppa Gris - gjett hvem? - for de minste som elsker denne grisen

For nybegynnere: Splendor

Antall spillere: 2 til 4
Alder: 10+

Dette spillet er en vidunderlig introduksjon til en moderne spillverden. Det går raskt (en runde går på under en time), men det er et strategispill med mange nivåer samtidig som det er mulig å spille det mens man er sosial. De korte reglene er på ett ark, og hver runde er enkel nok: Du kan skaffe deg juveler, eller ta et kort. Kortene gir deg poeng, eller rabatt på fremtidige kjøp av juveler. Juveler brukes for å kjøpe kort, og den som først får 15 poeng vinner. Du holder alltid oversikt, og kan slappe av med et godt glass ved siden av uten problem.

Du finner spillet her

Nyheter i brettspillverdenen:

1. Go Master Youtubers - for Youtube-generasjonen

2. Jørn Lier Holst Cold Cases - krimspill for hele familien

Skremmende aktuelt: Pandemic

Antall spillere: 2-4 (på lag, mot brettet)
Alder: 12+

Dette spillet er i utgangspunktet ett av de aller beste på markedet, men er også nå samtidig skremmende aktuelt for alle som er litt virusredde. Her spiller du en forsker som jakter på vaksine mot store sykdommer som truer hele verdens befolkning.

En runde består av 4 handlinger: reise rundt, gi forskning til andre spillere, bygge forskningsstasjoner og kurere pasienter. Det strategiske samarbeidsspillet er særdeles engasjerende, og et veldig godt brettspill. Passer best for litt større barn og voksne.

Her finner du spillet

Best på fest: Cards Against Humanity

Antall spillere: 4-20
Alder: 18+

Dette finnes i en norsk versjon, Politisk Ukorrekt, men det er best med originalen på engelsk og da den amerikanske versjonen. Hver runde er ganske enkel: Det trekkes et kort med en setning som mangler et ord, og så skal spillerne lage den verste/beste/morsomste utgaven av den setningen. Passer absolutt ikke for sarte sjeler, barn eller politisk korrekte hjem.

Hvor lenge man spiller er egentlig helt opp til de som spiller. Passer godt med alkohol til.

Her finner du spillet

Bonus, kun for voksne: Discover your Lover

Antall spillere: 2
Alder:
18+

Et erotisk spill for de som ønsker å utvide horisonten sin litt. 240 kort med spørsmål og 240 kort med utfordringer gjør at spillet kan spilles flere ganger. God kvalitet, og spenning for de aller fleste par uten å bli alt for avansert.

Spillet kan ofte avbrytes før det spilles ferdig, men det er vel også poenget med dette spillet.

Her finner du spillet

Beste for voksne grupper: Secret Hitler

Antall spillere: 5-10
Alder:
13+

Her er målet å stoppe Secret Hitler. Spillerne er i all hemmelighet delt inn i to lag; de liberale som har flertall, og fascistene, som er skjult for alle andre.

Her finner du spillet

Beste avanserte spill: Gloomhaven

Antall spillere: 1-4
Alder:
12+

Gloomhaven er et samarbeidsspill hvor du gjennom en serie med taktiske kamper spiller deg gjennom en rik og spennende historie. Du spiller rollen som en omreisende leiesoldat med egne styrker og svakheter og egen motivasjon til å komme til Gloomhaven.

Her finner du spillet

Interessert i strategispill, men ikke klar for like avanserte regler? Catan passer for grupper på fire og oppover. Her finner du det.